Головна Новини Політика внутрішня політика Удар із «Байрактару»: війна на Донбасі переходить у нову стадію
commentss НОВИНИ Всі новини

Удар із «Байрактару»: війна на Донбасі переходить у нову стадію

30 жовтня 2021, 21:14
Поділіться публікацією:

Застосування українськими військами на Донеччині розвідувально-ударного безпілотного комплексу "Байрактар" у відповідь на обстріл ворожої артилерії залишається топ-темою останнього тижня жовтня. На занепокоєння Німеччини та Франції із цього приводу відповів глава МЗС України Дмитро Кулеба. У Кремлі не приховують своєї агресії до Туреччини за постачання Україні безпілотників "Байрактар". І навіть уже почали мститись. Тим часом, командувач Об'єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв розповів, що хоча "Байрактари" лише один раз задіяли, вони на бойовому чергуванні в зоні ООС уже понад півроку. Свою думку про те, чому бойове застосування "Байрактара" — серйозний хід у російсько-українському протистоянні, з порталом "Коментарі" поділився політтехнолог, експерт Центру протидії інформаційним агресіям "AM&PM" Олександр Курбан.

Удар із «Байрактару»: війна на Донбасі переходить у нову стадію

Донбас - фото з відкритих джерел


На думку експерта, атака безпілотника ЗСУ, що відбулася 26 жовтня, по російській артилерійській установці, що обстрілює село Гранітне на Донбасі, серйозно підкоригувала російський сценарій складений Кремлем на осінь цього року для подій у цьому регіоні.


"Захоплений процесом реалізації газової атаки на країни ЄС, зокрема спробою задушити цим способом Молдову, Путін дещо послабив хватку в протиборстві на сході України. І пропустив м'яч у свої ворота. Москва явно не очікувала на такий поворот подій. І, не маючи заготовлених варіантів рішення, почала судомно змінювати свої плани, – вважає Олександр Курбан. – В українському суспільстві ще до кінця не зрозуміли всієї важливості цього факту. Але це добре зрозуміли в Москві, бо чудово пам'ятають, як минулого року Вірменія програла війну Азербайджану, значною мірою завдяки використанню дронів".


Експерт упевнений, що війна на Донбасі переходить у нову стадію. І на цій стадії українська армія має значну технічну перевагу. Дати адекватну відповідь на цей виклик російська сторона поки що не готова, зазначає Олександр Курбан.


"Показовою відповіддю з боку РФ обов'язково буде, за всіма ключовими напрямками гібридного фронту, – продовжує експерт. – Як артпідготовку ми вже отримали, простимульовану Кремлем, негативну реакцію з боку офіційних Парижа та Берліна. Керівництво Німеччини та Франції висловило серйозне занепокоєння щодо можливості зриву мінських домовленостей та ескалації протистояння на лінії розмежування. Мала місце ціла низка офіційних заяв російського дипломатичного відомства. Далі, очевидно, матимуть місце показові дії у відповідь на фронті і новий сплеск активності російської п'ятої колони в самій Україні".


За словами експерта, виникає закономірне питання: а чи варто було таким чином турбувати російського ведмедя і викликати нові проблеми?

"Відповідь однозначна – коштувало. Тому що цей ведмідь вліз до нашої оселі. Тому що агресора потрібно не задовольняти чи заспокоювати, а послаблювати всіма засобами та гнати зі своєї території. Тому що ця війна йде на нашій землі і існує пряма загроза нашій незалежності, – пояснює Олександр Курбан. – Ця атака українським дроном (бо він хоч і турецького виробництва, але поставлений на озброєння ЗСУ) за російськими позиціями є типовим ходом у рамках гібридної війни. Він має елементи технологій рефлексивного управління поведінкою супротивника та асиметричної війни. Це позитивний факт, який свідчить про наш значний прогрес. Щодо реакції деяких наших європейських союзників, які демонструють замасковану проросійську позицію, то тут ми можемо зробити відповідні висновки та продовжувати захищати свої інтереси. У таких випадках нам варто брати приклад із Ізраїлю, який на кожну атаку противників відповідає десятикратно, а стурбовану світову громадськість відправляє не дуже дипломатично, але на конкретну адресу".


Нагадаємо, що Україна зацікавлена у зустрічі з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним у будь-якому форматі, заявив в інтерв'ю одному з телеканалів президент України Володимир Зеленський.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини