Три версії, чому українська влада знову взялася за Медведчука

Не виключено, що за допомогою логічного продовження розслідування кримінальних справ проти Медведчука, українська влада намагається якось тиснути на Кремль

У п'ятницю, 8 жовтня, СБУ оголосила нові підозри народному депутату (ОПЗЖ) Віктору Медведчуку. Йдеться, зокрема, про державну зраду і сприяння діяльності терористичної організації.

Ветеран зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант Василь Богдан навів виданню "Коментарі" три версії, чому українська влада знову взялася за кума Путіна.

"Перша версія - розслідування просувається, розкриваються нові факти. Упевнений, що є всі підстави його звинувачувати за багатьма пунктами. У тому числі в державній зраді, у фінансуванні тероризму. І те, що оголошені додаткові підозри, як на мене, логічно. Будемо сподіватися, що це призведе до результатів у вигляді вироку.

При цьому влада намагається притягнути до цієї справи інших суб'єктів, які нібито мали стосунок до незаконних операцій з вугіллям, іншими енергоносіями, іншими речами, які зараз інкримінуються Медведчуку. Йдеться про колишню голову Нацбанку Гонтареву, про п'ятого президента Порошенка. Про це, зокрема, говорив глава СБУ Баканов, на це - так чи інакше - натякала генпрокурор Венедіктова.

І створюється враження (а це вже причина №2), що влада намагається так нейтралізувати загрози, пов'язані з її власними прорахунками. У тому числі такими серйозними як підозри в зраді (ситуація, пов'язана зі зривом операції із затримання представників ПВК "Вагнера" - т.зв. "вагнергейт"), у відмиванні коштів Коломойського через офшори Зеленського", - говорить генерал.

Крім того, Василь Богдан згадує і досить спірну зміну керівництва Ради, і поляризацію в самій партії "Слуга народу". Очікуються кадрові зміни в комітетах, в уряді.

Паралельно відбувається падіння міжнародного рейтингу України, з огляду на невтішні результати в боротьбі з корупцією, з організованою злочинністю, з проведенням необхідних реформ, включаючи судову.

"Можна згадати й проблеми, пов'язані з обороноздатністю України, з погіршенням соціальних стандартів, із зубожінням населення ... Ми бачимо ланцюг зашкварів, які допускає правляча партія і владна еліта. Усе це призводить до падіння рейтингу влади, падіння рейтингу основної політичної сили.

І влада прагне відволікти суспільство від прорахунків, яких припустилася і допускає. Переключити увагу на інші суб'єкти. Як правило, на опозиційні сили, які поступово набирають певні бали, враховуючи ситуацію, що склалася", - продовжує генерал.

Одним з таких факторів, на думку Василя Богдана, є порушення кримінальних проваджень, спроба залучити до відповідальності політичних діячів і функціонерів парламенту, до яких належить і Медведчук.

Не виключено, що за допомогою логічного продовження розслідування кримінальних справ проти Медведчука, українська влада намагається (і це причина №3) якось тиснути на Кремль. Адже стосунки Медведчука з Путіним відомі, як і відносини ОПЗЖ з РФ.

"Зеленський не раз говорив про бажання зустрітися з Путіним. Той же або уникає цієї зустрічі, або ставить спочатку нездійсненні умови для її проведення (зняття санкцій, прямі переговори з ОРДЛО і так далі). З огляду на це, активізація щодо Медведчука може використовуватися Банковою, щоб якось примусити Кремль йти на поступки в переговорах. Це конспірологічна версія, але її виключати теж не можна", - резюмував генерал.

Нагадаємо, що раніше ветеран зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант Василь Богдан розповів виданню "Коментарі" про найактуальніші виклики та ризики, які стоять перед Україною.