Головна Новини Політика внутрішня політика Готуємось вирішувати долю Донбасу: що означають заяви Зеленського про референдум
commentss НОВИНИ Всі новини

Готуємось вирішувати долю Донбасу: що означають заяви Зеленського про референдум

Президент України припустив можливість проведення референдуму щодо Донбасу в цілому, щодо Криму або щодо закінчення війни

12 грудня 2021, 10:56
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський не виключає ймовірності проведення референдуму з питань Донбасу та Криму після закінчення війни. Про це він розповів в інтерв'ю телеканалу "1+1", під час якого також порушив теми держперевороту в Україні та підтримки з боку Заходу в українсько-російському протистоянні. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" висловлювання Зеленського про референдум.

Готуємось вирішувати долю Донбасу: що означають заяви Зеленського про референдум

Референдум. Фото: Цензор. НЕТ

Референдум щодо майбутнього Донбасу може бути проведений напередодні виборів

Голова Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу, один з учасників політичної підгрупи перемовників у Мінську Сергій Гармаш звертає увагу, що президент не робив заяви про референдум. Він просто відповів на відповідне запитання.

"Президент зазначив, що не виключає можливості проведення такого референдуму. Що логічно, оскільки ми маємо закон про референдум. До того ж, якщо Зеленський наважиться йти на другий термін, він матиме проблему. Він обіцяв розв'язати питання з війною на Донбасі, принести мир. Зараз президент, гадаю, вже розуміє, що об'єктивно це від нього не залежить. І важко буде розв'язати це питання у ситуації, коли Росія цього не хоче, не йдучи на поступки РФ. Тож Зеленському доведеться якось виходити з цієї делікатної ситуації, – зазначає Сергій Гармаш. – І оптимальним виходом тут є референдум, під час якого він міг би запитати у народу, на які компроміси можна піти заради миру".

На думку експерта, такий крок глава держави може зробити напередодні виборів. І це буде суто передвиборчий хід, далекий від реальної політики.

"Як може бути сформульоване питання, які можуть бути компроміси, наразі судити складно, – каже Сергій Гармаш. – Думаю, що такий референдум стане можливим не раніше, ніж через рік-півтора, ближче до президентської виборчої кампанії. А на той час багато що може змінитися. При цьому я сумніваюся, що такий референдум взагалі відбудеться".

Референдум – не найгірший інструмент для легітимації будь-яких подальших дій президента

Соціолог, експерт з комунікацій, керівник дослідницьких проєктів Центру соціального інжинірингу "РАНД" ("Розпізнавання та аналіз несистемних дій") Дмитро Громаков розмірковує так:

"Нічого ці заяви про можливий референдум не означають, окрім думок президента про майбутнє країни та своє майбутнє у цій країні. Для українців після Майдану та війни з РФ питання про територіальну цілісність не стоїть. Якщо президентові чи нашим закордонним партнерам потрібно розвіяти свої останні сумніви, що ми підемо до кінця за свою землю, то референдум – не найгірший інструмент для легітимації будь-яких подальших дій президента".

Дмитро Громаков наголошує, що українцям настав час вже навчитися довіряти один одному. І тоді стандартні демократичні процедури – як і той самий референдум – не викликатимуть у нас таких реакцій.

"Я вірю, що референдум однозначно підтвердить унітарність і непорушність наших кордонів, – зазначає експерт. – З іншого боку, він остаточно поховає Мінські угоди, виконання яких суперечитиме волі народу. А з третього боку, він винесе питання війни, статусу Криму та Донбасу за межі нашого всередині політичного дискурсу, що сприятиме консолідації українців".

Читайте також на порталі "Коментарі" – Зеленський дав інтерв'ю, де зробив багато заяв на адресу Заходу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини