Головна Новини Політика рада Відставка п'яти міністрів: про що говорять підсумки голосування у Раді
commentss НОВИНИ Всі новини

Відставка п'яти міністрів: про що говорять підсумки голосування у Раді

Експерти розповіли виданню "Коментарі", як голосували народні депутати за звільнення урядовців, і до чого призведуть кадрові перестановки

3 листопада 2021, 16:44
Поділіться публікацією:

У середу, 3 листопада, парламент України, як і планував , звільнив п'ятьох міністрів.

Відставка п'яти міністрів: про що говорять підсумки голосування у Раді

Верховна Рада України - фото з відкритих джерел

Свої посади залишили голова Мінзахисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський, голова Міноборони Андрій Таран, віце-прем'єр, голова Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков , віце-прем'єр, голова Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський, а також перший віце-прем’єр, керівник Мінекономіки Олексій Любченко.

Про що свідчать підсумки голосування? До чого може перевести часткове перезавантаження Кабміну? Відповіді на ці запитання видання "Коментарі" шукало разом із експертами.

Відставка міністрів певною мірою об'єднала владу та опозицію

Політичний експерт Олександр Антонюк вважає, що ця ротація навряд чи призведе до глобальних змін у роботі Кабміну.

"Можливо, щось підтягнеться щодо комунікації. Але не більше. Нині влада знайшла, скажімо так, умовних "стрілочників". Люди назбирали негативу, їх змінюють на нових. При цьому ми розуміємо, що не міністерства, а Офіс президента керує процесами. Міністри лише виконують завдання, які їм ОП нарізає. А модерує процес прем’єр. Якби міністри були суб'єктними, можна було б очікувати якихось серйозних змін за їхньої зміни. А оскільки справжній центр ухвалення рішень у нас залишається один – президент та його Офіс – то від зміни виконавців їхньої волі загальна картина навряд чи зміниться", – пояснює Олександр Антонюк.

Важливим моментом вважає те, що всі міністри написали власноруч заяву про відставку. За власним бажанням. Тобто був формальний мотив, щоб це задовольнити. Ну і – всім міністрам, незважаючи на те, більше вони зібрали негативу (як міністр оборони Таран) або менше (як його ймовірний наступник Резніков, який заради цього пішов з Мінреінтеграції) дали можливість піти красиво.

"Відставка міністрів певною мірою об'єднала владу та опозицію. Кожне звільнення підтримали понад 300 голосів. А от призначення нових міністрів навряд чи пройде так гладко, прогнозує політексперт. – Тут, швидше, ставка робитиметься виключно на голоси СН та груп-сателітів ("Довіра", "За майбутнє", частина позафракційних нардепів)".

Часткове перезавантаження Кабміну дещо знизить розпал пристрастей у суспільстві

Політичний консультант Олександр Вербицький звертає увагу на те, що "слуги" показали відсутність під час голосування за відставки самостійних 226 голосів.

Максимальний показник — 225 за від СН, за голосування за відставку Резнікова. Решта – "добір" серед партнерських проектів. А оскільки Резніков претендує на посаду міністра оборони, його кандидатуру не підтримали ОПЗЖ, ЄС, "Батьківщина" та "Голос". Такий собі жест президенту, який є суб'єктом висування кандидатури, а парламент – лише інструментом затвердження, згідно з Конституцією", – зазначає експерт.

Він також акцентує, що часткове перезавантаження Кабміну дещо знизить напруження пристрастей у суспільстві.

Крім того, Олександр Вербицький вважає цікавим моментом, що ОПЗЖ та "Голос" грали разом під час голосування за відставку Любченка. Тобто – не голосували загалом. Аналогічно робили нардепи від ОПЗЖ в інших випадках, створюючи своєрідні невластиві коаліції з "Європейською солідарністю", "Батьківщиною" та позафракційними.

На думку політконсультанта, із голосувань щодо відставки п'яти міністрів можна зробити такі висновки:

– влада вкотре показала свою силу та здатність управління в парламенті принаймні на сьогодні;

– ситуативність спілок, про яку можуть говорити експерти та аналітики, такою не є за визначенням, оскільки не голосування за відставку швидше знаходиться у площині демаршу та відстоювання своїх вузьких цілей, як і голосування за них;

– цікавими обіцяють бути голосування за призначення нових міністрів – та мотивація, озвучена представниками фракцій та депутатських груп.

Раніше на порталі "Коментарі" — "Слуги народу" перемогли на довиборах до Ради, незважаючи на падіння рейтингів: що кажуть експерти.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини