Головна Новини Політика внутрішня політика Аваков відповів на вкидання ОП: у що може перерости протистояння
commentss НОВИНИ Всі новини

Аваков відповів на вкидання ОП: у що може перерости протистояння

Екс-міністр звинуватив Банкову у провокації з вкиданням щодо його політичного майбутнього разом із Дмитром Разумковим

10 листопада 2021, 16:40
Поділіться публікацією:

У середу, 10 листопада, у себе в соцмережі екс-глава МВС Арсен Аваков виклав відео-спростування того, що збирається створювати спільну партію з екс-спікером ВР Дмитром Разумковим. Він також заявив, що Офіс президента – "або слабаки, або дурні". І звинуватив Банкову у провокації із вкиданням. Про що говорять заяви Авакова та вкидання ОП? У що може вилитися дедалі більше явно розпалене протистояння між колишнім міністром, який 4 листопада заявив, що йде в політику і зробив низку випадів у бік Банкової та команди президента Зеленського? Своєю думкою в інтерв'ю порталу "Коментарі" поділилися наші експерти.

Аваков відповів на вкидання ОП: у що може перерости протистояння

Арсен Аваков. Фото: Слово і діло

Влада боїться окремих проектів з боку Авакова та Разумкова

Політолог Дмитро Воронков не бачить Авакова та Разумкова у тандемі. На його думку, їхні амбіції, прагнення одноосібної політики завадять їм ужитися.

"Та й технологічно це було б нерозумно. У партії має бути один лідер. Тому, гадаю, що Аваков не увилює. При цьому не виключаю, що в перспективі він матиме свій політичний проект. Але є нюанси", – вважає Дмитро Воронков.

Він пояснює: у разі створення Розумковим свого політпроекту поява своєї партії і в Авакова була б на руку "Слузі народу", оскільки дробитиметься електорат опонентів. Тобто виборець, що не визначився, замість "Розумної політики" екс-спікера може віддати перевагу гіпотетичній партії екс-глави МВС. І тоді СН матиме більше шансів на парламентських виборах.

"А ось спільна партія (Розумков-Аваков) скоріше може бути технологічним проектом якраз для відбору голосів у СН. Але цей проект не зможе бути довгостроковим з описаних вище причин. Наприклад, Разумкова цікавить, як на мене, створення серйозного політичного фундаменту під себе, а не створення партії-"односозивки", оскільки потім не буде такого політичного потенціалу", – наголошує Дмитро Воронков.

З огляду на все вищесказане, він припускає, що заяви Авакова пов'язані з тим, що він не бажає, щоб його майбутній партійний електорат був розмитий і асоціювався ще з Разумковим.

"А владі такі вкидання цікаві, оскільки вона, схоже, боїться появи саме окремих проектів з боку Авакова та Разумкова. Тому в ОП і створюють навмисну плутанину, вигадуючи єдиний партійний проект для різних лідерських образів. А це перешкоджає мобілізації електорату", – резюмує політолог.

Не тільки у ОП є папка з компроматів на Авакова. В останнього таких папок на Зе-команду теж вистачає

Вкидання ОП про те, ніби Аваков якимось чином бере участь у партійному будівництві Разумкова, пов'язане із необхідністю Банкової якось реагувати на критичне інтерв'ю екс-глави МВС щодо влади загалом та інструменту санкцій РНБО зокрема. Так вважає політолог, співробітник Міжнародного центру перспективних досліджень Максим Степаненко.

"Критика такого санкційного механізму звучить дедалі голосніше. У тому числі, від людей, які були недавно частиною влади. Аваков також проходить із кадрової політики, яка – ахіллесова пляма Зе-команди. У відповідь його намагаються "схрестити" з Разумковим і подати в образі скривдженого. Думаю, ми й надалі спостерігатимемо медійне протистояння між ОП та Аваковим. І втрачатиме тут більше Банкова. Адже саме вони безпосередньо перебувають при владі – і вкрай чутливі до рейтингів. Тоді як Аваков пішов з публічних посад і не боїться репутаційних ризиків", – пояснює Максим Степаненко.

На його думку, влада навряд чи зважиться на кримінальне переслідування Авакова, хоч, за деякими даними, йому є що робити.

"Не тільки в ОП є папка з компроматів на Авакова. Впевнений, що в нього таких папок на Зе-команду теж вистачає, – зазначає Максим Степаненко. – І подальша ескалація призведе лише до того, що дедалі більше неприємних для сторін деталей ставатимуть надбанням громадськості. Ну, а кримінальне переслідування Авакова означатиме, що у Зеленського знали, що міністр вчиняє ті чи інші злочини, але чомусь його знову і знову залишали в урядах. Причому, під особисту відповідальність президента. Загалом, крім медійного болота, де ОП втрачатиме ще більше рейтингу, нічого іншого в цьому протистоянні я не передбачаю".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Аваков розповів, чи будує партію разом із Разумковим.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини