Головна Новини Політика внутрішня політика Засідання РНБО 10 листопада: санкції, мігранти, Аваков та висновки експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Засідання РНБО 10 листопада: санкції, мігранти, Аваков та висновки експертів

Експерти проаналізували для видання «Коментарі» підсумки засідання РНБО, проведеного нетрадиційно у середині тижня.

11 листопада 2021, 06:14
Поділіться публікацією:

Рада національної безпеки і оборони (РНБО) України провела 10 листопада засідання , на якому затвердила нові санкції, а також приділила увагу міграційній кризі на польсько-білоруському кордоні. На брифінгу секретареві РНБО Данилову за підсумками довелося відповідати на запитання журналіста, який повторив слова екс-глави МВС Авакова, що на засідання РНБО приносять матеріали нібито лише за 5 хвилин до початку заходу. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" підсумки засідання РНБО, проведеного нетрадиційно в середині тижня.

Засідання РНБО 10 листопада: санкції, мігранти, Аваков та висновки експертів

РНБО (фото з відкритих джерел)


Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко вважає, що не слід сприймати позачергове засідання РНБО як сенсацію. І переживати через те, що не було озвучено якихось гучних рішень.


"Насправді РНБО збирають не лише заради санкцій (хоча про санкції повідомили і сьогодні). Як до санкцій щодо Медведчука, так і після, найголовніше рішення РНБО – закриті. Публічні рішення і те, що йдеться на брифінгах, — це верхівка айсберга. А найважливіші нерідко не озвучуються, бо мають закритий характер, – пояснює Володимир Фесенко. – Наразі, на мій погляд, зібрали позачергове засідання РНБО, насамперед через ситуацію з мігрантами на польсько-білоруському кордоні. І через ризики , які вона несе для нас.


Данилов заявив, що "відповідні відомства отримали відповідні вказівки". Відомо, що основна їх частина – задля публічного озвучування".


Що стосується татків, які нібито роздають за 5 хвилин до засідання РНБО, про що заявляв Аваков, то тут, на думку експерта, Арсен Борисович явно лукавить.


"Усі пропозиції щодо санкцій готуються спершу у відповідних правоохоронних органах (СБУ та МВС), потім обробляються апаратом РНБО. Після цього надаються власне членам Ради нацбезпеки та оборони, – розповідає Володимир Фесенко. – При цьому, як уже повідомляли раніше, витоку, напевно, були. І це вже предмет розслідування: звідки саме були ці витоки – з МВС, СБУ чи апарату РНБО. Щодо МВС новий міністр Денис Монастирський вже дав доручення провести службове розслідування. Бо були натяки, що частина витоків була саме з Міністерства внутрішніх справ. Вони були стихійні, а могли – цілеспрямовані, у яких заробляли. Питання – хто? Великі люди чи клерки середнього рівня? Імовірно, мова все ж таки саме про великих людей. Відома практика давно існує з часів перебудови, особливо 90-х років, коли ті чи інші великі бізнесмени чи кримінальні авторитети банально купували джерела в МВС та інших правоохоронних органах, щоб їм зливали інформацію заздалегідь. Можуть бути інформатори та бізнесу, і кримінальних структур, які сидять в апаратах різних органів. А можуть цілеспрямовано продавати таку інформацію та керівники цих органів".


На думку PR-експерта, політичного аналітика Олександра Солонька, те, що засідання РНБО проводилося не традиційно в п'ятницю, а в середу, можна розглядати як систему кризового менеджменту, кризової комунікації.


"Все це – певна реакція Офісу президента на медіа-атаку, яку було проведено на представників влади і колишнім спікером Ради Дмитром Разумковим, і колишнім головою МВС Арсеном Аваковим.


А певним плацдармом для такої атаки стали телеканали холдингу, що належить Рінату Ахметову. ВП довелося, хоч і із запізненням, але реагувати. А саме РНБО та брифінги за підсумками засідання – можливість донести якісь свої меседжі", – пояснює Олександр Солонько.


За його словами, у цьому ракурсі можна розглядати нові санкції: і проти людей, які відкрили представництво Нікарагуа в Криму, і проти компаній, на які зареєстровано три лайнери Медведчука та Козака.


"Юридична бездоганність санкційного кейсу РНБО продовжує викликати питання. Але ті ж самі санкції проти Медведчука, хоч тут є юридичні нюанси, українське (саме українське) суспільство сприймає позитивно. Це – атака на філію розпропаганди в Україні", – наголошує експерт.


Він вважає, що складно прогнозувати, наскільки такі рішення будуть ефективними у ракурсі припинення падіння рейтингів влади.


"Надто великий кумулятивний ефект ситуації навколо конфлікту з Разумковим, маси останніх скандалів та криз, які б'ють по президенту та партії "Слуга народу". І ухвалені РНБО рішення, так само як зроблені після засідання заяви навряд чи зможуть зупинити падіння рейтингу Зеленського", – каже Олександр Солонько.


За його словами, той соціальний та медійний капітал, той рівень підтримки, який був у президента та "слуг" на початку їхньої каденції, слід відразу максимально використати, щоб проводити реальні важливі зміни в країні. На жаль, цього не сталося належним чином.


"І зараз, коли рівень підтримки падає та продовжує падати, проблеми будуть навіть із ухваленням позитивних рішень. Проводити їх через парламент, реалізовувати може стати важче. Банковій все частіше доведеться шукати голоси "на стороні", у тих самих партійних груп "Довіра" та "За майбутнє". І ситуація лише загостриться на тлі формування у Раді міжфракційного об'єднання Разумкова.

Нехай поки що лише символічного. Але сигнал зрозумілий усім, – зазначає Олександр Солонько. – Навряд чи "сераїл РНБО" допоможе вирішити проблеми, що накопичилися, як і відігравати далі надефективну антикризову роль у комунікації з суспільством. Тим більше, якщо медійні майданчики, які належать олігархам, і далі критикуватимуть Зеленського та його команду. А навіть якщо ні, то зараз голос критиків влади в онлайн-ЗМІ, громадянському суспільстві та на місцях заглушити не можна. Тим більше, в епоху інтернету та соцмереж".


Нагадаємо, на брифінгу, що відбувся після засідання РНБО, чиновники пояснили, як буде відбуватися захист кордонів України від нелегальних мігрантів, що рухають з Білорусі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини