Головна Новини Політика зовнішня політика У НАТО можуть відповісти на агресію Росії: чи вдасться Заходу утихомирити Кремль
commentss НОВИНИ Всі новини

У НАТО можуть відповісти на агресію Росії: чи вдасться Заходу утихомирити Кремль

Столтенберг вважає, що Росія недооцінила рішучість країн-членів НАТО щодо санкцій та їх продовження після незаконної анексії Криму в 2014 році

1 грудня 2021, 14:45
Поділіться публікацією:

Наслідками агресивних дій Росії може бути санкції, така опція зараз обговорюється. Про це заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг журналістам у Ризі після зустрічі з главами МЗС Альянсу, на якій обговорювали військове нарощування Росії поблизу українських кордонів.

У НАТО можуть відповісти на агресію Росії: чи вдасться Заходу утихомирити Кремль

Вторгнення РФ в Україну - Колаж "Коментарі"/Д.Романюк

Про що говорять такі заяви НАТО? Чи так вони є загрозливими для РФ? Які є найімовірніші варіанти розвитку ситуації? Щоб розібратися у цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

На всі ці заяви у Кремлі вже давно не звертають уваги 

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі звертає увагу, що подібні заяви за останні вісім років вже набули церемоніального характеру і звучать щоразу, коли ситуація біля наших кордонів загострюється і Росія починає "брязкати зброєю".

"НАТО як організація не може запроваджувати економічні санкції. Воювати проти Росії через Україну не буде, у чому ми переконалися 2014-го. Співпраця у військовій галузі між НАТО і РФ давно вже фактично припинена, знижувати її рівень вже неможливо", — пояснює політолог.

Тому, наголошує він, на всі ці заяви у Кремлі вже давно не звертають уваги. Ба більше, вони використовуються пропагандою для залякування власного населення. Крім того, де-факто вони вигідні режиму Путіна, оскільки підтверджують його риторику та концепцію "обложеної фортеці".

"Тож жодних дій не відбудеться з обох боків, – запевняє Максим Ялі. – Ну, а основна мета чергової концентрації військ РФ біля наших кордонів, напевно, – підвищення ставок напередодні переговорів Путіна з Байденом, які можуть відбутися найближчим часом. Навесні така тактика спрацювала. Чому не використовувати її ще раз?

Якщо Москва побачить реальні військові контингенти країн НАТО на території України, це серйозно подіє на неї 

Голова правління Центру стратегічних досліджень Павло Жовніренко наголошує, що антиросійські санкції – це добре. Але все залежить від того, які саме.

"Якби було озвучено реальну загрозу закриття проекту "Північний потік-2", повного економічного, технологічного, енергетичного ембарго Росії, її відключення від SWIFT (міжнародна міжбанківська система передачі інформації та здійснення платежів) – це було б суттєво та дієво. Особливо щодо технологічного ембарго. Адже технологічно РФ майже повністю залежить від Заходу. За останні 20 років витрати на закупівлю технологій за кордоном зросли в Росії у 12,2 рази. В умовах санкцій держава не може організувати навіть відносно нескладні оборонні проекти, які завжди були пріоритетом і в СРСР, і в РФ", – зазначає Павло Жовніренко.

Він нагадує, що НАТО – це не централізований орган, а спільна платформа. І організація може приймати певні рішення, не обов'язково військові, лише консенсусом (а це 30 країн-членів Альянсу).

"Але, наприклад, вони могли б ініціювати створення формальної чи неформальної антипутінської коаліції для координації дій та реальної допомоги Україні. А також забезпечити постачання нашої країни необхідним озброєнням у достатній кількості, – вважає Павло Жовніренко. – З огляду на нинішнє загострення, влаштоване Путіним, можна було б організувати багатонаціональні військові навчання по периметру кордонів України (за винятком ділянок, що межують із країнами-членами НАТО). Логічно було б провести такі навчання біля кордонів із РФ, із Білоруссю (аншлюс якої Росією фактично здійснився), із Молдовою (на Придністровській ділянці). На Чорному та Азовському морях. На адмінкордоні з Кримом. Це можна було зробити щорічним".

Москва, наголошує експерт, розуміє лише силу. Якщо побачить не висловлювання стурбованості, а реальні військові контингенти країн НАТО на території України, це серйозно подіє на Кремль. 

"До Конгресу США нещодавно було внесено проект резолюції про невизнання Путіна президентом після 2024 року. Було б непогано, щоб подібні резолюції ухвалили й інші країни-члени НАТО", – каже Павло Жовніренко.

Раніше на порталі "Коментарі" — Єрмак оцінив ризик повномасштабної ескалації з боку Росії.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини