Головна Новини Політика рада Відсторонення Разумкова: чи обґрунтоване рішення нардепів і коли чекати відставку спікера ВР
commentss НОВИНИ Всі новини

Відсторонення Разумкова: чи обґрунтоване рішення нардепів і коли чекати відставку спікера ВР

Процедура відсторонення від ведення пленарних засідань була ініційована "слугами народу", групою "Довіра" і "За майбутнє" через порушення Разумковим регламенту

5 жовтня 2021, 14:22
Поділіться публікацією:

Спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова у вівторок, 5 жовтня, в турборежимі відсторонили від ведення пленарних засідань на два дні. "За" проголосували 240 депутатів. Питання про остаточне позбавлення Разумкова поста спікера внесли до порядку денного четверга, 7 жовтня.

Відсторонення Разумкова: чи обґрунтоване рішення нардепів і коли чекати відставку спікера ВР

Дмитро Разумков - фото: Liga.net

Експерти проаналізували ці події для порталу "Коментарі".

Такі претензії здаються більш ніж необґрунтованими і нагадують сюр

Адвокат, керуючий партнер в Юридичній фірмі Patriot.Legal Денис Бондар нагадує, що процедура такого відсторонення глави ВР, передбачена ч.2 ст. 29 ЗУ "Про регламент Верховної Ради України".

"У самій статті закону сказано, що в разі грубого або систематичного порушення регламенту Верховної Ради України головуючим, за пропозицією внесеного в письмовій формі не менше як 1/3 частиною народних депутатів, тобто 150 осіб (саме цим і займалися депутати в Трускавці , підписували це звернення), таке відсторонення можливо на термін до двох пленарних днів, за голосування за таке рішення більшістю голосів народних депутатів від Конституційного складу ВР, тобто 226 голосів. Якщо брати до уваги, то, що Разумков законник і всі пленарні засідання ввів відповідно до регламенту, а, по суті, конфлікт між Офісом президента і спікером ВР виник через небажання останнього порушувати саме регламент, то такі претензії здаються більш ніж необґрунтованими . І нагадують сюр", — вважає Денис Бондар.

За його словами, далі розвиток подій з відставкою, за законом (як описано в ч. 5 ст. 29 ЗУ "Про регламент Верховної Ради України"), повинні розвиватися наступним чином: в разі відсторонення головуючого від ведення пленарних засідань три і більше разів на протягом однієї чергової сесії, ВР може розглянути питання про відкликання з посади голови Верховної Ради України.

"Простіше кажучи, дано старт юридичній схемі відсторонення Дмитра Разумкова з посади, — пояснює експерт. — На жаль, ми все частіше спостерігаємо, коли закон трактують, як зручно владі або взагалі "ламають через коліно", навіть в тому випадку, коли це повний сюрреалізм".

Відставка з поста спікера ВР — вже не питання. Питання ж — до кого приєднається Разумков, щоб продовжити свою політичну кар'єру

Політичний експерт Денис Гороховський акцентує: факт того, що Разумков вирішив спробувати бути самостійним політиком, який рано чи пізно спробує протиставити себе президенту, відомий вже близько року. Тоді ж почалися розмови про те, що Разумков не зможе одночасно бути в команді президента і виступати проти рішень цієї команди. А значить рано чи пізно йому доведеться обирати — або крісло спікера, або ж власні амбіції.

"Судячи з усього, обрані амбіції, — зазначає Денис Гороховський. — Про те, що питання з відставкою Разумкова вирішене, стало відомо ще тиждень тому. Тоді ж було названо і ім'я послідовника — нинішнього першого віце-спікера Руслана Стефанчука. І остаточна відставка, а не відсторонення — це лише питання часу. У тому числі для пошуку голосів "із запасом". Судячи з того, що розглядати це питання вирішили у четвер, 7 жовтня, сумнівів в потрібній кількості голосів немає".

За словами експерта, з усіх можливих відставок, які могли ініціювати "Слуга народу", Офіс президента іже з ними, відставка Разумкова — єдина, яка явно не додасть ні партії, ні президенту електоральних балів.

"Відставка з поста спікера ВР — вже не питання. Питання ж — до кого приєднається Разумков, щоб продовжити свою політичну кар'єру", — вважає Денис Гороховський.

Раніше "Коментарі" писали, що голова партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко відповів на основні питання про те, чи пропонували йому зайняти місце віце-спекера і чи не порушує голосування за відставку Разумкова регламент.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини