Головна Новини Політика внутрішня політика Усунення Баканова та Венедіктової: що стало останньою краплею терпіння Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

Усунення Баканова та Венедіктової: що стало останньою краплею терпіння Зеленського

Рішення президента щодо Баканова та Венедіктової не останні, гряде чистка у всьому силовому блоці

18 липня 2022, 09:35 comments1585
Поділіться публікацією:

Президент України усунув з посад главу Служби безпеки України Івана Баканова та генерального прокурора Ірину Венедіктову. Пізніше у зверненні Зеленський пояснив ці усунення, розповівши про величезний масив злочинів проти основ національної безпеки, які ставлять дуже серйозні питання до відповідних керівників. У тому ж зверненні заявив про необхідність якнайшвидшого призначення керівників САП та НАБУ. Про що говорять ці кадрові зміни? Чому відбуваються саме зараз? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Усунення Баканова та Венедіктової: що стало останньою краплею терпіння Зеленського

Баканов та Венедиктова. Фото: із відкритих джерел

Силовий блок в Україні, особливо СБУ, виявився не готовий до широкомасштабного вторгнення РФ

Голова профспілки Українська незалежна фундація юристів, голова АТ "Кравець та партнери", адвокат Ростислав Кравець міркує так:

"Щодо усунення голови СБУ Баканова, гадаю, це пов'язано з незадовільним рівнем роботи спецслужб. І зі скандалами щодо їхніх керівників, як зазначив у своєму зверненні Зеленський, у Херсонській, Харківській областях та Криму (відповідне управління СБУ функціонувало на території Херсонщини). Крім того, мабуть, зіграли свою роль чутки, що Баканов разом із своїм заступником Наумовим незадовго до повномасштабного російського вторгнення виїхав із України".

Ну, а історія із затриманням українського керівника СБУ Криму, підозрюваного у держзраді, стала, схоже, останньою краплею, зазначає експерт. Як наслідок – відбулося усунення Баканова відповідно до ст. 47 Дисциплінарного статуту ЗСУ, а саме: "Невиконання (неналежне виконання) службових обов'язків, що спричинило людські жертви або інші тяжкі наслідки або створило загрозу наступу таких наслідків, є підставою для усунення такого військовослужбовця від виконання службових обов'язків".

Усунення генпрокурора Венедіктової, на думку Ростислава Кравця, готувалося заздалегідь.

"Це рішення, – зазначає він, – може бути пов'язане з деякими внутрішньополітичними іграми в Офісі президента. А також, ймовірно, з тим, що Венедіктова відмовилася давати відповідний дозвіл на обрання запобіжного заходу та затримання того ж Баканова. На жаль, можна зробити висновки, що силовий блок в Україні, особливо СБУ, виявився не готовий до широкомасштабного вторгнення РФ. І фактично п'ять місяців затримки з усуненням Баканова негативно, на мою думку, позначилася на обороноздатності та нацбезпеці України. Це потрібно було робити у перші дні відкритої війни".

Ростислав Кравець вважає, що заява Зеленського щодо необхідності якнайшвидшого призначення нових керівників САП, НАБУ, відповідного конкурсу, яка прозвучала одночасно з повідомленням про усунення голів СБУ та Генпрокуратури, мабуть, свідчить про бажання заспокоїти наших закордонних партнерів.

"Мовляв, все гаразд, процедура контрольована, диктатури та захоплення влади в Україні немає. Просто наводимо порядок, зокрема обговорюючи питання з двома, на мою думку, нелегітимними кандидатами на посаду голови САП. Те, чого від нас домагаються іноземні партнери з якоюсь фанатичною завзятістю. Розуміючи, що обидва кандидати не підходять на цю посаду. Мабуть, тому Зеленський, начебто, це й сказав. Щоб заспокоїти іноземців, – пояснює експерт. – Щодо конкурсу на голову НАБУ – президент дав вказівку прем'єр-міністру розпочати його якнайшвидше. Хоча, як на мене, для ефективної роботи НАБУ та САП не такі важливі керівники (особливо виконують церемоніальні функції, підконтрольні іноземцям), як показала робота цих органів".

Баканова і Венедіктову поки що не звільнили, а відсторонили, але є підстави вважати, що до виконання обов'язків вони вже не повернуться

Політолог, доброволець ЗСУ Кирило Сазонов нагадує, що згідно з новим законом "Про правовий режим військового стану" президент має повноваження усувати Генерального прокурора та голову СБУ.

"Це логічно, оскільки в умовах війни керівник держави повинен мати можливість приймати та реалізовувати необхідні кадрові рішення швидко та без тяганини, – пояснює політолог. – Тож Зеленський діяв у рамках закону та своїх повноважень. Причини глава держави озвучив у своєму відеозверненні. Його не влаштовує якість кадрів у цих відомствах. Зокрема, той факт, що на окупованих територіях співробітники прокуратури та СБУ співпрацюють із окупантом. І не лише на окупованих".

Та й у українського суспільства, зазначає Кирило Сазонов, не бракувало претензій до цих керівників.

"Сильне кадрове рішення. Баканова та Венедіктову поки що не звільнили, а відсторонили. Але є підстави вважати, що до виконання обов'язків вони вже не повернуться. Відповіддю на багато питань стануть прізвища тих, кого призначать на ці посади. Зовсім не факт, що це будуть ті, хто зараз виконує обов'язки. Починається велике чищення силових структур", – резюмує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – Володимир Зеленський жорстко відповів Медведєву на залякування "судним днем".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Light

18 липня 2022, 10:53

Ждем аналогичный указ по Дермаку


Новини