Головна Новини Політика внутрішня політика Перші заяви та зустріч Порошенка в аеропорту: хто опинився у більш виграшній позиції
commentss НОВИНИ Всі новини

Перші заяви та зустріч Порошенка в аеропорту: хто опинився у більш виграшній позиції

У Порошенка заявляють про політичні переслідування, правоохоронці твердять, що у "вугільній справі" немає політики

17 січня 2022, 12:16
Поділіться публікацією:

П'ятий президент України, лідер і нардеп "Європейської солідарності" Петро Порошенко, звинувачений у держзраді, 17 січня повернувся до Києва. Що можна сказати про зустріч в аеропорту (хто з політиків прийшов, хто ні – і чому), про зроблені заяви? Хто, зважаючи на це, виступає у сильнішій позиції – Порошенко та його прихильники чи чинна влада? З цими та іншими питаннями портал "Коментарі" звернувся до експертів.

Перші заяви та зустріч Порошенка в аеропорту: хто опинився у більш виграшній позиції

Петро Порошенко. Фото: сайт партії "Європейська солідарність"

Риторика Порошенка показує, наскільки він схвильований

Директор Українського інституту політики Руслан Бортник наголошує, що події в аеропорту показали, що влада відмовилася від сценарію затримати Порошенка саме там.

"Хоча вже було відповідне рішення суду – і так могли вчинити. Але не стали. Так намагаються, мабуть, уникнути соціально-політичної ескалації усередині країни, – пояснює Руслан Бортник. – Також зустріч в аеропорту свідчить, що Порошенко не став лідером об'єднаної опозиції. Багато колишніх партнерів не прийшли його зустрічати. Захворіли на ковід керівник ПЦУ Єпіфаній і лідер "Удару", мер Києва Кличко. Відсутні Яценюк і Гройсман, які були прем'єрами за президентства Порошенка. Не прийшли інші представники колишньої команди Порошенка".

Експерт звертає увагу, що хоч людей зібралася помітна кількість (Порошенко говорить про приблизно 15 тисяч), але навряд чи це можна вважати якоюсь всеукраїнською зустріччю, як намагається подавати п'ятий президент та його оточення. Швидше це були партійні активісти, які прибули до Києва за рознарядкою, вважає Руслан Бортник.

"Порошенкові не вдалося ні створити картинки прориву кордону, ні стати ключовим лідером опозиції. Все пройшло досить скомкано, – каже директор Українського інституту політики. – А риторика Порошенка показує, наскільки він схвильований, заведений… Наскільки серйозно побоюється опинитися за ґратами. Ну, і зрозуміло, що команда Порошенка намагається максимально політизувати цей процес, перетворивши судовий розгляд на політичний мітинг".

Зробити з Порошенка зрадника ніяк не вийде

Політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій зазначає:

"Зустрічати п'ятого президента прийшла команда Порошенка – і це природно. Багато політиків, які бачать себе в інших командах, не прийшли. І це також зрозуміло".

На думку експерта, вся ця історія шкідлива для Зеленського і використовується Порошенком.

"Зробити з нього зрадника не вийде. Звинувачення абсурдні, особливо на тлі купівлі нинішньою владою вугілля у країни-агресора на 2 млрд доларів за рік. І на тлі зростання імпорту з Росії на 30% минулого року. Ідея цькувати Порошенка за те, що він — мільярдер, не працює, про це всі вже років 20 знають", – наголошує Олександр Палій.

Коментуючи зроблені Порошенком після прильоту заяви, експерт акцентував, що той намагається бути одночасно і радикальним, і помірним.

"Це складно, але поки що у нього виходить. Порошенко наголошує, що Зеленський йому не ворог – і персонально його не атакує, демонструючи владу свою конструктивність. На Заході таку позицію вітатимуть на фоні загрози Росії", – впевнений Олександр Палій.

Читайте також на порталі "Коментарі" – Дмитро Гордон розповів, хто першим з українських політиків дізнався ще у 2016 році, що Зеленський йтиме у президенти та створюватиме свою партію.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини