Головна Новини Політика вибори Битва за крісло мера: що потрібно знати про вибори у Харкові
commentss НОВИНИ Всі новини

Битва за крісло мера: що потрібно знати про вибори у Харкові

Експерти розповіли, як на вибори мера Харкова може впливати центральна влада та хто з кандидатів може стати міським головою першої столиці

26 жовтня 2021, 12:16
Поділіться публікацією:

Вже цієї неділі, 31 жовтня, відбудуться вибори мера Харкова.

Битва за крісло мера: що потрібно знати про вибори у Харкові

Вибори мера Харкова - колаж "Коментарі" Д.Романюк

Який розклад зараз? Чи можливі вибори в один тур? Як поводиться центральна влада у підготовці цієї битви? Відповіді на ці запитання видання "Коментарі" шукало разом із експертами.

Вибори міського голови у Харкові можуть стати погіршеним варіантом довиборів у Раду на 87-му окрузі

На думку директора Агентства моделювання ситуацій Віталія Бали, схоже, центральна влада домовилася з виконувачем обов'язків харківського градоначальника Ігорем Тереховим, який є одним із кандидатів.

"З чуток, намагатимуться зробити все, щоб він переміг в один тур. Ми вже були свідками, особливо на довиборах до Ради на 87-му окрузі на Івано-Франківщині, коли перемогу провладного кандидата (тоді це був Василь Вірастюк) забезпечували способом, м'яко кажучи, не притаманним демократичним країнам. Боюся, що вибори міського голови в Харкові стануть погіршеним варіантом виборів на 87-му окрузі", – зазначає Віталій Бала.

Він наголошує, що ставки – високі. Провладна партія "Слуга народу", не виставивши свого кандидата на посаду міського голови, виявила слабкість. І тому кандидат, якого вона підтримує, є для неї суперважливим.

"Тим більше, що питання стоїть також щодо міськради: яким чином там співпрацюватимуть. Одна річ – перемогти на виборах мера, інша – налагодити стосунки всередині міськради. Це може стати проблемою для ставлеників Банкової, натомість – запобіжником від тих чи інших рішень, які захоче ухвалювати новообраний міський голова", – вважає експерт.

Питання, за його словами, і в тому, наскільки головний конкурент Терехова – Михайло Добкін – зможе перешкодити планам свого опонента та Банкової. Чи достатньо у нього ресурсу, підтримки, сил та бажання, щоб, як мінімум, отримати можливість для боротьби у другому турі.

"Соціологічні дослідження останнього часу, що вказують на можливість виборів в один тур, виглядали досить заангажованими. Поки що не бачу жодних підстав для цього, – зізнався Віталій Бала. – Кілька місяців тому соціологія говорила про те, що Терехов і Добкін мають приблизно однакову підтримку. І що таке сталося з того часу, щоб підтримка Терехова зросла вдвічі, дозволяючи набрати більше 50% і вирішити все в один тур? На мій погляд – нічого".

Більше того – у Харкові найважча ситуація із захворюваністю на коронавірус. Тож вибори тут ще й пов'язані із питанням здоров'я та життів людей, наголошує Віталій Бала.

"Там давно вже є всі підстави (що б нам не казав голова МОЗ Віктор Ляшко), аби запроваджувати жорсткий карантин. Але влада цього не робить, фактично повторюючи весняну ситуацію з виборами на 87-му окрузі. Тоді на Заході України після незакритого Буковеля був пік захворюваності. Але влада на це не звертала уваги – їй було важливо провести вибори. І не просто провести, а завести в Раду "свою" людину. І певною мірою ми бачимо зараз повторення тієї політики, – вважає Віталій Бала. – Подивимося, як проводитимуть самі вибори, як рахуватимуть. Не виключаю, що побачимо таке ж "беззаконня", яке було на 87-му окрузі, коли СБУ заходила на виборчі дільниці, після чого там зникали бюлетені опонентів влади і з'являлися голоси за Вірастюка".

Хоч в один тур, хоч у два – Терехов переможе та стане офіційно мером Харкова

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович схиляється до того, що у Харкові буде два тури.

"Як показує остання соціологія, 60% на 40% ймовірність на користь одного туру. На користь Терехова, який може набрати понад 50%. До того ж його технологи роблять ставку саме на один тур. Але треба враховувати фактор "червоної зони", ковіду. І кількість людей, які прийдуть на виборчі дільниці, може бути значно меншою. І далеко не факт, що прийдуть саме прихильники Терехова, – наголошує Ігор Рейтерович. – Переважно це люди похилого віку, у них можуть виникнути сумніви щодо необхідності йти на виборчі дільниці з урахуванням тих обмежень, які будуть запроваджені й загальної ситуації з коронавірусом".

Втім, зазначає експерт, хоч один тур, хоч два – Терехов переможе і стане офіційно мером Харкова. Для цього він має всі ресурси.

"Добкін як не намагався, не зміг переламати тренд і довести, що він ближчий до покійного екс-мера Кернеса, ніж той же Терехов. Хоча саме на цьому стояла кампанія Добкіна", – пояснює Ігор Рейтерович.

Він також звертає увагу, що Офіс президента неформально, але досить явно поставив на Терехова.

"Наскільки мені відомо, Терехов не просто спілкувався з представниками Офісу президента, а й безпосередньо із самим Зеленським. І дав низку обіцянок, які виконуватиме у разі перемоги. І ці обіцянки йдуть у руслі програми, яку підтримують і реалізовують представники "Слуги народу" та безпосереднього ОП", – каже Ігор Рейтерович.

Експерт не виключає, що після виборів з боку Терехова (який є головою фракції партії "Блок Кернеса — Успішний Харків") розпочнуться рухи тіла у бік "Слуги народу" у ракурсі формального/неформального членства, створення нових коаліцій, роздачі посад людям, пов'язаним з Офісом президента.

Якщо ж Добкін підніме руки та почне боксувати – шанси на перемогу у нього зростуть

Експерт Українського інституту політики Микола Спірідонов не виключає, що може перемогти й Добкін. Але для цього він має за перемогу боротися. Чого поки не спостерігається. 

"Приходить інформація з Харкова, що навіть членам комісії люди Добкіна там не платять. Плюс бачимо, що щодо виборчої кампанії він за перемогу особливо не бореться – і відстоювати свої результати навряд чи готовий. У такій ситуації принести перемогу може лише випадковість", — вважає експерт.

У той же час, продовжує він, якщо говорити про електоральні позиції (закриті опитування, загальна ситуація в Харкові), то Добкін якраз не поступається Терехову. І якби він реально та потужно боровся за перемогу, шанси були б 50 на 50.

"Перемога Терехова в першому турі малоймовірна. І якщо у другому турі Добкін почне щось серйозне робити для перемоги, все може бути. Зараз він нагадує боксера, який опустив руки і дозволяє себе бити. За рівних сил. Якщо ж підніме руки та почне боксувати – шанси на перемогу у нього зростуть", – резюмує Микола Спірідонов.

Раніше на порталі "Коментарі" — дострокові вибори президента: Зеленський оцінив ймовірність .



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини