Головна Новини Політика зовнішня політика Путін хоче переговорів із Байденом: до чого готуватися Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Путін хоче переговорів із Байденом: до чого готуватися Україні

Володимир Путін та Джо Байден збираються поговорити про Україну та НАТО

19 листопада 2021, 12:48 comments1426
Поділіться публікацією:

Прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков підтвердив, що готується нова зустріч президентів РФ та США Володимира Путіна та Джо Байдена. Не виключено, що у онлайн-форматі. За його словами, на ній обговорюватиметься тема України та активність НАТО біля російських кордонів. При цьому оборонні відомства України та США стверджують, що РФ веде масштабну спецоперацію проти України, а військові маневри Кремля біля наших кордонів досягнуть піку приблизно наприкінці січня. Про що говорить ескалація? Коли і до чого можуть домовитись (і чи можуть) Путін та Байден? Що важливо зробити Україні, щоб у результаті цих домовленостей чи їхньої відсутності ми не стали розмінною монетою геополітичних ігор? В ексклюзивному інтерв'ю порталу "Коментарі" експерти поділилися своєю думкою.

Путін хоче переговорів із Байденом: до чого готуватися Україні

Володимир Путін та Джо Байден Фото: з відкритих джерел

Путін і Байден можуть домовитися до того, що США не будуть вводити нові або посилювати вже існуючі санкції

Політолог-американіст Владислав Фарапонов вважає, що адміністрація Білого дому розглядає ескалацію навколо українських кордонів як бажання Путіна зустрітися з Байденом якнайшвидше. На власні очі або у віртуальному форматі, як цього тижня зустрічалися лідери США та Китаю. Весняна ескалація біля українських кордонів спрацювала – Байден та Путін зустрілися у червні у Женеві. Тепер, мабуть, бачимо спробу повторити.

"Можливо, в РФ сподіваються, що Білий дім піде на якісь поступки. Не обов'язково по Україні, хоч ця тема точно обговорюватиметься. Але навряд чи лише вона. Скоріше як одна з...", – міркує політолог-американіст.

На його думку, осіння ескалація говорить про те, що РФ намагається натиснути на Захід та отримати більше уваги з боку його лідерів.

"Путін і Байден можуть домовитися до того, що США не будуть вводити нові або посилювати санкції. Напевно, це план-мінімум для Путіна, – наголошує Владислав Фарапонов. – Україні ж важливо підтримувати контакти з американською стороною на найвищому рівні. І, образно кажучи, бути очима та вухами Америки у регіоні".

Путіну, який втрачає підтримку серед російського політичного істеблішменту, потрібна "димова завіса" зустрічі з Байденом

Політолог, експерт із питань російської агресії проти України Віктор Каспрук упевнений, що основна мета Путіна – знищити державність України. І доки він контролює РФ, російський диктатор ніколи від неї не відмовиться.

"Саме у світлі цього слід розглядати будь-які спроби Москви досягти того, щоб колективний Захід, включаючи США, відмовився від підтримки України, – пояснює експерт. – 2021 року вже було кілька піків нагнітання Росією ситуації на кордоні з Україною. І було б дивно, якби Москва відмовилася від цієї тактики в майбутньому".

Віктор Каспрук не виключає, що Путін домагається нової зустрічі з Байденом із низки причин.

"Путіну, який втрачає підтримку серед російського політичного істеблішменту, потрібна "димова завіса" цієї зустрічі, щоб за нею приховати своє небажання розпочинати активні військові дії щодо України, до яких його підштовхують "яструби" з найближчого оточення. А так мовляв – США пообіцяли нам те, якщо ми не робитимемо того. Саме так це зроблять російському споживачеві. А то й як "Штати благали не чіпати Україну і обіцяли вплинути на її керівництво з метою примусу до миру на Донбасі". Теж цілком у логіці кремлівських наративів. До речі, Путін поки що стримується не тому, що не хоче захопити Україну. Просто він боїться відповідальності за наслідки такої геополітичної авантюри. А відповідати доведеться. Ще одна причина – зустріч необхідна Путіну для внутрішнього споживання, щоб показати вищій російській номенклатурі, що з ним у Вашингтоні зважають", – каже Віктор Каспрук.

За його словами, найвпливовіші американські експерти, найавторитетніші радники Байдена не радили йому зустрічатися з Путіним, враховуючи, що попередня зустріч, у червні, була не зовсім на користь президента Америки. І не зупинила російську агресію, яка набула тепер нових форм – енергетичної та міграційної кризи. Втім, онлайн формат не виключено, зазначає Віктор Каспрук.

Він також наголошує, що Москва намагається видати можливу нову зустріч президентів США та РФ за прелюдію будь-яких епохальних рішень.

"Але, якщо зустріч і відбудеться, це буде лише черговим підтвердженням того, що сторони переговорів не змінюють своїх позицій щодо України. Однак готові надалі домовлятися, як це вже було багато разів", – експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Путін звинуватив НАТО у руйнуванні всіх механізмів діалогу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини