Головна Новини Політика внутрішня політика Політичний прогноз для України на 2022 рік: яких важливих рішень та подій очікувати
commentss НОВИНИ Всі новини

Політичний прогноз для України на 2022 рік: яких важливих рішень та подій очікувати

Експерти розповіли, чого очікувати від української влади у 2022 році та які її дії зможуть покращити економічний стан країни

16 грудня 2021, 16:58
Поділіться публікацією:

Україну 2021 року не накрили позачергові вибори, хоч їх пророкували багато хто. Не сталося і переформатування монобільшості, хоч вона значно послабшала. При цьому Офіс президента породив низку нових конфліктів і нажив низку нових ворогів , які ще нещодавно були союзниками.

Політичний прогноз для України на 2022 рік: яких важливих рішень та подій очікувати

Верховна Рада - фото: Twitter / Verkhovna Rada

Чого чекати від 2022-го? Експерти озвучили для видання "Коментарі" внутрішньополітичний прогноз.

Зеленському є сенс 2022-го спробувати шляхом дострокових виборів оформити свою повторну легітимізацію як глави держави. І заручившись підтримкою народу, продовжити боротьбу з олігархами. Якщо цього не станеться, ми побачимо нарощування політичної кризи

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуація Олексій Голобуцький очікує на посилення політичної кризи.

"Опитування демонструють невідповідність нинішньої електоральної картини та того розстановки сил, що є зараз. Якби в соцопитуваннях Зеленський зараз був на 2-3 місцях у президентському рейтингу, це була б серйозна криза. Але оскільки він поки що лідирує – ми бачимо кризу мляву, – зазначає експерт. – При цьому зрозуміло, що у чинної влади залишилося до півроку, щоб або домовитися з тим же Ахметовим (з яким ОП серйозно зарубався) та іншими олігархами – або якимось чином перезапустити цю свою боротьбу з ними. Чисто піарівську, насправді".

На думку політтехнолога, Зеленському є сенс 2022-го спробувати шляхом дострокових виборів оформити свою повторну легітимізацію як глави держави. І заручившись підтримкою народу, продовжити боротьбу з олігархами.

"Якщо цього не станеться, ми побачимо нарощування політичної кризи. На тлі економічних проблем, які за цієї влади та такої її політики (фіскалізація, тиск податками) лише посилюватимуться. Це не розвиток економіки, це знищення бізнес-середовища. На жаль, чинна влада не бачить іншого способу наповнення бюджету, окрім як викручувати руки та тиснути, доїти населення та бізнес. Не робиться жодних кроків, щоб зробити Україну інвестиційно привабливою. Скоріше навпаки. Ми бачимо гальмування реформ, включаючи судову, а також ухвалення кабальних для бізнесу законів", – наголошує Олексій Голобуцький.

Він звертає увагу, що населення, згідно з усіма соціологічними опитуваннями, не бачить поліпшення свого економічного стану.

"І коли все це наступного року накладеться на подальше падіння рейтингів, на розуміння профанації з деолігархізацією, на усвідомлення, що все стає лише гіршим – розпочнеться вже повноцінна політична криза. Яка, не дай боже, призведе до вуличних заворушень, – зазначає експерт. – Є нормальний спосіб завершення кризи. Або лайт-спосіб – створення нової коаліції, тому що монобільшості де-факто вже не існує. Самі "слуги" не здатні зібрати 226 голосів. Або більш повноцінне рішення – дострокові парламентські вибори, за результатами яких з’явиться досить строката коаліція. І президентові доведеться враховувати інтереси не лише свого оточення. Прем'єр перетворився б, нарешті, на реального прем'єра, а не менеджера при главі ОП Єрмаку. А ми б побачили принаймні баланс сил, а не зосередження влади в одних руках, та ще й непрофесійних".

У 2022 році загостриться протистояння влади — з олігархами (великим бізнесом) та мером Києва Віталієм Кличком

Політолог, співробітник Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Максим Степаненко вважає, що важливим питанням для внутрішньополітичної стабільності України є стабільне проходження опалювального сезону.

"Наразі це ускладнюється двома факторами: відсутністю в нашій країні достатньої кількості енергоресурсів, а також їх надзвичайною дорожнечею (насамперед це стосується газу). Залишається незрозумілим, як влада думає вирішувати питання щодо ціни газу для промисловості. Працювати за таких умов зможуть далеко не всі. Це може призвести до закриття підприємств, втрати робочих місць, зростання соціальної напруги, – попереджає політолог. – Виходом із ситуації міг би стати контракт із Газпромом на прямі постачання газу з РФ. Але, наскільки видно з ситуації, такий варіант українська влада не розглядає. Тим часом, у січні-лютому можуть розпочатися перебої з постачанням електроенергії, а ціни через високу собівартість сягнуть вже магазинів. І ми побачимо черговий виток суттєвого підвищення вартості практично всіх товарів. Паралельно із "кусаючими" платіжками це може створити небезпечний ефект".

Не менш небезпечним, на думку Максима Степаненка, стануть прогнозовані у 2022 році зміни у галузі тарифоутворення. У бік підвищення.

"У новому Меморандумі з МВФ українська влада взяла на себе зобов'язання здійснювати подальше підвищення тарифів і не обмежувати вартість газу за його продажу населенню (що зроблено зараз). Це за нинішніх ринкових умов є вкрай небажаним, – наголошує представник МЦПД. — Адже вже зараз населення насамперед хвилює питання тарифів та добробут — згідно зі соцопитуваннями".

Загостриться у 2022 році і протистояння між ОП та олігархами (великим бізнесом), попереджає експерт.

"Адже саме у новому році має повноцінно запрацювати т.зв. "закон про олігархів", суть якого – взяти під контроль медіа. При цьому ніхто з власників великих каналів точно не має наміру зменшувати свій вплив на ЗМІ. У медіа-галузі у 2022 очікується тотальна війна, – вважає Максим Степаненко. – І з позицій грудня 2021 року складно зробити прогноз, чим це закінчиться. Але багато в чому від того, хто переможе, залежатиме політичне майбутнє екс-спікера парламенту Дмитра Разумкова, який відколовся від "слуг", і його потенційної партії".

На думку політолога, продовжиться і протистояння між командою президента і чинним мером Києва – Кличком, якого центральна влада хоче позбавити посади голови КМДА, щоб завести туди свою людину.

"Цікаві процеси можуть відбуватися після призначення голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП). Процес уже затягнутий до непристойності, про що періодично заявляють наші міжнародні партнери. На даний момент у ОП немає реальних важелів, щоб поставити туди свою людину. Але й відтягувати навряд чи вдасться. У результаті можуть отримати орган, який нарешті почне розслідувати корупційні питання, пов'язані з представниками чинної влади (чого не роблять підконтрольні цій самій владі правоохоронці). У цьому ракурсі слід розглядати питання продовження судової реформи, – каже Максим Степаненко. – В Україні немає та не було чесних судів. Але дуже хотілося б, щоби були..."

А ось позачергові парламентські вибори, на думку політолога, навряд чи можливі. Адже в них зацікавлені всі, окрім чинної влади. А вона робитиме все, щоб якомога довше зберегти нинішню конфігурацію в Раді, де монобільшості немає, але є два сателіти (групи "Довіра" та "За майбутнє"), які допомагають "слугам" набирати потрібну кількість голосів.

Керована дестабілізація року, що минає, має прямий негативний вплив на перспективи розвитку ситуації в 2022-му

Політтехнолог Олександр Кондратенко наголошує, що внутрішньополітичні процеси в Україні багато в чому залежать від зовнішніх факторів. І не виключає, що найближчим часом найсерйознішими потрясіннями для нашої країни може виявитися те, що Путін та вежі Кремля, які хочуть "дотиснути" ситуацію в Україні у вигідному собі ракурсі, активізують ці зусилля у 2022-му. Плюс – зростання напруги з Білоруссю.

"Стабілізації політичної ситуації в Україні в новому році точно не відбудеться, – прогнозує експерт. – Керована дестабілізація року, що минає, має прямий негативний вплив на перспективи розвитку ситуації у 2022-му. Буде зростання соціальної напруженості у зв'язку з тим, що приймали у році, що минає. Закони, пов'язані з підвищенням податків, серйозно позначиться зростання цін. Є ймовірність того, що відбудеться відставка Кабміну. Щодо дострокових парламентських виборів, про які періодично йдеться, то, як на мене, це менш імовірно. Якщо, звичайно, не "прилетять" якісь "чорні лебеді" (події, що важко прогнозуються). А вони у нас "прилітають" досить часто".

Олександр Кондратенко припускає, що після набуття чинності законом про деолігархізацію ми, швидше за все, побачимо ослаблення одних олігархічних груп та посилення інших. Але не загальну боротьбу з олігархами.

Раніше на порталі "Коментарі" — Україна на геополітичній арені: головні перемоги та поразки у 2021 році.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини