Головна Новини Політика зовнішня політика Як триває підготовка до перемовин Байдена та Путіна: нові заяви
commentss НОВИНИ Всі новини

Як триває підготовка до перемовин Байдена та Путіна: нові заяви

Підготовка до президентського саміту Джо Байдена та Володимира Путіна триває дуже активно та обростає новими заявами як з боку Росії, так і з боку США

3 червня 2021, 09:10
Поділіться публікацією:

У США, Росії, Європі та Україні готуються до саміту американського й російського президентів Джо Байдена та Володимира Путіна. У контексті підготовки до цих переговорів російські, американські та українські посадовці роблять низку заяв. Портал "Коментарі" зібрав основні тези, які хвилюють світ, та нові заяви, зроблені в рамках підготовки до саміту.

Як триває підготовка до перемовин Байдена та Путіна: нові заяви

Джо Байден та Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Однією з тем, яку Байден планує обговорити з Путіним, є кібератаки на американські структури й підприємства, та можлива причетність до цього російських хакерів, розповіла прессекретар Білого дому Джен Псакі. За її словами, кібербезпека буде однією з топ-тем під час робочого візиту Байдена в Європу.

"Я не є представником Кремля, тому я дозволю їм говорити за себе. Але я можу запевнити вас, що ми піднімаємо це питання на найвищих рівнях уряду США. Це буде предметом обговорення під час прямих розмов сам на сам або прямих розмов з президентом Путіним та президентом Байденом, які відбудуться лише за пару тижнів", — сказала під час брифінгу в Білому домі Дженніфер Псакі.

На думку президента США Джо Байдена, є цілий ряд тем, які повинні обговорити на цьому саміті, додала вона.

"У нас буде більше попередньої інформації, можливо, в дні, що передують цьому саміту, включаючи — його порядок денний. Звичайно, ці кібератаки та використання програм викупу, приховування злочинних організацій у вашій власній країні, а також їхні агресивні дії в Україні — це сектори, де може бути можливість працювати разом, включаючи ядерний потенціал та безпеку. Отже, є що обговорити", — резюмувала прес-секретар Байдена.

Однією з гострих тем переговорів між Байденом та Путіним в Україні вважають припинення американських санкцій проти будівництва газопроводу "Північний потік-2". На зустрічі з сенаторами Конгресу США президент України Володимир Зеленський назвав цей проєкт новою потужною зброєю Росії. Втрати України від транзиту газу в Європу після запуску "Північного потоку-2" оцінюють в 3 млрд дол. на рік. Байден своє рішення відмовитися від санкцій пояснив тим, що газопровід майже добудований, а відносини з Європою США псувати не мають наміру. Попередніми оцінками майбутнього президентського саміту та прогнозами, чого варто очікувати, та до яких наслідків потрібно готуватися Україні, з порталом "Коментарі" поділилися експерти.

У США тим часом триває розслідування можливого втручання українських політиків в президентські вибори 2020 року, на яких переміг Джо Байден. Федеральна прокуратура Нью-Йорка вивчає поїздку адвоката 45-го президента США Дональда Трампа Рудольфа Джуліані до Євросоюзу в 2019 році. Тоді адвокат Трампа зустрічався з депутатом Верховної Ради України Андрієм Деркачем. Прокурори також зацікавилися контактами Джуліані з українськими бізнесменами, та можливим лобізмом їх інтересів в Білому домі. Про те, що адвокат Трампа був зацікавлений в компроматі на Байдена в контексті розслідування справи енергетичної компанії Burisma, розповів ексгенеральний прокурор України Юрій Луценко.

Росію цікавлять багато аспектів переговорів з США. Це і нормалізація дипломатичних відносин, і Договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО), і Договір з відкритого неба.

Байден вирішив на п'ять років продовжити Договір про СНО, але в США заявили, що не будуть повертатися до Договору про відкрите небо, нагадав заступник глави МЗС РФ Сергій Рябков. За його словами, підготовка до саміту Путіна та Байдена "в самому розпалі". На полях Арктичної ради держсекретар США Ентоні Блінкен та глава МЗС РФ Сергій Лавров, крім переговорів про двосторонні відносини і перспективи, провели "дуже докладний" прогін "сюжетів міжнародного характеру", зазначив Рябков.

"Позиція США, як і раніше, суперечлива. Вона, на жаль, густо замішана на абсолютно абсурдних, безглуздих звинуваченнях Росії стосовно того, що відбувається на Донбасі, різного роду гріхах й відхиленнях від Мінського Комплексу заходів", — заявив заступник міністра закордонних справ РФ.

У Росії продовжують наполягати на тому, що не є стороною Мінських домовленостей, а ситуація на Донбасі стала "ще одним приводом для США аргументувати на користь власного неповернення до Договору про відкрите небо", заявив Рябков. Він також повідомив, що зрушень у поліпшенні дипломатичних відносин з США поки немає.

"Ми американцям пропонували неодноразово, десятки раз взаємно "обнулити" обмеження й відновити роботу, хоча б на консульському напрямку — так, як це необхідно, вибачте мені, в третьому десятилітті XXI століття. Відгуку немає", — сказав російський дипломат.

Саміт президентів США та Росії відбудеться 16 червня в Женеві. Для висвітлення цієї події Швейцарія відкрила акредитацію ЗМІ. Вимоги до відвідування саміту журналістами оприлюднило Міністерство закордонних справ Швейцарії. У зв'язку з пандемією представники ЗМІ повинні мати документ про повну вакцинацію, негативний тест на COVID-19 або довідку про те, що вилікувалися від коронавірусу. Ті, хто хоче потрапити на захід, але не має цих документів, тестувати на коронавірус будуть в медіа-центрі.

Нагадаємо, на тлі міжнародного скандалу після примусової посадки літака Ryanair, після чого заарештували журналіста Романа Протасевича, самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що може з допомогою винищувачів посадити й літак президента США Джо Байдена, якщо саміт двох президентів вирішать проводити в Мінську.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини