"Слуга народу" обезголовлена: навіщо на Банковій вирішили прибрати зручного для себе Корнієнка

У "Слузі народу" поки що тримають інтригу, не повідомляючи ім'я наступника Корнієнка

Перший заступник спікера Верховної Ради України Олександр Корнієнко, який прийшов на цю посаду 19 жовтня 2021 року, залишає посаду голови політичної партії "Слуга народу". Наступника оберуть на з'їзді у листопаді, сам Корнієнко залишається у лавах партії. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" дані зміни.

Активних, медійних кадрів ще й з талантом орговиків у "слуг" практично не залишилося

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова впевнена, що у партії "Слуга народу" давно назріли певні ротації.

"Коли Корнієнка висунули до президії ВР, можна було припустити, що керувати паралельно ще й партією він не зможе. Спікер та віце-спікер мають бути більш-менш рівновіддаленими, представляти інтереси всього парламенту, не бути спантеличеними іншими питаннями, включаючи партійне будівництво", – пояснює Олександра Решмеділова.

Вона наголошує, що спочатку Корнієнко потрапив у "слуги" як технолог. І на ньому було чимало організаційних питань.

"Поки що розмови про те, що його виганяють з ганьбою, не лунають. Офіційну версію вже озвучено – він заявив, що має намір "зосередитися на парламентській роботі". Але це те, як пояснює ситуацію він сам. Інша справа – як позиціюватиме партія, як це "прочитають" опоненти, – зазначає аналітик. – Зрозуміло, що партійні рейтинги провисли. І було б логічно, щоби хтось за це відповів. І є певна логіка, коли Корнієнка "закидають", що він був недостатньо ефективним на чолі партії".

Водночас, нагадує Олександра Решмеділова, довибори до Ради у Херсонській та Черкаській областях 31 жовтня "слуги" виграли. І вони це подають як те, що електорат СН активно підтримує.

"Втім, насправді підтримка менша з кожним днем. І Корнієнко, якщо хоче далі залишатися в політиці, можливо, сам не проти всього баласту, який буде в майбутньому, провали "слуг" у майбутньому – зняти з себе. Хто очолить партію? Може Арахамія, Гришина, Качура, Шуляк. Активних, медійних кадрів ще й з талантом орговиків у "слуг" практично не лишилося. "Вершки" підтягли до Офісу президента. Ще когось – до міністерств", – каже Олександра Решмеділова.

Вона порівнює ситуацію з класичним діалогом із відомого мультфільму:

– Дайте мені найкращих із найкращих!

– Найкращі з найкращих зализують рани….

– Тоді дайте мені найкращих із найгірших!

"Зрозуміло, що особистість партійного лідера має бути медійно цікавою, активною. І бажано бодай трохи суб'єктна, самостійна. Якщо буде невиразна особа – це точно позначиться на партії. Важливо також, щоб особистий рейтинг потенційного лідера допоміг партії, додав їй, а не відібрав. Персона з негативним шлейфом тут точно не годиться. При цьому, навряд чи ми побачимо реальні, кардинальні трансформації в СН. Вони можуть якось інакше вибудовувати медійну кампанію. Можливо, на ток-шоу з'являться нові спікери, а те ж крило антиваксів буде обмежено медійною активністю. Але все це – спроба викласти стару пісню на новий лад. Глобально ж СН – слухняна, ручна фракції та партія. Говорити про те, що там сильно спантеличені партійним будівництвом на місцях, якісь осередки вибудовують, поки не доводиться" - резюмувала аналітик.

Електоральний рейтинг партії "Слуга народу" значно поступається президентському рейтингу Зеленського

Народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов зазначає, що перед "Слугою народу" сьогодні стоїть низка викликів – як у парламенті, так і поза ним.

"У Раді розгортає активність Дмитро Разумков. Очевидно, створення міжфракційного об'єднання – лише перший крок до реєстрації депутатської групи. А це вже право на виступи з усіх питань порядку денного, участь у засіданнях Погоджувальної ради, квоти у колегіальних органах. Бо депутатська група, згідно з регламентом, набуває майже всіх прав фракції. Міграція частини депутатів зі складу монобільшості може призвести до зниження його штатного складу нижче за критичні 226 депутатів. Свого часу саме це стало приводом до розпуску парламенту попереднього скликання. Відповідно, першочерговим завданням у Раді для керівництва СН є стримування Разумкова. Імовірні спроби позбавити його депутатського мандата та уникнути витоку депутатів із більшості", – пояснює Ігор Попов.

На його думку, загострення війни з олігархами збільшує ймовірність дострокових виборів. Локальні вибори останнього року керівна партія успішно проводила лише внаслідок компромісів з місцевими елітами. Сітка партійної організації не була розвинена і не зможе самостійно провести успішну національну кампанію.

"До того ж вибори відрізнятимуться від місцевих виборів 2020-го. І тим більше – від "гри в одні ворота" 2019-го. Електоральний рейтинг партії "Слуга народу" значно поступається президентському рейтингу Зеленського. Не виключено, що на наступні вибори прихильники президента будуть балотуватись у складі об'єднання з іншим брендом. Наприклад, "Блоку Володимира Зеленського". Це потребує внесення змін до Виборчого кодексу та відповідного планування. Весь цей сеанс одночасної гри багатьох політичних дощок вимагає формування нової кадрової архітектури. І відставка Корнієнка – ймовірно, один із ходів по апгрейду "політичної машини" влади", – вважає Ігор Попов.

Читайте також на порталі "Коментарі" - кадрові ротації у владі: стали відомі перші подробиці із засідання партії "Слуга народу".