Головна Новини Політика рада Зміна демократії на авторитаризм: до чого може привести відставка Разумкова
commentss НОВИНИ Всі новини

Зміна демократії на авторитаризм: до чого може привести відставка Разумкова

За відкликання з посади голови Верховної Ради проголосувало 284 народних депутата

7 жовтня 2021, 12:24
Поділіться публікацією:

Експерти для видання "Коментарі" оцінили те, що відбувається навколо Дмитра Разумкова і власне з самим Разумковим, якого спершу усунули від ведення засідань парламенту, а тепер і позбавили посади спікера , а також розповіли, як події можуть розвиватися далі.

Зміна демократії на авторитаризм: до чого може привести відставка Разумкова

Дмитро Разумков - фото: Верховна Рада

Як політтехнолог Разумков йде з посади з хорошим резюме

Політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку Юрій Подорожній впевнений, що саме позиція Дмитра Разумкова стала причиною конфлікту з президентом Володимиром Зеленським. І призвела до відставки спікера Ради.

"Король помер! Хай живе король! Тепер вже екс-голова парламенту йде зі звинуваченнями про політичне лукавство і політичне дворушництво. З тим, що нинішній парламент стає схожим на парламент Володимира Литвина", — зазначає експерт.

За його словами, основна причина конфлікту полягає в окремій, відмінній від позиції Офісу президента, думці Разумкова з реалізації антиолігархічного закону як основного в майбутній президентській кампанії.

"У президента добре розуміють, що в якийсь момент Разумков виступить проти них. А тому вилучення з команди Дмитра Олександровича є не тільки логічним, але і правильним кроком, — пояснює політтехнолог. — Керована політична криза має не тільки знищити політичне майбутнє Разумкова, а й показати конфлікт як внутрішньопарламентський".

Зняття і призначення нового голови Верховної Ради відбудеться без затяжки, впевнений Юрій Подорожній. Поставлять "100% свою людину", яка не буде морочитися роботою за регламентом. Тим більше, що президент в Трускавці на зльоті "слуг" відкрито заявив, що саме регламент є причиною гальмування економічного розвитку.

"А ось майбутнє Разумкова — туманне. Так, будуть спроби створити політичну силу, яка, швидше за все, увійде в ешелон партій, що борються за проходження 5% бар'єру. Але не варто говорити про те, що сьогодні олігархи або хтось інший будуть ставати в чергу до Разумкова, щоб віддати йому гроші під політичний проект", — вважає Юрій Подорожний.

Він акцентує, що звіт Разумкова як голови Верховної Ради перед голосування за його зняття з це поста став своєрідною передвиборчою промовою.

"Справедливості заради треба сказати, що як політтехнолог Разумков йде з посади з хорошим резюме, — зазначає експерт. — Адже сьогодні всі переконані, що голову Верховної Ради зняли тому, що він дотримувався закону. А всі звинувачення на його адресу — мляві і не яскраві. І це серйозна помилка команди президента. Втім, навряд чи ця криза претендує на головну подію цього політичного сезону. Швидше за все, його забудуть так само швидко, як звільнення Богдана, Гончарука, Данилюка, Рябошапки. І хоча Разумков залишається депутатом Верховної Ради, він не зможе створити серйозну групу навіть з тих, кого вважають "людьми Разумкова". Адже всі розуміють, що бути з колишнім означає самим потрапити в маргінали".

Банкова прибрала Разумкова через те, що він почав проявляти хоч і дуже обережну, помірну, але все ж неслухняність Зеленському

Нардеп IV і V скликань, директор Українського центру соціальної аналітики Євгеній Філіндаш упевнений, що відставка Разумкова — чергова ланка в ланцюжку подій на шляху до диктатури.

"Попередніми ланками в цьому ланцюжку були, наприклад, незаконні, неконституційні спроби усунути главу Конституційного суду України, точно такі ж незаконні і неконституційні рішення РНБО про закриття опозиційних телеканалів, санкції проти інших опозиційних ЗМІ та громадян України. Тепер дійшла черга Разумкова, якого Банкова прибрала через те, що він почав проявляти хоч і дуже обережну, помірну, але все ж неслухняність Зеленському ", — підкреслює Євген Філіндаш.

На його думку, режим Зеленського плодить собі ворогів — і внутрішніх, і зовнішніх, з величезною швидкістю.

"Тепер до цього переліку ворогів додається і Разумков разом з тими силами, які орієнтуються на нього. І закінчиться це все для Зеленського дуже погано, — прогнозує експерт. — Коли він остаточно втратить підтримку своїх недавніх виборців (а до цього все йде), Зеленський стане непотрібним і Заходу. І тоді Захід з легкістю замінить його на свою чергову маріонетку".

Відставка Разумкова й отримання "ручного" спікера ведуть до зміцнення влади президента Зеленського

Політтехнолог Олександр Кондратенко вважає, що Разумкова прибрали не стільки через те, як він пручався прийняття закону про олігархів в такому вигляді і такими методами, як це зробили "слуги". Мова, на його думку, швидше за все в амбіціях тепер уже екс-спікера. У тому числі — з приводу президентства.

"Наскільки я знаю, фінансування нового проекту (умовно -" Розум ") ще не запустили в повному обсязі. Але це неминуче, — зазначає Олександр Кондратенко. — Як на мене, сам Разумков трошки зарано стартанув зі своїми критичними висловлюваннями на адресу ОП і "слуг", зі своїм відходом в опозицію. Адже поки Разумков не набрав серйозної політичної ваги. У разі відповідного фінансування, ми незабаром побачимо новий політичний проект. А без серйозної підтримки Разумков може на якийсь час випасти з поля зору. І все ж, за моїми прогнозами, на наступних парламентських виборах його політсила набере більше 5% ".

Що стосується "слуг" і ВП, то вони, на думку політтехнолога, будуть зараз намагатися проштовхнути зміни до Виборчого кодексу, які дозволять Зеленському, в разі дострокових президентських виборів, брати в них участь.

"Безумовно, відставка Разумкова і отримання" ручного "спікера ведуть до зміцнення влади президента Зеленського. Але додає популярності і самому Разумкова. Такі скандали не проходять безслідно. Якась кількість людей хоч дізналася, хто у нас був спікером. Не виключаю, що влада зараз увімкне "турборежим", пробиваючи цікаві собі ініціативи. Все виглядає так, що команда Зеленського рухається до зміни демократії на авторитарну форму правління. На шляху до цього змітаючи незручні фігури і ігноруючи думку опозиції", — робить висновок Олександр Кондратенко.

Раніше видання "Коментарі" писало, що Дмитро Разумков розповів про Україну своєї мрії .



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини