Головна Новини Політика зовнішня політика Представники Заходу зачастили в Україну: про що йдуть негласні торги
commentss НОВИНИ Всі новини

Представники Заходу зачастили в Україну: про що йдуть негласні торги

Підсумком турне Блінкена до України та Німеччини стане зустріч зі своїм російським колегою Лавровим

19 січня 2022, 12:11 comments1197
Поділіться публікацією:

Державний секретар США Ентоні Блінкен, який прибув 19 січня в Київ, після візитів до України та Німеччини має намір у Женеві поспілкуватися з головою МЗС РФ Сергієм Лавровим. Експерти розповіли виданню "Коментарі", до чого може призвести ця низка переговорів, і чи немає відчуття, що йдеться не лише про питання безпеки, а й про газовий кейс (у тому числі прискорений запуск "Північного потоку-2").

Представники Заходу зачастили в Україну: про що йдуть негласні торги

Ентоні Блінкен. Фото: з відкритих джерел

Йде кругообіг переговорів, щоб зрозуміти, як діяти, хто на що готовий в рамках ескалації з боку РФ

Експерт Українського інституту політики Владислав Дзивідзинський наголошує, що візит держсекретаря США до будь-якої країни – завжди досить серйозна дипломатична подія. Але на тлі активного періоду міжнародної дипломатії нинішня низка візитів Блінкена, на його думку, є лише однією зі складових контактів на міжнародній арені, пов'язаних із ескалацією з боку РФ.

"Це – одна зі сторінок низки переговорів усіх з усіма. В Україні нещодавно побували з візитами представники міністерств Німеччини, Канади, були представники Республіканської та Демократичної партії американського Сенату. Почастішали й візити американських та європейських делегацій до РФ. Той же Блінкен після Києва побуває у Берліні, де побачиться з представниками ЄС та Великобританії, а також у Женеві, де намічено його зустріч із главою російського МЗС Лавровим. Йде кругообіг переговорів, щоб зрозуміти, як діяти, хто на що готовий в рамках ескалації з боку РФ. Умовно кажучи: воювати чи торгувати", – пояснює Владислав Дзивідзінський.

Він наголошує, що поки що серія зустрічей на найвищому рівні завершилася безрезультатно. І зараз переговори виходять на новий виток.

Очевидно, що США хоче бачити в особі Німеччини, лідера ЄС, стратегічного партнера в Європі. Зберегти із нею дружні стосунки. Відповідно, Штати не жорстко перешкоджатимуть "Північному потоку-2". Тим більше, що він уже побудований і лише в сертифікації. Потік рано чи пізно буде запущено. А Росія, обіцяючи знизити (навіть не прибрати зовсім, а лише знизити) напруження пристрастей, добиватиметься нових і нових поступок з боку колективного Заходу. Використовуючи провокації, підвищуючи ставки та не звертаючи уваги на загрози про "високу ціну" у разі ескалації. Вона просто стягує війська. Вже не лише до російсько-українського кордону, а й з боку Білорусі. Збільшує градус. І робитиме це доти, доки не досягне ще більших поступок із боку Заходу, який поки що обмежується лише розмитими фразами про ймовірні санкції у разі ескалації. Тоді як Росія методом сили та дипломатії виграє практично кожен раунд переговорів. Упевнений, що в Женеві той самий Лавров, який уже майже два десятиліття очолює зовнішньополітичне відомство путінської Росії, не піде на якісь поступки", – резюмує Владислав Дзивідзинський.

Дуже невелика ймовірність, що США готові розглянути можливість зупинки "Північного потоку-2"

На думку голови Центру політичних студій "Доктрина", політичного консультанта Ярослава Божка, головне побоювання на даному етапі полягає у можливій повній дискомунікації сторін у ході переговорів – та переходу до показових заходів щодо загострення ситуації.

"Ще зберігається вікно для взаємних поступок РФ та США. Проте минулі переговори в Женеві, що відбулися 10 січня, показали відсутність навіть загальної рамки, в якій можна домовлятися", – зазначає експерт.

Він не виключає, що РФ може використати наближення вторгнення в Україну (стягування військ, диверсії, провокації проти української влади) як інструмент примусу США до переговорів. Але найнебезпечніше тут полягає у скочуванні до військових дій.

"Навряд чи США роблять ставку на зупинку ПП-2, – вважає Ярослав Божко. – Адже зняття санкцій із "потоку" – це була поступка з їхнього боку не лише на адресу РФ, а й на адресу Німеччини. При цьому "потік" точно буде зупинено (якщо його запустять) у разі початку нової повномасштабної військової агресії РФ".

Читайте також раніше на порталі "Коментарі" — Кулеба розповів, який план Путін підготував для Заходу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини