Головна Новини Політика внутрішня політика План оборони України та нові санкції: експерти підбили підсумки засідання РНБО
commentss НОВИНИ Всі новини

План оборони України та нові санкції: експерти підбили підсумки засідання РНБО

РНБО розглянула в режимі «секретно» і схвалила план оборони України, в якому реалізований принцип комплексного захисту держави, введений Стратегією військової безпеки

16 жовтня 2021, 11:42
Поділіться публікацією:

У п'ятницю, 15 жовтня, відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони (РНБО). За його підсумками було схвалено план оборони України, стратегії інформаційної безпеки, біобезпеки та біологічного захисту, в також введені санкції проти деяких фізичних і юридичних осіб за вибори до Держдуми РФ в Криму і ОРДЛО.

План оборони України та нові санкції: експерти підбили підсумки засідання РНБО

РНБО. Колаж "Коментарі" / Д. Романюк

Експерти проаналізували для порталу "Коментарі" підсумки засідання РНБО.

Головне рішення від 15 жовтня — ухвалення плану оборони

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко вважає, що основна особливість минулого засідання — не санкції, а рішення, які відповідають суті РНБО (а це — координуючий орган у секторі оборони і національної безпеки).

"Головне рішення від 15 жовтня — ухвалення плану оборони. Звісно, це секретний документ, його не можна розголошувати. Але це сигнал, перш за все, Росії, що ми розуміємо загрози, які існують, і готуємося до відбиття можливого нападу, — пояснює експерт. — Акцент вже не на санкціях, а на прийнятті рішень, які стосуються оборони і нацбезпеки".

Санкційне питання теж розглядалося — як реакція на залучення жителів України з окупованих територій до виборів до російської Держдуми у вересні.

"Санкції стосувалися російських громадян і тих, хто здійснював підготовку і проведення цих виборів на окупованих територіях. Це, радше, технічне вирішення, ніж таке, яке буде впливати на внутрішню українську політику", — каже Володимир Фесенко.

Він також звертає увагу, що під час брифінгу секретаря РНБО Данілова пролунав натяк, що можуть бути наслідки розширення справи Медведчука (про держзраду) в справу Медведчука-Порошенка.

"Це очікувалося, особливої сенсації немає. Важливо, що розгляд кримінальних справ, що стосуються державної зради, буде контролюватися РНБО. Так що і голові СБУ Баканову, і генпрокурору Венедіктовій не можна розслаблятися. Їм потрібно буде показувати результати у справах, які стосуються державної зради, — зазначає Володимир Фесенко. — Підкреслю — це засідання показало, що РНБО буде більшою мірою виступати координуючим органом, а не просто караючим у вигляді інструменту санкцій".

РНБО варто було б раціоналізувати свою управлінську поведінку, більше звертаючи увагу на проблеми, які піддаються вирішенню тут і зараз

Соціолог, професор соціології Павло Кутуєв зазначає, що РНБО, зосереджуючи в собі основні інструменти виконавчої влади, став малим наркомом або політбюро в нинішніх умовах.

"Раз це сталося де-факто, було б корисно діяти максимально раціонально і ефективно (зараз ми не оцінюємо, як це відповідає законодавству і духу Конституції України). Час від часу РНБО приймаються здорові, корисні рішення. Як та ж прийнята ще навесні стратегія людського розвитку. Ось тільки рішення ці дуже швидко забуваються, не підкріплюючись відповідними указами та законодавчими ініціативами, — підкреслює експерт. — Якщо говорити про останнє засідання, у всіх на слуху — план оборони України. Відносно якого є багато питань. Країна перебуває у війні. І що, у нас не було раніше плану? Виглядає, ніби тут присутні елементи піару і спроби шостого президента конкурувати з войовничістю і статусом в очах патріотів, який мав п'ятий президент".

Такі стратегії, плани розробляються компетентними відповідальними адміністраторами — спокійно, вдумливо і раціонально. Як робив Аваков під час перебування міністром МВС, пояснює Павло Кутуєв.

"До оборони потрібно готуватися. Безперечно. Але не кричати про це на кожному розі, — акцентує він. — Якісь нагальні питання, як те ж, пов'язане з біологічною безпекою (в світлі пандемії коронавірусу), потьмарюються піаром. Так що РНБО варто було б раціоналізувати свою управлінську поведінку, більше звертаючи увагу на проблеми, які піддаються вирішенню тут і зараз".

Що стосується питань військових — факт російської агресії, не просто гібридної, але можливої повноцінної війни, ніхто не заперечує. Це реалія, з якою ми повинні працювати. Але робити це вдумливо і ефективно, а не за допомогою гучних заяв, впевнений соціолог. Він нагадує, що в історії було багато заяв про непереборну оборону. Але далеко не завжди вони відповідали реаліям. Обороноздатність потрібно зміцнювати в повсякденному режимі. Не словами, а конкретними справами.

"У багатьох викликало здивування, що на РНБО не було порушено гаряче питання підготовки до опалювального сезону і тарифів. Так виглядає, що холоди традиційно застали нашу владу зненацька. Немає потрібної кількості запасів, не продумана тарифна політика. На це накладається глобальна кон'юнктура — рекордне подорожчання газу за його дефіциту, а також дефіцит вугілля. Схоже, що українська влада (не готові традиційно до опалювального сезону, а тим більше до глобальної такої кризи) і рада були б запропонувати якесь просте, гучне, привабливе для виборців рішення, але не може навіть знайти відповідь у дусі комедійного скетчу ( які ми часто останнім часом чуємо). І, напевно, звідси ця розгубленість, — пояснює Павло Кутуєв. — Думаю, буде тривати пошук відповіді на виклик. Але, боюся, що відповідь ця буде в дусі комедійного жанру, а не ефективної державної політики".

Раніше експерт розповів, із чим пов'язаний поспіх Банковій у вихідний день проводити засідання РНБО.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини