Головна Новини Політика зовнішня політика Переговори Байдена та Путіна: чи підуть США на рішучі заходи у відповідь на агресію РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Переговори Байдена та Путіна: чи підуть США на рішучі заходи у відповідь на агресію РФ

Після переговорів глав держав від американської сторони пролунали серйозні заяви щодо наслідків ескалації з боку Росії

8 грудня 2021, 10:46
Поділіться публікацією:

Радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван заявив, що якщо Росія вторгнеться в Україну , "Північний потік-2" буде зупинено.

Переговори Байдена та Путіна: чи підуть США на рішучі заходи у відповідь на агресію РФ

Переговори Володимира Путіна з Джо Байденом - колаж "Коментарі" Д.Романюк

І знову ж таки – якщо таке станеться, Штати зміцнять східний фланг НАТО , а також нададуть Києву більше військової допомоги.

При цьому йдеться, що оборонний бюджет США не включає санкції проти ПП-2 і виключає положення про можливість запровадження санкцій щодо 35 росіян.

Чи не надто багато "якщо"? Чи не здається, що РФ, влаштувавши ескалацію біля українських кордонів, виторгувала, що хотіла? І може продовжувати так само? Що могло залишитися за лаштунками переговорів Байдена та Путіна? Відповіді на ці запитання видання "Коментарі" шукало разом із експертами.

Свої "хотєлки" Путін висловив до зустрічі з Байденом – це публічні та офіційні гарантії Заходу про те, що Україну не прийматимуть до НАТО. Ультиматум Путіна США не виконуватимуть

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко впевнений, що військову ескалацію на кордоні з Україною Кремль влаштовував не через Північний поток-2.

Володимир Фесенко пояснює:

"Свої "хотєлки" Путін публічно заявив до зустрічі з Байденом – це публічні та офіційні гарантії Заходу про те, що Україну не прийматимуть до НАТО. Як і очікувалося (зокрема і мною), ультиматум Путіна США не виконуватимуть. Щодо "Північного потоку-2" та санкцій взагалі, то Штати дотримуються дуже прагматичної тактики. Якщо санкції вводити до переговорів, то це не сприятиме конструктивному обговоренню та домовленостям. Навпаки, може спровокувати нові агресивні прояви із боку Росії. А ось те, що ще до переговорів із Путіним прозвучали публічні попередження про можливі жорсткіші санкції у разі вторгнення в Україну, і ця позиція була погоджена з європейськими партнерами, називається – політика стримування".

Цього, на жаль, не було у 2014 році, наголошує Володимир Фесенко. І про це нагадав радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван.

"До речі, таких конкретних попереджень не було і перед американо-російським самітом у Женеві у червні цього року. І це не просто слова, а можливі дуже конкретні та жорсткі дії. Путіна публічно попереджають, що у разі війни з Україною виникне найгостріша криза у його відносинах із Заходом за весь час її правління", – наголошує політолог.

А відносини із Заходом, особливо з Європою, важливі для Путіна. Саме тому він не пішов на пряму агресію у 2014 році. Та й нові санкції можуть стати болючим (хоч і не катастрофічним) ударом по російській економіці, наголошує Володимир Фесенко.

На його думку, за лаштунками переговорів завжди залишається дуже багато. У цьому випадку важливий сам факт переговорів.

"Це означає, що обидві сторони хочуть домовлятися. При цьому офіційні повідомлення обох сторін щодо переговорів говорять про те, що конкретних домовленостей щодо України досягнуто не було, – зазначає Володимир Фесенко. – І це очікуваний результат. Але діалог США та Росії з української теми продовжуватиметься. При цьому США представлятимуть українські інтереси та вестиме ці переговори у тісній координації з українською стороною".

Провокації РФ вкотре продемонстрували неготовність адміністрації Байдена йти на конфлікт із Росією

Політолог-міжнародник Георгій Кухалейшвілі акцентує, що вже не перше (досить згадати весну-2021 ) і, напевно, не останнє стягування російських військ до кордонів України. А результати розмови Джо Байдена та Володимира Путіна, на його думку, дають зрозуміти, що США не готові вдатися до серйозної конфронтації з Росією у разі розширення масштабів конфлікту.

"Байден не запропонував нічого такого екстраординарного, що змусило б задуматися Кремль про серйозні наслідки. "Північний потік-2" уже побудований – і постачати газ у Німеччину можна буде, незважаючи на санкції (яких може і не бути). Принаймні новий канцлер Олаф Шольц завжди підтримував цей проект, – зазначає політолог-міжнародник. – Надання Україні зброї без прямої участі збройних сил США у конфлікті не сильно змінить балансу сил. Роздуми Путіна про "червоні лінії" щодо розширення НАТО на Схід смішні, бо й так очевидно, що самі члени Альянсу цього не прагнуть. Наприклад, Німеччина, яка виступила проти вступу до НАТО України та Грузії".

Георгій Кухалейшвілі резюмує: провокації РФ вкотре продемонстрували неготовність адміністрації Байдена йти на конфлікт із Росією. Відповідно, США на даний момент не становлять загрози РФ через недостатню політичну волю американського керівництва та власних інтересів (саме Китай, а не Росія – основний виклик для Штатів, на думку Байдена).

Раніше на порталі "Коментарі" — Лукашенко оцінив ймовірність нападу Росії на Україну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини