Головна Новини Політика внутрішня політика Похолодання між Зеленським та Ахметовим не відбулося: ключові рішення «слуг» з кадрів
commentss НОВИНИ Всі новини

Похолодання між Зеленським та Ахметовим не відбулося: ключові рішення «слуг» з кадрів

Найбільше уваги навколо можливих призначень Ірини Верещук та Олексія Резнікова

2 листопада 2021, 12:30
Поділіться публікацією:

Представники "Слуги народу" на засіданні фракції у понеділок увечері ухвалили низку кадрових рішень, які стосуються Кабміну та Ради. У середу мають відбутися процедури звільнення, а у четвер – призначення. Експерти в ексклюзивному інтерв'ю порталу "Коментарі" оцінили ці рішення, розповівши, чого вони можуть привести.

Похолодання між Зеленським та Ахметовим не відбулося: ключові рішення «слуг» з кадрів

Новий склад Кабміну. Фото: stopcor.org

Нагадаємо, що серед оприлюднених рішень:

– нардеп від "слуг" Ірина Верещук заходить на пост міністра реінтеграції окупованих територій;

– Олексій Резніков, який написав заяву про відставку з посади голови Мінітеграції, рекомендується на посаду міністра оборони;

– віце-прем'єр, міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський та перший віце-прем'єр та міністр економіки Олексій Любченко пишуть заяви про відставку;

– В'ячеслава Штучного рекомендують на посаду керівника Апарату Верховної Ради;

– голова Державної митної служби України Павло Рябікін йде з митниці на посаду Мінстратегпрому (раніше обіймав Уруський).

Кабінет міністрів залишається "клаптевою ковдрою", яку зшивають на Банковій

Голова Центру політичних студій "Доктрина", політичний консультант Ярослав Божко зазначає:

"Найгострішою частиною кадрових змін і чуток про них були думки щодо можливості відставки прем'єр-міністра Шмигаля, яку озвучували деякі коментатори близькі до Офісу президента (ОП). Це могло статися на фоні похолодання між Зеленським та Ахметовим, яке спостерігається після відставки з посади спікера ВР Разумкова. Проте говорити про відставку прем'єра зараз передчасно".

На думку експерта, інші кадрові заміни ґрунтуються насамперед на лояльності та відносинах кандидатів з Банковою.

"В окремих випадках ми бачимо ще більше нових посилень своєї позиції з боку голови ВП Єрмака. Наприклад, призначення близького йому Резнікова посаду міністра оборони. Загалом Кабінет міністрів залишається "клаптевою ковдрою", яку зшивають на Банковій. Повноцінною програмою діяльності від нових кандидатів на міністерські посади ми навряд чи дочекаємось скоро", – прогнозує Ярослав Божко.

Усі кадрові рішення останнього часу говорять про посилення впливу Банкової на виконавчу, а також законодавчу владу

Політолог, експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник вважає, що поки що важко зрозуміти, наскільки нові кадрові рішення будуть ефективні. Але наголошує, що в Кабміні зменшується інституційна самостійність при зростанні впливу Банкової.

"Резніков стає міністром оборони не тому, що він щось розуміє в обороні. Він добрий адвокат, юрист, але ми не побачили жодних позитивних зрушень у питанні реінтеграції. Єдине, чим займався Рєзніков – це активно ретранслював меседжі Банкової. 2019-го розповідав про невідворотність Мінських угод. 2021-го вже говорив про ймовірність їх змін, необхідність закону про колаборантів і так далі. Тобто Резніков просто озвучує ті тези, які йому скидає Банкова. І його призначають до Мінборони, просто посилюючи там вплив Єрмака та Зеленського. Можливо, метою є знищення деякої бюрократичної опозиції, яка існувала завжди", – припускає експерт.

Призначення Верещук у Мінреінтеграції вважає вдалим політичним рішенням, яке жодним чином не говорить про ефективність.

"Чому вдале у політичному сенсі? Тому що прибирають із фракції не завжди лояльну, але завжди гіперактивну людину. Роблять ще одну жінку міністром. Займатиметься гуманітарними питаннями реінтеграції, комунікуватиме із західними донорами. Це непогана політична історія, – пояснює Микола Мельник. – У Мінреінтеграції Верещук зможе менше нашкодити, ніж у Міноборони (куди хотіла) чи у фракції СН. Тобто Банкова вирішила хоч кудись прилаштувати мегаактивну Верещук, яка, нагадаю, рік тому балотувалася у мери Києва. Ну, а Мінрегіон – таке міністерство, яке, схоже, Банковій, не шкода".

"Усі кадрові рішення останнього часу говорять про посилення впливу Банкової на виконавчу, а також законодавчу владу, – підкреслює експерт. – Я не готовий сказати, як це буде ефективно. Але точно Зеленському стане складніше пояснювати людям, що він не має відношення до інших гілок влади, і всі його реформи нібито блокуються поганими бюрократами".

Читайте також на порталі "Коментарі" – "слуги народу" визначились із головою апарату ВР.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини