Головна Новини Політика зовнішня політика Зустріч Зеленського з Путіним і залучення США до переговорів щодо Донбасу: що думають експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Зустріч Зеленського з Путіним і залучення США до переговорів щодо Донбасу: що думають експерти

Експерти вказують на відсутність перспектив залучення Америки в переговори стосовно Донбасу

19 жовтня 2021, 12:53
Поділіться публікацією:

Україна зацікавлена у зустрічі з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним у будь-якому форматі, заявив в інтерв'ю одному з телеканалів президент України Володимир Зеленський.

Зустріч Зеленського з Путіним і залучення США до переговорів щодо Донбасу: що думають експерти

Війна на Донбасі - фото з відкритих джерел

Він також повідомив, що заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд під час візиту до Москви минулого тижня говорила про формат участі Штатів в рішення конфлікту на Сході України.

Експерти оцінили перспективи зустрічі в форматі Зеленський-Путін, а також перспективи залучення США до переговорів по Донбасу.

Зустрічатися, щоб "просто подивитися в очі" — це ні про що

Генерал армії України, екс-глава зовнішньої розвідки України Микола Маломуж вважає, що ми маємо слабку позицію, тому що наш президент постійно просить, заявляє, що хоче зустрітися з Путіним. А не навпаки — Путін хоче зустрітися із Зеленським (є багато двосторонніх питань між Україною і РФ) або хоча б провести зустріч у багатосторонньому (нормандському) форматі, яка забезпечила б прогрес в переговорах щодо Донбасу.

"Зеленський не має глибинного розуміння ні як вести переговори, ні як примусити Путіна до цих переговорів. Ні тиск, ні заклики тут не спрацюють. Потрібні серйозні аргументи, щоб РФ була критично зацікавлена в такій зустрічі, — пояснює генерал. — Це завжди серйозно готуватися. І на рівні двосторонніх відносин (Україна-Росія), і на рівні спілкування з міжнародними партнерами, які впливають на багато глобальних процесів у світі — і в окремо на РФ. Адже Москва зацікавлена у врегулюванні багатьох питань з США, ЄС, Китаєм, Японією, Індією, Єгиптом. І ми могли б на цьому зіграти. Слід сформувати стратегію співпраці, підтримки позиції України в ракурсі конфлікту з Росією. Яка, в свою чергу, пов'язана з багатьма гравцями з різними інтересами, включаючи економічні. Не кажучи вже про такі глобальні теми, як безпека (роззброєння, боротьба з міжнародним тероризмом), екологія тощо".

На думку Миколи Маломужа, Україна повинна активно працювати з третіми країнами, які впливають на світові процеси і так чи інакше пов'язані з Росією. І вже разом ми можемо працювати над тим, що об'єднує нас з різними партнерами в плані вирішення наших проблем з РФ.

"Десь ми можемо когось чимось стимулювати, а десь — надавати вмілий тиск — не явний, але дипломатичний і ефективний. Щоб РФ пішла, нарешті, на поступки хоча бщодо Донбасу (щодо Криму — питання віддаленої перспективи). Але за всіх посилань Зеленського щодо зустрічі з Путіним, ми не бачимо системної програми такого візиту, не бачимо мотивації, щоб зацікавити РФ в цій зустрічі (як безпосередньо, так і через наші партнерські контакти). Як наслідок, маємо позиції Путіна, Лаврова, Пєскова, які заперечують можливість такої зустрічі ", — резюмує генерал.

Він нагадує, що 11 жовтня заступник голови Ради безпеки Росії, колишній прем'єр і колишній президент РФ Дмитро Медведєв написав жорстку статтю про Україну, пояснюючи, чому не вийде налагодити в доступному для огляду майбутньому україно-російські відносини.

Там були меседжі, що українське керівництво недоговороздатнє, що воно раз у раз змінює позицію, залежить від третіх країн, а тому з нами немає сенсу говорити.

"Це посил не просто Медведєва, це посил Путіна. І ним не можна нехтувати. Хоч це ненормативний, навіть образливий посил, але — він зроблений. У піку нам. У такій ситуації безглуздо просто волати до зустрічі, — впевнений генерал. — Потрібно готувати системні аргументи (і для РФ, і для своїх союзників) для того, щоб вона відбулася. Зробити це можуть лише професіонали, які мають глибокі знання, контакти в різних країнах. На жаль, зараз цей блок людей не притягнутий до такої роботи. А він повинен бути повернутий в різні структури влади: МЗС, Офіс президента, спецслужби. Туди, де є механізми підготовки таких візитів, напрацювання аргументів, спілкування з союзниками — комплексної моделі створення умов для переговорів, щоб результати були прийнятними для нас ".

А зустрічатися, щоб "просто подивитися в очі" — це ні про що, впевнений Микола Маломуж. Путін буде займати жорстку позицію.

"Тим більше, той же Медведєв нагадав, що наш чинний президент свого часу працював в Росії і заробляв там гроші. Натякаючи не тільки на певну залежність Зеленського від РФ, але, можливо, на якийсь компромат на нього. Погана ситуація. З огляду на це, нам потрібна сильна, логічна, дипломатична, прорахована позиція. Щоб росіянам було цікавіше домовлятися, ніж на нас тиснути і компрометувати українське керівництво", — підкреслює генерал.

Коментуючи перспективи залучення США до переговорів щодо Донбасу, Микола Маломуж звернув увагу на наступне:

"Те, що говорить Зеленський про російсько-американські переговори в Москві, вказує, що він навіть не знає їхню тематику. А це демонструє, що у нас не особливо довірчі відносини з США. За ідеєю, якщо про Україну говорили без України, американці могли б поділитися, хоча б неофіційно, про що саме йшла мова. Недобрий сигнал, що нам цього не повідомили".

За словами генерала, під час вересневої зустрічі з Байденом в Білому домі, Зеленський тему залучення США до переговорів поршував. Але американці, схоже, не були до цього готові.

"Коли готуються такі візити, подібні найважливіші питання обговорюються заздалегідь, — зазначає Микола Маломуж. — США готові брати участь у врегулюванні українсько-російського конфлікту. В рамках "Великої двадцятки", в форматі підготовки місії спецпредставника з цих питань. Але це готується до, а не після зустрічей на вищому рівні. У нас же вийшло, що Байден дав обіцянку на зустрічі опрацювати певну форму підключення до переговорів. І, швидше за все, обіцянка буде виконана. Певна форма (наприклад, як раніше був спецпредставник США по Україні — Курт Волкер; або ж група на чолі з тієї ж Нуланд) з'явиться. Але поки цього немає. І поспіху особливого немає, хоч для нас важливо, щоб це було швидко і ефективно. Біда в тому, що ми самі не пропонуємо формулу, яка була б вигідна і США, і РФ для активізації відповідних переговорів. Біда і в тому, що сама Україна, схоже, виявляється за бортом цього процесу ".

Перспектив залучення США до переговорів щодо Донбасу немає

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілія Куса з точки зору змістовності зустрічі українського і російського президентів, а також предмета розмови (якого немає), оцінює перспективи тета-тета Зеленський-Путін як незначні.

"З точки зору бажання президента України поговорити з Путіним, ймовірність такої зустрічі висока. Видно, що Офіс президента наполегливо працює над тим, щоб під яким завгодно приводом цю зустріч організувати. Втім, я не бачу жодних перспектив зрушити питання Донбасу з мертвої точки під час такої зустрічі. Хіба що, якщо Зеленський піде на політичні поступки і погодиться з ідеєю виконати Мінські угоди в тому порядку, на якому наполягають росіяни ", — зазначає Ілія Куса.

Але в такому випадку, зазначає експерт, незрозуміло, як Зеленський зможе "продати" це населенню України, яке виступає проти такого рішення.

Перспектив залучення США до переговорів щодо Донбасу немає, вважає Ілля Куса. На його думку, єдиний можливий варіант — це реанімація двостороннього діалогу між США і РФ у форматі "Нуланд-Козак".

Також на порталі "Коментарі" — нерівні сили і відмова від переговорів: що чекає Донбас найближчим часом.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини