Головна Новини Політика зовнішня політика Захід відкинув вимоги Кремля щодо гарантій безпеки: що це означає і чого тепер чекати від РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Захід відкинув вимоги Кремля щодо гарантій безпеки: що це означає і чого тепер чекати від РФ

Експерти пояснили, чому США та НАТО за жодних обставин не готові в ультимативній формі приймати вимоги Кремля

27 січня 2022, 14:00 comments1060
Поділіться публікацією:

У середу, 26 січня, США передали Росії свою відповідь про "гарантії безпеки". Фактичний ультиматум про нерозширення НАТО і розділ сфер впливу, який РФ виставила в грудні 2021 року. Зміст цієї відповіді прокоментував держсекретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен. Представники НАТО того ж дня передали РФ свою відповідь на ті самі "пропозиції". При цьому Росію просили не оприлюднювати ці відповіді. На які поступки можуть піти сторони? Як події можуть розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулася до експертів.

Захід відкинув вимоги Кремля щодо гарантій безпеки: що це означає і чого тепер чекати від РФ

Джо Байден и Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Колективний Захід продемонстрував Москві та всьому світу, що там знову починають мислити стратегічно та діють у чіткій координації

Політичний експерт, дипломат Вадим Трюхан так коментує ситуацію:

"По-перше, цікавим є той факт, що Захід не став затягувати з підготовкою та передачею відповіді росіянам. Обіцяли цього тижня – зробили у середу, не дотягуючи до кінця тижня. По-друге, як випливає з брифінгу генсека НАТО Столтенберга та виступу в Конгресі держсекретаря Блінкена, жодних російських хотілок не було задоволено. НАТО буде і надалі відкритим для нових потенційних членів, для України перспективи залишаються, ні про яке повернення НАТО на межі 1997 року не може йтися. По-третє, Захід, посилаючи Росію у відомому напрямку, дав можливість зберегти обличчя. А саме – пропозиція розпочати серйозні переговори щодо стратегічно важливих питань для всіх зацікавлених сторін – це, насправді, можливість для Кремля уникнути казусу негативних наслідків усередині країни від дипломатичного програшу".

Таким чином, резюмує Вадим Трюхан, колективний Захід продемонстрував і Москві, і всьому світу, включаючи Україну, що там знову починають мислити стратегічно та діють у чіткій координації.

На думку експерта, наразі Росія має два варіанти дій.

"Перший, — фиркнути, публічно показавши своє несприйняття тих відповідей, які вона отримала, і почати якусь чергову заварушку, — пояснює Вадим Трюхан. – При цьому, про велику війну вже не йдеться, судячи з непрямих підтверджень про розуміння Кремлем програшності такого сценарію (більше 8-и годин переговорів радників Нормандського формату в Парижі, відмова розглянути питання про визнання незалежності так званих Л/ДНР у ДержДумі, позбавлені особливого практичного сенсу заклики постачати зброю туди і таке інше). Другий варіант – підіграти Заходу та піти на довгострокові переговори з питань, які вже сформулював Вашингтон та НАТО. А саме – стратегічна стабільність, контроль над озброєнням, кібербезпека, космос тощо. Зрозуміло, що це не те, чого досягає Москва. Проте, як кажуть, "краще синиця в руках, ніж журавель у небі". Залишилося дочекатися реакції Путіна і Ко на отриманий шанс вийти з глухого кута (до якого Росія сама себе загнала) без особливих репутаційних втрат".

Путін почав шукати вихід із дипломатичного глухого кута

Політтехнолог, директор компанії стратегічного консалтингу Berta Communications Тарас Березовець звертає увагу, що американські пропозиції, на які натякнув Блінкен, стосуються тих, що раніше озвучувалися. А саме: скорочення ракет середньої та малої дальності у Європі, скорочення американського контингенту у Європі, скорочення кількості навчань.

"Але все це пропонується робити взаємно. Тобто свої кроки роблять не лише США та НАТО. Росія теж має піти на відповідні поступки", – наголошує експерт.

Він також зазначає, що Білий дім підкріпив свої відповіді загрозами нових санкцій, зокрема особисто проти Путіна, у разі ескалації.

"Цією дубиною вони поки що не скористалися. Але сам факт оголошення можливості її застосування – вже удар. Для престижу Путіна так точно, – упевнений Тарас Березовець. – Вперше в історії заявили про можливість особистих санкцій особисто проти нього".

Вкрай важливим експерт вважає те, що так званий пакет гарантій (відповідь колективного Заходу на російські ультиматуми) було погоджено з Україною.

"Більш того – наша країна внесла свої пропозиції, як запевнять у Держдепі. Це позитивний сигнал для нас", – наголошує Тарас Березовець.

На його думку, якщо виходити з того, що вперше за довгий час 26 січня (якраз у день відповіді представників США та НАТО на російські "пропозиції") відбулася зустріч у нормандському форматі, схоже на те, Путін почав шукати вихід із дипломатичного глухого кута.

"Думаю, попереду – нові переговори Блінкена та Лаврова. Швидше за все – на нейтральній території. Можливо, знову у Женеві", – прогнозує Тарас Березовець.

Читайте також на порталі "Коментарі" – стало відомо, навіщо США та Британія розганяють паніку навколо України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини