Головна Новини Політика вибори Які «за» та «проти» виборів під час війни: до чого готуватися українцям
commentss НОВИНИ Всі новини

Які «за» та «проти» виборів під час війни: до чого готуватися українцям

Виборчий процес цього та наступного років Україна вже пропустила

7 листопада 2023, 13:12 comments2095
Поділіться публікацією:

Тема проведення виборів в Україні (принаймні президентських, у березні 2024 року) останнім часом актуалізувалася. У вечірньому зверненні 6 листопада глава держави Володимир Зеленський дав зрозуміти, що доки йде війна, вибори, як і якісь святкування в тилу – не на часі. Про це ж – запропоноване ним чергове продовження воєнного стану та загальної мобілізації в Україні (продовжити з 16 листопада 2023 року ще на 90 діб). Як оцінюєте такі заяви-пропозиції президента? Кому це сигнали – і чому? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Які «за» та «проти» виборів під час війни: до чого готуватися українцям

Вибори в Україні. Фото: з відкритих джерел

Україна під час війни вже шість разів проводила вибори

Народний депутат України VI та VII скликань, голова Центру дослідження політичних цінностей, історик Олесь Доній розмірковує так:

"Вибори в Україні, звісно, будуть. Подобається це особисто Зеленському та його оточенню чи ні. Війна, найімовірніше, триватиме довго. Імовірно, близько 15 років – аж до завершення життя Путіна. І сподіватися, що весь цей час в Україні не буде виборів, може лише оточення Зеленського, яке не хоче втрачати посади. Але ми є демократичною країною. І незмінну владу менше підтримуватимуть як усередині України, так і за її межами. Тому вибори точно відбудуться. Питання – коли й у якому вигляді".

Очевидно, продовжує експерт, що виборчий процес цього та наступного років Україна вже пропустила. Вибори до парламенту у нас мали відбутися у жовтні-2023. Не відбулися. Вибори президента заплановані на кінець березня 2024 року. І їх також не буде. Гроші на вибори не передбачаються проектом держбюджету на наступний рік, що розглядається зараз.

Відповідно, юридична легітимність і парламенту, і президента дедалі більше знижуватиметься, констатує Олесь Доній. На його думку, нинішня влада не має відповіді — як вийти з цієї колізії. Вона пропонує просто зачекати.

Втім, наголошує експерт, наразі є консенсус в Україні – внутрішньополітичний, з боку суспільства. Усі виступають проти виборів.

"Їх не хоче влада (щоб не втратити те, що має). Їх не хоче політична опозиція. Бо до виборів вона не готова через відсутність політичного процесу в Україні. І справедливо боїться втратити своє представництво у Верховній Раді. Практично ніхто з них не потрапить до складу нового парламенту. Виборів під час війни не хоче і суспільство (відповідно до останньої соціології – проти них виступає близько 80% респондентів). Справедливо вважаючи, що зараз слід зосередитись на відбитті російської агресії. Просто суспільство не замислюється над тим, що війна триватиме не ще півроку-рік, а довше", – наголошує Олесь Доній.

Він наголошує, що, згідно з чинним законодавством, вибори під час війни будуть небезпечними та несправедливими. Тому, вважає експерт, Зеленському слід не просто говорити, що він не бачить, як можна проводити вибори під час війни (яка може тривати близько 15 років). Потрібно вносити зміни до чинного виборчого законодавства. Щоб, коли вибори відбудуться (а вони рано чи пізно відбудуться), зняти небезпечні моменти.

"Нагадаю, що Україна під час війни вже шість разів проводила вибори. 2014-го — вибори президента та Верховної Ради. У 2015 та 2020 – місцеві вибори. 2019-го – знову президентські та парламентські. Просто, коли політикам вигідно, вони згадують, що війна з Росією у нас триває з 2014 року, а коли ні – починають говорити, що війна почалася (іноді додаючи слово "повномасштабна") лише з 24 лютого 2022-го", – зазначає експерт .

Тим часом, наголошує він, уже рік як в Україні є відносна стабілізація фронту. Раніше про це особливо не говорили. І лише після нещодавньої статті головкому ЗСУ Залужного, де він зазначав, що ми переходимо в окопну, позиційну фазу протистояння, на це почали звертати увагу.

"Тому я вважаю, що заява президента – емоційна. Зроблена під впливом оточення, яке боїться виборів, під впливом соцопитувань, які демонструють, що суспільство також не хоче виборів. Але це не має нічого спільного із демократичним процесом. Тому що вибори проводитимуться, – впевнений Олесь Доній. – Але до них слід готуватися, зокрема, змінюючи законодавчу базу, бо одним із сценаріїв може бути тривала війна. Ось тільки влада – не готується. Дискусія точно не закрита. Вона лише посилиться. І з кожним місяцем набиратиме обертів, бо чим далі – тим більше нинішня влада втрачатиме легітимність. Особливо якщо врахувати, що в Раді знаходяться політсили, які вже втратили громадську підтримку. Та й Зеленський, що таку підтримку має, не може правити вічно. І тут постає дуже неприємне питання – як виходити із ситуації, якщо чинна влада буде де-факто зацікавлена у тому, щоб війна тривала максимально довго?".

У нас війна: хто може – має йти воювати, решта – допомагати фронту

Політичний експерт, консультант з політичного та антикризового PR Тетяна Лупова впевнена: вибори під час війни – точно не на часі.

"Нам, перш за все, слід думати про те, як швидше закінчити війну – нашою перемогою. А то щось виглядає так, що у багатьох з'явилося чимало вільного часу", – зазначає експерт.

Кожний день війни – у нас нові жертви та руйнування, наголошує вона. Кожен день війни російські окупанти розкрадають все, що в Україні створювалося роками, десятиліттями, віками. Навіть звірів із заповідників. А що не можуть вивезти – знищують.

"У таких умовах – про які вибори може йтися? До того ж, у нас є Конституція, де прописано, що робити з виборами під час воєнного стану (парламент автоматично продовжує повноваження, президентські вибори також не проводяться). Плюс – як голосуватимуть військові? Їм достеменно не до того. Вони продовжують звільняти Україну, боронити нас. Всім слід повернутись у реальність, – закликає Тетяна Лупова. — В нас війна. Хто може – має йти воювати, решта – допомагати фронту. Ось коли деокупуємо всі наші території, тоді й думатимемо про вибори".

Читайте також на порталі "Коментарі" – про що говорять нові заяви Зеленського: чому за допомогу Заходу Україні доводиться боротися.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

7 листопада 2023, 13:38

Вже почалась боротьба подарунковими гранатами за корито. Юдейське ноу-хау. До цього вони своїм друзям, Єрмаку, дарували владу. Фінаншисту Гетьманцеву контроль над економікою подарували. Залужний дарує посаду і звання майора своєму бізнес другу. Дарують гранати, інше обладнання, ознак розкрадання якого не помічено. Не дивно що в Україні набирає обертів розкіш для обраних корумпованих. Корумповані чиновники і депутати не лякаються, якщо прийде ворог для них нічого не зміниться, їм немає стимулу захищатись. Від кого? Від тих з ким вже все домовлено?


Новини