Головна Новини Політика внутрішня політика До чого готується влада: чому поглиблюється внутрішній конфлікт в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

До чого готується влада: чому поглиблюється внутрішній конфлікт в Україні

Виборів немає, але політичний конкурентний процес все одно є і він, схоже, посилюється

7 березня 2024, 13:20 comments4854
Поділіться публікацією:

Схоже, все більше не гаразд з т.зв. "монобільшістю" та владою в цілому. Верховна Рада скасувала пленарні засідання цього тижня нібито через необхідність нардепів вирушити з інспекцією на фронт. Нардепи з опозиції називають такі дії представників "Слуг народу" профанацією. Не виключається, що партія влади готується до виборів. Тим часом народний депутат від партії "Голос" Ярослав Железняк стверджує, що Україна втратить 1,5 мільярда доларів закордонної допомоги, оскільки Офіс президента прострочив дедлайни за низкою законів, зокрема про Комісію з цінних паперів. Про що говорять останні дії Банкової та Ради? Як залагодити внутрішній конфлікт, що поглиблюється в Україні? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

До чого готується влада: чому поглиблюється внутрішній конфлікт в Україні

Володимир Зеленський у Верховній Раді. Фото з відкритих джерел

Взаємна критика всередині українського політикуму точно грає проти України

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно припускає, що серед причин, через які Рада раптово вирішила скасувати пленарні засідання цього тижня, є й політична. Пов'язана, наприклад, не з необхідністю терміново їхати на фронт, а з необхідністю роботи в комітетах (що справді важливо).

"Аргументація у стилі "нам треба їхати на фронт" на третьому році широкомасштабної війни виглядає, м'яко кажучи, непереконливо. Це в перший рік російського вторгнення була така необхідність, щоб показувати, що ми єдині. Але не зараз. Наразі важливо кожному займатися своєю справою", – вважає аналітик.

На її думку, не слід виключати і те, що депутати не готові розглядати в другому читанні законопроєкт про мобілізацію. І партія влади вирішила, що публічні дискусії з цієї теми можуть зіграти проти неї. Адже у публічний простір, незважаючи на відсутність трансляцій із Ради, все одно щось просочується.

"Вже було в практиці парламенту, коли напередодні якихось гострих дискусій він входив на якийсь час у роботу до округів, до комітетів. Не в громадському просторі. Але це було до повномасштабного вторгнення РФ, коли із ВР були прямі трансляції", – зазначає Олеся Яхно.

Вона наголошує, що питання співпраці влади та опозиції, судячи з проблеми відряджень для представників останньої, їхніх скарг на нерівні умови, перезріло.

"Виборів немає (і це правильно під час війни), але політичний конкурентний процес все одно є. І він, схоже, посилюється. З обопільною критикою, яка точно грає проти України загалом, – впевнена експерт. – Думаю, представники влади та опозиції мають якнайшвидше домовитися про ефективну співпрацю в ім'я блага країни. Необхідно приймати важливі закони, що можливе лише за умови злагодженої роботи всіх наших гілок влади та опозиції. Формат внутрішнього протистояння на тлі багатьох викликів, на тлі війни нам точно ні до чого".

Склалося враження, що влада почала готуватися до виборів

Головний економіст, керівник з економічних реформ Офісу простих рішень та результатів Ярослав Романчук констатує, що закладений в інститутах державної влади України конфлікт справді посилюється.

"Різні групи активізувалися. Нікому не хочеться брати на себе відповідальність, бути винним у чомусь. І замість того, щоб змінити систему управління, зняти протиріччя між органами виконавчої та законодавчої влади, між центром та місцевими керівниками, між частиною Ради та Офісом президента (який взагалі не є конституційним органом, але перетягнув на себе всі повноваження), замість консолідації (уряд національної єдності, максимальне підключення до процесів тих міжнародних структур, які нам всіляко допомагають), Банкова веде дуже дивну гру. Точно не про консолідацію", – зазначає експерт.

Він зізнався, що склалося враження, ніби всіляко заперечуючи можливість виборів, влада почала готуватися до них. Або намагається всіляко обіліти себе від провалів, що вже були, від непопулярних рішень, які доведеться ухвалювати – і максимально перекинути провину на інших.

"Загалом відбувається явне посилення кризи прийняття рішень. Це завжди погано, але зараз – особливо. Адже ми маємо погіршення ситуації на фронті, зниження підтримки з боку закордонних партнерів, загострення відносин з деякими з них. При цьому немає навіть спроб переосмислити економічну стратегію, яка показала себе неспроможною. Немає лібералізації економіки, немає зниження податкового та регуляторного тиску, немає розуміння, чому у нас проблеми з європейськими сусідами", – наголошує Ярослав Романчук.

Як наслідок, робить висновок він, звучить критика на адресу депутатів, військових, уряду, Офісу президента.

"Всі незадоволені всіма. У такій ситуації має проявитися особлива політична воля справжніх лідерів. Яким слід стати не політиками, а державними мужами, – зазначає експерт. – Поки що такого, на жаль, не проглядається".

Є серйозні розбіжності в Раді, а також у неї та Офісу президента

Політтехнолог Борис Тізенгаузен поділився таким коментарем:

"Справді, є серйозні розбіжності у Раді, а також у неї та Офісу президента. Нещодавно голова фракції СН Давид Арахамія зізнався, що близько 20 депутатів хочуть скласти мандати. Їм поки що не дають. Однак, за моїми даними, таких уже вдвічі більше. До речі, хотілося б знати – про кого йдеться. Чому ці люди, отримуючи стільки років величезні зарплати з наших із вами податків, коли настав час продемонструвати серйозну роботу, взяти на себе відповідальність, намагаються втекти?".

Борис Тізенгаузен нагадує, що нещодавно, вперше від початку широкомасштабного російського вторгнення, президент України збирав власну фракцію.

"І, за ідеєю, більшість депутатів, які тільки завдяки йому пройшли до ВР, мали з'явитися. Але, як мені відомо, близько 30% "слуг" проігнорували цю зустріч. Це говорить про серйозний розкол усередині монобільшості (яка, схоже, вже такою не є)", – зазначає експерт.

За його словами, багато депутатів ображені, що з ними не ведеться комунікація, що з боку ОП до них ставлення ніби до бездушних покірних рабів.

"І з боку ОП, і з боку нардепів видно небажання брати на себе відповідальність за непопулярний, але необхідний законопроєкт про мобілізацію, – наголошує Борис Тізенгаузен. – Отже, проблеми назрівали і продовжують назрівати".

Щодо виборів, поки не ясно, чи будуть ті в найближчому майбутньому, зазначає він. Але ще у вересні, наголошує політтехнолог, було відомо, що доручено підготувати законодавчу базу під можливість проведення виборів у період воєнного часу.

"А це – і внесення змін до Конституції, що можливе лише конституційною більшістю парламенту, – нагадує експерт. – Як зробити це зараз, якщо частина навіть як би монобільшості вже не підконтрольна Банковій?".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що відбувається в Раді: чи справді пленарні засідання було скасовано через скандал.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

PR

7 березня 2024, 14:06

Якби автор писав статтю укр.мовою, а не кассапським язичком, не було б стільки помилок через переклад. Будь-якому не кассапофілу-язичнику зрозуміло, що переклад з московського діалекту староболгарської мови, який має суттєво менший обсяг слів, порівняно з українською, буде генерувати додаткові помилки.

Ігор

7 березня 2024, 13:47

Нацизм Хунта Фюрер різні узурпатори ... і узурповані ними суспільства завжди програють бо не бажають змінюватись і реформуватись. Україною керують її могильники. На місцях такі кошерні і їх поплічники як Садовий Труханов Філатов Кернес Кличко... Вся ця божа нечисть у вишиванках - ждуть.


Новини