Головна Новини Політика рада Що відбувається в Слузі народу: про що говорить ситуація з Безуглою
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається в Слузі народу: про що говорить ситуація з Безуглою

Історія з виходом Безуглої зі "Слуги народу" є продовженням можливого протистояння всередині фракції

11 січня 2024, 15:25
Поділіться публікацією:

Нардеп Мар'яна Безугла, яка наробила минулого року шуму скандальними випадами на адресу головкому ЗСУ Валерія Залужного, тепер переключилася на фракцію та партію "Слуга Народу", заявивши, що залишає їхні лави. І залишається у парламенті як мажоритарний депутат Оболонського району. Залишає вона і посаду заступника голови парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Про що говорить ситуація з Безуглою? Як події навколо (всередині) СН можуть розвиватися далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Що відбувається в Слузі народу: про що говорить ситуація з Безуглою

Мар'яна Безугла. Фото: з відкритих джерел

Слугу народу можуть чекати негативні наслідки

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок вважає, що історія з Безуглою може свідчити про наявність серйозної політичної кризи та протистояння всередині фракції СН. А також про певне непорозуміння між частиною провладної фракції – та Банковою.

"Коли Безуглу знімали з посади заступника голови Комітету, всередині самого Комітету, за її словами, це питання ставив на голосування її однопартієць – голова комітету Завітневич. При цьому те, що вчора в залі засідань не дали провести відповідне голосування, говорить про наявність у СН не тільки не прихильників, а й прихильників Безуглої. Але явно проглядається внутрішньопартійне та зовнішньопартійне непорозуміння в СН. І не виключено, що рішення Безуглої залишити фракцію та партію – це не її рішення, а колективне, певної групи нардепів усередині провладної сили", – розмірковує експерт.

За його словами, зараз вже немає сумнівів, що Безугла озвучувала меседжі, які не отримували засудження на Банковій.

"Такі сумніви були, коли вона завалила ФБ постами, які критикують Залужного. І вийшов дуже неприємний скандал. Але риторика Зеленського 19 грудня під час його підсумкової прес-конференції вказувала на те, що є певне протистояння, нерозуміння між ним та військовим керівництвом. Особливо, коли президент говорив про "Валера та Мар'яна". Це було показово", – вважає Валерій Клочок.

Тож, констатує він, історія з виходом Безуглої зі "Слуги народу" є продовженням можливого протистояння всередині фракції.

"Зрештою, це може мати негативні наслідки для СН, коли формуватиметься нова політсила на наступні вибори (які можуть статися навіть цього року). Виглядає все як велика політична гра всередині СН, – зазначає експерт. — І Безугла тут виступила своєрідним бампером, який прийняв удар. При цьому вона стала дуже популярною, медійною. Про неї багато пишуть та говорять. Так, це скандал. Але є й ті, хто підтримує її позицію щодо критики на адресу військового керівництва. Тож на її політичному майбутньому не варто ставити хрест".

Безуглу покарали

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченка, політолог Ганна Малкіна поділилася такою думкою:

"Мар'яна Безугла – особистість епатажна та емоційна, це, якщо м'яко охарактеризувати нардепку. Її різкі випади у бік головкома Валерія Залужного викликали громадське обурення та засудження. І, власне, вона стала ні чим іншим як інструментом для моніторингу громадської думки. Адже на той час ходили чутки про не найкращі стосунки між президентом і головкомом і навіть можливу відставку останнього. Моніторинг показав, що головкома чіпати небезпечно, надто великий суспільний гнів".

На думку політолога, було проведено і внутрішню соціологію, результати якої це підтвердили. Градус суспільної напруги треба було знижувати, тож Безуглу покарали засудженням партії та "списали", пояснює Ганна Малкіна.

"Зробити це було нескладно, адже з самого початку виникла маса питань щодо її компетенцій на посаді заступника голови комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, – зазначає експерт. – Чим може бути корисна в цьому комітеті людина з медичною освітою та епатажними витівками?".

Щодо подальшої депутатської діяльності Мар'яни Безуглої після виходу з фракції, то це передбачити не важко, вважає Ганна Малкіна.

"Позафракційний депутат не має жодних можливостей впливати на порядок денний, бути ініціатором законопроєктів, які мають шанс перетворитися на закон, і взагалі це депутат, який ні на що не впливає. Тому рішення вийти з фракції – це демонстрація образи та протесту, а не якийсь раціональний хід, – зазначає політолог. – На стан фракції СН це взагалі аж ніяк не вплине. Ну, можливо, депутати стануть більш обережними щодо виконання доручень "побути рупором" у складних ситуаціях".

Читайте також на порталі "Коментарі" – які три речі потрібно вирішити Україні: що відбувається на військовому та дипломатичному фронтах.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини