Головна Новини Політика зовнішня політика США включаються у «донбаський кейс»: чому Зеленського можуть поставити перед фактом
commentss НОВИНИ Всі новини

США включаються у «донбаський кейс»: чому Зеленського можуть поставити перед фактом

У Держдепартаменті наголосили, що Донфрід збирається звернути увагу на можливість досягти дипломатичного прогресу у припиненні конфлікту на Донбасі

12 грудня 2021, 13:45 comments1666
Поділіться публікацією:

Помічник державного секретаря Сполучених Штатів Америки у справах Європи та Євразії Карен Донфрід відвідає Київ та Москву 13-15 грудня. Потім вона вирушить на консультації з союзниками та партнерами до Брюсселя. Вже анонсовано, що йтиметься про спробу врегулювання конфлікту на Донбасі шляхом виконання Мінських угод за підтримки "нормандського формату". Характерно, що візит відбувається незабаром після розмови президента США Джо Байдена з президентом РФ Володимиром Путіним, а пізніше – і з президентом Володимиром Зеленським. Чого Україні чекати від вояжу Карен Донфрід? Про який прогрес у процесі "донбаського кейса" може йтися? Своєю думкою щодо цього в інтерв'ю порталу "Коментарі" поділилися наші експерти.

США включаються у «донбаський кейс»: чому Зеленського можуть поставити перед фактом

Руйнування у місті Грозний. Фото з відкритих джерел

Київ схилятимуть до виконання політичної частини Мінських угод

Директор аналітичного центру "Третій сектор", політолог Андрій Золотарьов припускає, що вояж Карен Донфрід пов'язаний із просуванням домовленостей, які були досягнуті під час відеоконференції Путіна та Байдена.

"Думаю, Київ схилятимуть до виконання політичної частини Мінських угод. Частини, яку у нинішній редакції Київ не хоче та не може виконати, – зазначає експерт. – Повторюватиметься ситуація 2015-2016 рр., коли Захід намагався тодішнього президента Порошенка схилити до виконання "Мінська". З цього мало що вийшло тоді. Навряд чи щось вийде і зараз. Особливого оптимізму у виконанні політичної частини "Мінська" (а йдеться насамперед про неї) у мене немає".

Але навіть якщо із цих зусиль вийде обмін полонених, чергова угода про припинення вогню – це вже добре, вважає Андрій Золотарьов.

Він пояснює:

"Попереднє припинення вогню, яке діяло з кінця липня 2020-го приблизно до зими, було позитивно сприйняте суспільством, пішло у плюс Зеленському. Тож якщо і зараз буде навіть частковий прогрес, деескалація ситуації, президенту та всій Україні це точно – на користь. Але більшого не вийде з простої причини – зрушення у політичній частині Мінських угод (особливий статус, амністія, вибори до ОРДЛО) викличе найгострішу політичну кризу в Україні, яка Зеленському та всім нам абсолютно ні до чого".

Але очевидно, наголошує політолог, що тиск на Київ різко зростає. Це видно навіть за стриманими постами Зеленського у Твіттері, за його інтерв'ю "плюсам".

"Український президент чудово розуміє, з чим йому доведеться зіштовхнутися найближчим часом. І візит Карен Донфрід – така собі перша ластівка тиску з боку Вашингтона, – пояснює Андрій Золотарьов. – При цьому не слід забувати, що насамперед мають виконуватися безпекові моменти. І є ймовірність, що вдасться домогтися, у тому числі від Росії, якихось кроків у цьому напрямі… У чому полягав розмін і чи він був – ми не знаємо. Можемо лише здогадуватись. Але Байден явно виходив на зустріч із Путіним із певними поступками. Та сама відсутність санкцій щодо "Північного потоку-2". Тож і Путіну доведеться підігравати Байдену".

Українській владі повернення у правове поле країни кількох мільйонів нелояльних виборців абсолютно не потрібне

Експерт Українського інституту політики Данило Богатирьов розмірковує так:

"З Мінськими угодами, по суті, ситуація досить проста: Київ ні за яких умов не бажає виконувати їх політичну частину, а Москва ні за яких умов не погодиться її переписати. Цим і обумовлена безвихідь у процесі мирного врегулювання. Зараз багато коментаторів вважають, що "США можуть змусити Київ виконувати Мінські угоди". Але я в цьому дуже сумніваюся. На це є кілька причин".

По-перше, зазначає експерт, США елементарно намагаються "заговорити Росії зуби" за принципом "Дипломатія полягає в тому, щоб гладити собаку доти, доки намордник не буде готовий". В такому випадку — вести переговори та обговорювати (але нічого не обіцяти та не виконувати) важливі для Москви моменти доти, доки не буде збудовано інфраструктуру протистояння Китаю в Азійсько-тихоокеанському регіоні.

По-друге, продовжує Данило Богатирьов, Україна – це дешевий та ефективний інструмент сковування сил і ресурсів РФ. А за необхідності – генерування військового загострення біля її кордонів та нових санкцій.

"Той, хто думає, що, маючи повний геополітичний контроль над цією територією, Вашингтон захоче з бухти-барахти поділитися ним із Москвою – повний ідіот", – впевнений експерт.

По-третє, навіть якщо допустити фантастичний сценарій, за якого США реально поставили б за мету натиснути на Київ і змусити українську владу виконувати Мінські угоди, ці потуги потонули б у практично безмежних можливостях саботажу такої вказівки з боку української влади, вважає Данило Богатирьов.

"Саботажу мовчазного, коли на словах з усім погоджуються, а насправді нічого не роблять, – пояснює він. – Або саботажу діяльного, коли з усім погоджуються, але організовують на вулицях акції націоналістів проти "капітуляції", а потім виправдовуються на кшталт "Ну, не змогла я...". При цьому важливо розуміти, що українській владі повернення в правове поле країни кількох мільйонів нелояльних виборців, 600 тисяч з яких уже мають російське громадянство, зовсім не потрібне. Не потрібні їм проблеми з відновленням зруйнованих війною територій. А ось постійний привід для закручування гайок, у вигляді млявої війни — дуже потрібний".

Читайте також на порталі "Коментарі" — експерти розповіли, наскільки реально, що анонсований Зеленським референдум щодо майбутнього Донбасу таки відбудеться.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини