Головна Новини Політика зовнішня політика Новий раунд переговорів США та РФ: чи підуть сторони на поступки і на що чекати Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Новий раунд переговорів США та РФ: чи підуть сторони на поступки і на що чекати Україні

Напередодні глава Держдепу США Ентоні Блінкен озвучив тезу про готовність Вашингтона до співпраці з Москвою, у тому випадку, коли росіяни припинять деескалацію та заходи агресії щодо нашої держави

31 січня 2022, 14:00
Поділіться публікацією:

Цього тижня може відбутися новий раунд переговорів між США та Росією щодо російських вимог щодо "гарантій безпеки".

Новий раунд переговорів США та РФ: чи підуть сторони на поступки і на що чекати Україні

Переговори США та РФ. Колаж "Коментарі" Д.Романюк

Заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд в інтерв'ю CBS заявила, що найближчим часом планується зустріч державного секретаря США Ентоні Блінкена та міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова.

Представник МЗС РФ Марія Захарова підтвердила, що Лавров та Блінкен завтра проведуть телефонну розмову.

Які очікування від цього раунду? Хто і на які поступки може піти – і чому? Із цими запитаннями видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Нас хочуть змусити виконувати Мінські угоди у російському трактуванні. А саме – політична частина перед безпековою

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала нагадує: говорять дипломати, гармати мовчать. Отже, наголошує він, поки йдуть переговори в очному та заочному форматах, в Україні можемо бути більш-менш упевнені, що широкомасштабних військових дій з боку РФ очікувати не доводиться. Якщо, звісно, Путін справді має такий план.

"Також треба розуміти, що зустріч є наслідком письмової відповіді США на вимоги РФ перебудувати безпеку в Європі. Позиції й надалі узгоджуватимуться. За тими вимогами, що є у РФ – і відповіді, які дали Штати. Вони однозначно наголосили, що повернення НАТО до конфігурації 1997 року не буде. І що двері Альянсу залишаться відчиненими для всіх бажаючих. В іншому, можливо, є варіант шукати точки дотику. Якщо, звичайно, як зазначив держсекретар США Блінкен, РФ насправді обрала політико-дипломатичний шлях. Тож сторони звірятимуть позиції", – пояснює Віталій Бала.

За його словами, так чи інакше – якогось компромісу дійдуть. Питання у тому – щоб цього не було за рахунок національних інтересів України.

"Тому що я все більше затверджуюсь у думці, що нас хочуть змусити виконувати Мінські угоди у російському трактуванні. А саме – політична частина перед безпековою. Що, на мою думку, є неприйнятним. Особливий статус, внесення змін до Конституції, вибори без контролю на території, де люди живуть 8 років у пропаганді ненависті до України, де сотні тисяч отримали російські паспорти – це точно удар по нашій державності. Якщо на нас продовжать тиснути, то слід і РФ, і нашим закордонним партнерам запропонувати провести референдум до ОРДЛО – а чи хочуть вони бути у складі України? Потрібно робити неординарні кроки, а не чекати, поки нас поставлять перед фактом. Тому що питання політичних рішень Мінських угод зараз неприйнятне з погляду існування України як незалежної унітарної держави", – упевнений експерт.

Але він має серйозні побоювання, що на нас продовжать тиснути. І якщо, умовно кажучи, США та РФ зійдуться на те, щоб саме таким способом зняти напругу, яку Росія організувала в Європі (швидше за все – спеціально), для нас це нічим добрим не скінчиться.

"Як на мене, Росія спеціально зробила такий запит на те, щоб Захід віддав під її вплив фактичні весь колишній соціалістичний табір, країни Варшавського договору. Істиною метою було – потім торгуватися і залишити за собою країни колишнього СРСР. Із головним "призом" у вигляді України", – резюмує Віталій Бала.

США важливо діятя так, щоб не втратити обличчя. Щоб втрата Східної Європи не виглядала як вихід з Афганістану

Політолог Олександр Лазарєв упевнений, що жодної підтримки України у процесі цих переговорів немає. А те, що сюди доставляється і обіцяється – це, за його словами, бутафорія, яка має відвести громадський погляд від того, що відбувається насправді. Від реальних речей, реальних рішень, що приймаються на зустрічах представників США та РФ.

"Попереду – зустрічі суто погоджувальні, між відомствами. Справжні переговори відбулися на вищому рівні. Стратегічні орієнтири позначені. Зараз фактично відбувається вирішення тих питань, які давно назріли і які обговорили на стратегічному рівні. Виробляється тактика, визначається канва, в якій діятимуть далі американці та росіяни, – вважає політолог. – США важливо діяти так, щоб не втратити обличчя. Щоб втрата Східної Європи не виглядала як відхід з Афганістану. Інакше вони на загальносвітовому рівні остаточно втратить вплив. І країни-донори переорієнтуються на Китай та РФ".

Олександр Лазарєв пояснює: американці, якщо вони здають позиції у Східній Європі загалом та в Україні зокрема, намагатимуться зробити це таким чином, начебто вони вийшли переможцями.

"Як Трамп у Сирії. Хоча всім було зрозуміло, що США там програли бій, не виконали своїх завдань, не досягли бажаних результатів. Але за договором з російськими – ті дали американців піти, заявивши: мовляв, усе, що ті планували, у Сирії ми зробили, а тому закінчуємо свою місію. Те саме планується щодо України, – каже Олександр Лазарєв. – Вищі чини США прямо заявляють, що готується якесь вторгнення (якого не буде), але Штати не планують втручатися. При цьому відбувається обмін. США позначили ті точки, від яких піти не можуть. Але щоб "зберегти мир у всьому світі", за Україну американці "впрягатися" не будуть, вони відпускають її зі своєї орбіти впливу. НАТО не буде тут розміщувати свої військові бази і війська (і генсек Альянсу Столтенберг вже прямо це підтвердив ). Таким чином, пояснять потім у США, ми досягли з Путіним компромісу. Мовляв, він війну не починатиме. Хоч війну ніхто не починав і не збирався. А компромісу досягли давно. Але треба було просто аргументувати перед країнами-донорами своє рішення".

Про поступки не йдеться на даному етапі

Політичний аналітик, доктор історичних наук Олена Галкіна звертає увагу, що сьогодні стало відомо: між Лавровим та Блінкеном буде телефонна розмова. А очна зустріч найближчим часом не запланована.

"Думаю, про поступки не йдеться на цьому етапі, – розмірковує Олена Галкіна. – Швидше, відбуватиметься рутинізація переговорного процесу на тлі продовження тиску Кремля на Україну з метою зсуву позиції щодо ОРДЛО у вигідний Кремлю бік. При цьому методи тиску зміщуватимуться у бік дипломатичних та інформаційно-психологічних".

Раніше на порталі "Коментарі" — фінальна лінія: оголосили, коли буде ухвалено законопроект США про санкції проти Росії.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини