Головна Новини Політика внутрішня політика Війна за «Нафтогаз»: чого чекати після звільнення Коболєва
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна за «Нафтогаз»: чого чекати після звільнення Коболєва

Юрій Вітренко став головою «Нафтогазу України» замість звільненого Андрія Коболєва — таке рішення прийняли в уряді

28 квітня 2021, 17:08 comments1091
Поділіться публікацією:

Одна з найбільш обговорюваних тем дня — зміна керівництва в НАК "Нафтогаз України". Як відомо, головну посаду в компанії віднині займає колишній в.о. голови Міненерго Юрій Вітренко. А от ексголову Андрія Коболєва "попросили" з поста, за словами чиновника, навіть не попередивши.

Війна за «Нафтогаз»: чого чекати після звільнення Коболєва

Андрій Коболєв vs Юрій Вітренко. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

"Коментарі" вирішили дізнатися думку фахівців. Експерти спробували розкласти ситуацію по поличках, пояснивши, чому відбуваються саме такі кадрові перестановки і чиєю перемогою їх можна вважати.

"Звільнення Коболєва ускладнює відносини України із зарубіжними партнерами"

Економічний та політичний експерт Борис Кушнірук підкреслює, що держава (уряд) як власник компанії НАК "Нафтогаз" має право звільнити будь-якого керівника в будь-який момент. Але, на його думку, погано, що уряд робить це з порушенням чинного законодавства та статуту "Нафтогазу".

"За статутом голову правління може знімати тільки Наглядова рада. Тобто, якщо знімати Коболєва, то потрібно спочатку відправити у відставку (це зробили, але вже після звільнення чиновника, — ред.) і сформувати новий склад Наглядової ради. Це юридичний складник. І якщо Коболєв почне подавати судові позови, не факт, що уряд не програє. При цьому потрібно розуміти, що Коболєв мав активну підтримку з боку США і МВФ і його звільнення ускладнює наші відносини із зарубіжними партнерами", — зазначає Борис Кушнірук.

За його словами, в ситуації, пов'язаній із "Нафтогазом", є важливі нюанси. Формальним приводом для відставки Коболєва став фінансовий звіт "Нафтогазу" за 2020 рік, завірений міжнародним аудитом. Там показані величезні збитки, хоча раніше компанія демонструвала серйозний прибуток (в тому числі, завдяки виплатам від РФ за рішенням Стокгольмського арбітражу).

За підсумками ж 2020-го "Нафтогаз" збільшив суму резервів знецінення фінансових активів на 36 млрд грн, нагадує Борис Кушнірук. Це призвело до того, що група компаній "Нафтогазу" показала за минулий рік чистий збиток на загальну суму 19 млрд грн.

"Загальна сума дебіторської заборгованості "Нафтогазу" за договорами купівлі-продажу склала 63.4 млрд грн станом на 31 грудня 2020 року. Здебільшого це дебіторська заборгованість по постачаннях газу облгазпостачальникам, облгазам (в основному, вони належать Фірташу) і підприємствам теплокоммунерго (ТКЕ). Збитки з'явилися, тому що накопичилося багато поганих (фактично неповоротних) боргів цих підприємств перед "Нафтогазом", — пояснює Борис Кушнірук.

Експерт нагадав, що ще уряд Гройсмана зобов'язав "Нафтогаз" взяти на себе спеціальні зобов'язання — постачати газ ТКЕ, облгазам і облгазпостачальникам без передоплати.

"Ці одержувачі газу від "Нафтогазу" масово не розраховувалися, — підкреслює Кушнірук. — І, схоже, не збираються цього робити. Йдеться про десятки мільярдів гривень, які заборгували ці приватні компанії державному НАК "Нафтогаз". І Коболєв певним чином спровокував конфлікт, коли виніс проблему в публічну площину, продемонструвавши збиток. Тобто він показав, що хтось повинен нести відповідальність за ситуацію, спровоковану якраз-таки розпорядженнями уряду. Багато в чому — корупційними, прийнятими на користь підприємств Фірташа".

"Зеленський давно хотів "свою людину" в "Нафтогазі"

Голова Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко вважає звільнення Коболєва, а слідом за ним і всіх незалежних членів і представників держави в Наглядовій раді підприємства перемогою президента Володимира Зеленського.

"Зеленський переміг. Він давно хотів поставити на чолі НАК "Нафтогаз" свою людину. І тепер він цього домігся", — зазначає Олександр Охріменко.

На думку експерта, можна сказати, що Зеленський все більше посилює свою владу.

"Тепер і "найжирніший" держоб'єкт під його контролем. Це дійсно велика перемога Зеленського як президента", — резюмує Олександр Охрименко.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що Міністерство енергетики нарешті може отримати постійного керівника. Чию кандидатуру пропонують, шукайте в нашому матеріалі.

Крім цього, на порталі ви можете дізнатися, як оцінюють ймовірного нового голову Міненерго вітчизняні експерти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Валерий

7 червня 2021, 16:41

А в чем смысл если бабушке на одну плиту пишут 27м.куб газа на месяц, а этих старых людей которые не могут поставить счетчик много.

der

28 квітня 2021, 18:15

Скоро лето - приведи свое тело в порядок! Подкачаться и похудеть теперь возможно без диет и спорта, притом быстро и недорого. Реально рабочая штука и подходит даже самим ленивым, вот почитай мой опыт ----- http://bit.do/lblog


Новини