Головна Новини Політика Скандали Підніжка від Вітренко: чого чекати "Нафтогазу України" і особисто Коболєву
commentss НОВИНИ Всі новини

Підніжка від Вітренко: чого чекати "Нафтогазу України" і особисто Коболєву

Експерти вважають, що Юрій Вітренко насамперед зближався із Зеленським, щоб незабаром повернутися у "Нафтогаз"

28 квітня 2021, 20:56
Поділіться публікацією:

Українці бадьоро обговорюють одну з головних новин 28 квітня — звільнення Андрія Коболєва з посади голови НАК "Нафтогаз України".

Підніжка від Вітренко: чого чекати "Нафтогазу України" і особисто Коболєву

Протистояння Коболєва та Вітренка вийшло на новий рівень. Фото: politeka.net

Йому на зміну прийшов раніше виконувач обов'язків голови Міненерго Юрій Вітренко. Цікаво, що Вітренко свого часу був виконавчим директором "Нафтогазу" і конфліктував із Коболєвим.

"Коментарі" вирішили поспілкуватися з експертами, щоб зрозуміти, що саме стоїть за кадровими перестановками в "Нафтогазі" і навіщо Вітренку ця посада.

Фахівці спробували пояснити, справа у грошах (про зарплати топ-менеджменту НАК ходять легенди) чи в помсті, яку, як відомо, подають холодною.

"Вітренко зловив удачу за хвіст"

Кадрові ігри навколо "Нафтогазу" докладно прокоментувала політичний експерт Світлана Кушнір.

"Я мстю і мстя моя страшна... Приблизно так можна назвати нинішню ситуацію по лінії протистояння Коболєв-Вітренко, — підкреслює фахівець.  Зрозуміло, що Кабмін, проголосувавши за зворотний чейндж в.о. міністра енергетики на голову "Нафтогазу", вийшов за рамки своїх повноважень. Голову НАК може зняти або призначити лише Наглядова рада, але ніяк не КМУ. Але якщо дуже хочеться, але не можна, то... можна. Коли по беззаконню пройшло стільки рішень РНБО, то, що, уряду не можна, чи як?"

На думку експерта, прихований і не дуже конфлікт між Коболєвим і Вітренком перейшов у стадію атаки з боку останнього.

"Вітренко зловив удачу за хвіст і рвонув на кращу в рази посаду, тим самим реабілітуючись за два провальних голосування в Раді за його кандидатуру на пост міністра. У той же час Коболєв і Ко знахабніли так, що в тяжкі для України часи і в економічну кризу подвоїли собі зарплату",  говорить Кушнір.

Політексперт впевнена, що співчуття у пересічних громадян вже ексадміністрація "Нафтогазу" навряд чи доб'ється. На її думку, таке рішення Кабміну багато хто сприймає з оваціями.

"Премійований мільйонними преміями хороший син американської мами може пакувати валізи і виїжджати,  вважає Світлана Кушнір. — Втім, серіал тільки набирає обертів. Адже найголовніше ще попереду  чи відстоїть свого пестованця Наглядова рада НАК "Нафтогаз" і чи буде судова тяганина за портфель головного газовика? Судячи із заяв НАК у соцмережах  все буде... Тож, панове, це ще не кінець, це відблиски на мечах у бурхливій січі титанів".

"Вітренко заходив на Міненерго, щоб зблизитися з командою Зеленського"

Політолог Володимир Цибулько називає звільнення Коболєва кричущим порушенням закону. Експерт підкреслює, що це рішення було прийнято не Наглядовою радою, а Кабміном, що поза окреслених натепер правових рамок. На цьому ж, до речі, акцентують і в НАК "Нафтогазі".

"Зеленський просто знищує державні інституції. Тепер він дістався і до держкомпаній, що прискорить крах української економіки", — прогнозує політолог.

Володимир Цибулько припускає, що Вітренко заходив на Міненерго, щоб виконати певне коло завдань і зблизитися із командою Зеленського.

"Його мета була  повернутися-таки на позицію в "Нафтогаз", де крутяться реальні фінанси. Міненерго ж — це фактично Мінвугілля, де є проблеми зі старими шахтами, а особливих "фішок" немає. Схоже, що уся ця затія була елементом війни Вітренка з Коболєвим",  резюмує Володимир Цибулько.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що могло призвести до подібних кадрових перестановок і яких можливих наслідків звільнення Коболєва слід чекати.

Також на порталі ви можете дізнатися, чию кандидатуру на пост голови Міненерго схвалили у профільному комітеті Ради.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення


Новини