Головна Новини Політика внутрішня політика Зеленський і Порошенко формально "ділять" перше місце президентського рейтингу: що думають експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський і Порошенко формально "ділять" перше місце президентського рейтингу: що думають експерти

За даними КМІС, різниця у підтримці Зеленського та Порошенка у рамках статистичної похибки

24 січня 2022, 12:12 comments1602
Поділіться публікацією:

КМІС опублікував свіжий президентський рейтинг, згідно з яким найвищу підтримку мають Володимир Зеленський (за чинного президента проголосували б 17,4% серед усіх респондентів та 23,5% серед тих, хто визначився з вибором) і його попередник, лідер "Європейської солідарності" Петро Порошенко (відповідно 15,5% та 20,9%). Різниця у підтримці цих кандидатів у рамках статистичної похибки, тобто формально вони "ділять" перше місце.

Зеленський і Порошенко формально "ділять" перше місце президентського рейтингу: що думають експерти

Володимир Зеленський і Петро Порошенко. Колаж "Коментарі" / Д. Романюк

Крім того, більшість респондентів (62,5%) не підтримують, щоб Зеленський балотувався на другий термін. Підтримують – 30,3%.

Чому рейтинг Зеленського падає, а більшість українців не підтримує його можливий другий термін? Чи пов'язані такі дані з останніми подіями навколо Порошенка, якому висунули підозру у держзраді? Як протистояння може розвиватись далі? Щоб розібратися у цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Ситуація дещо консолідувала прихильників Порошенка та Зеленського навколо них. Але все сприймається як внутрішні розбірки

Політичний експерт, засновник соціологічної компанії Active Group Андрій Єременко називає цілком зрозумілим, що у Зеленського поступово опускається рейтинг, практично з кожним соцопитуванням.

"Від нього очікували, що він буде іншим, а він став, загалом, таким самим як попередники. Єдиний позитив, який люди відчули за його правління (і який приписують Зеленському), – що дороги стали кращими. Але ціни та тарифи зростають, війна не закінчується, а жити стає все важче. А якщо люди так відчувають, вони негатив переносять безпосередньо на президента. Звідси й стабільне зниження рейтингу, і не бажання, щоб він балотувався на другий термін. До речі, подібне питання ми хочемо поставити у наступному опитуванні Active Group – побачимо, що вийде", – зазначає Андрій Єременко.

Щодо історії з Порошенком – комусь сподобалося його повернення та поведінка на суді, комусь ні, вважає експерт.

"Шуму було багато, але Порошенка не посадили. Ситуація дещо консолідувала прихильників Порошенка та Зеленського навколо них. Але все сприймається як внутрішнє розбирання. І це не може сильно вплинути на рейтинг. От якби Порошенка посадили – це змінило б тенденцію. Щоправда, не факт, що у потрібний Зеленському бік", – каже експерт.

На його думку, відправляти за ґрати Порошенка навряд чи варто. Він нагадує прецедент із Тимошенко за Януковича – і те, чим це закінчилося для тих, хто її посадив. Включно з суддею Кірєєвим, який, як і Янукович, втік з України.

"Як протистояння Зеленський-Порошенко може розвиватись далі? Думаю, все перейде до юридичної тягомотини. Будуть якісь судові засідання – довгий нудний процес. ЗМІ просто не транслюватимуть його. Потім виходитимуть адвокати та прокурори. І кожен буде гнути свою лінію. Нудна та довга картинка. Після кожного такого засідання буде загострення умовних порохоботів і зеботів. І кожна зі сторін перемагатиме у своєму телевізорі, – прогнозує Андрій Єременко. – Я не думаю, що все завершиться реальною посадкою Порошенка – надто знакова постать. У нас навіть Медведчука, щодо посадки якого є консенсус усіх українських еліт (включаючи, хоч і негласно, представників ОПЗЖ), посадити не можуть. А щодо Порошенка такого консенсусу немає… Тож це небезпечно для Зеленського. Небезпечно ще й тим, що колись він перестане бути президентом. І йому багато що тоді згадають. У тому числі процес над Порошенком. На жаль, у нас, хто б не прийшов до влади, намагається "наїхати" на попередників, на "злочинну владу". Замість того, щоб покращувати життя у країні".

Реальні рейтинги ми дізнаємось під час виборів. А до цього всі опитування залишають певні сумніви

Директор Департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПІ), доктор політичних наук Ігор Петренко так коментує дані КМІС за президентськими рейтингами:

"Швидше за все, ми матимемо низку різних соцопитувань, які багато в чому є формуючими та маніпулятивними. Наприклад, питання КМІС про те, чи респонденти підтримують похід Зеленського на другий термін, є явно маніпулятивним. Чому тоді не питають, наприклад, про другий термін Порошенка?"

Експерт звертає увагу, що особливого падіння рейтингу Зеленський не має. Він продовжує бути першому місці. А ось рейтинг Порошенка справді трохи підріс, згідно з даними КМІС.

"При цьому важливо враховувати методологію, – наголошує Ігор Петренко. – Телефонне опитування (а це було саме таким) завжди не так точне, як фейс ту фейс (віч-на-віч). Відсоток тих, хто не визначився телефоном, завжди менший (іноді в рази), ніж під час опитування віч-на-віч".

На думку експерта, якесь зростання рейтингу Порошенка, можливо, пов'язане з увагою медіа до нього, до його повернення.

"Він зумів зробити із цього великий перфоманс. Плюс, мабуть, зіграло роль якесь невдоволення електорату самого Зеленського м'яким запобіжним заходом –  особисте зобов'язання. Але це все доти, доки не побачили чергову порцію доказів (які, швидше за все, будуть) щодо розслідування справи Порошенка-Медведчука. І тоді ситуація може кардинально змінитися", – прогнозує Ігор Петренко.

Він наголошує, що у рейтингу цікаві й інші моменти. Наприклад, ексспікер Разумков, який вирушив у вільне політичне плавання, втратив майже 3%, з'їхавши з 8,1% до 5%. Бачимо також, що Смешко вже випередив Бойка, а Тимошенко закріпилася на третьому місці.

"Раніше було три соціологічні служби, які мали повну довіру. На жаль, останнім часом КМІС вибивається з цієї плеяди. То у них був перекіс у бік Медведчука, зараз спостерігається у бік Порошенка. Реальні рейтинги ми дізнаємось під час виборів. А до того всі опитування залишають певні сумніви, – зізнався Ігор Петренко. – До того ж я завжди закликаю дивитися "середню температуру за палатою". Тобто орієнтуватися не на одне опитування, а 3-4. Незабаром будуть дослідження "Рейтингу", Центру Разумкова, Інституту майбутнього. І тоді буде видно деякі середні – близькі до істини – тенденції".

Раніше на порталі "Коментарі" – Разумков назвав особистих ворогів Зеленського.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини