Головна Новини Політика рада Проти рейдерства і брехні в деклараціях: що принесуть Україні останні рішення Ради
commentss НОВИНИ Всі новини

Проти рейдерства і брехні в деклараціях: що принесуть Україні останні рішення Ради

Нардепи повернули відповідальність за брехню в деклараціях, але експерти досить критично оцінюють цей крок

16 квітня 2021, 15:26
Поділіться публікацією:

Після позачергового засідання Верховної Ради в українському законодавстві з'явилися додаткові зміни. Найбільш "гучним", на думку багатьох, стало повернення посилення відповідальності за недостовірні дані в деклараціях. Однак Рада розглянула і чимало інших важливих документів. Експерти детально проаналізували їх спеціально для видання "Коментарі".

Проти рейдерства і брехні в деклараціях: що принесуть Україні останні рішення Ради

Рада посилила відповідальність за неправду в деклараціях. Колаж: "Коментарі" / Д.Романюк

Галопом по законодавчим Європах

Крім вже згаданої брехні в деклараціях, нардепам довелося поспіль розбиратися у досить полярних питаннях. Так, парламент поліпшив механізм для протидії рейдерству. Крім цього, були прийняті проєкти законів, які стосуються роботи вельми скандального Конституційного Суду , а також індустріальних парків.

Важливим моментом став і аналіз діяльності Міністерства аграрної політики та продовольства. Депутатам довелося прораховувати необхідність його забезпечення, що може обійтися у 6,87 мільярда гривень.

Відновити Мінагрополітики повинні були ще в січні

Генеральний директор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Роман Сластьон позитивно оцінює те, що Верховна Рада, нарешті, перерозподілила бюджет на Мінагропрод.

"Фактично, був просто перенесений аграрний блок бюджету Мінекономіки у відновлене профільне міністерство. Це повинно було статися ще в січні, однак в уряді затягували цей процес через небажання повертати деякі відомства. Зокрема, Держпродспоживслужбу так і залишили у відомстві Мінекономіки", — зазначає Роман Сластьон.

За його словами, із прийняттям змін до бюджету міністр агрополітики та продовольства Роман Лещенко нарешті зможе набирати штат самого міністерства і відновлювати його роботу.

"На цьому етапі все буде залежати від того, наскільки організовано кістяк аграрної команди Мінекономіки мігруватиме назад в Мінагропрод. Це допоможе швидше відновити процеси і зберегти напрацювання початих реформ", — резюмує Роман Сластьон.

Багато в чому чергове засідання було "прохідним"

Адвокат, кандидат юридичних наук Сергій Войченко вважає, що виходячи з переліку законопроектів, винесених на позачергове засідання, особливої потреби в ньому не було.

"Всі прийняті документи точно не вимагали екстреного, позачергового реагування з боку парламенту. Більш того, деякі з прийнятих законопроектів я вважаю не потрібними. Як, наприклад, посилення відповідальності (пропонується ввести кримінальну відповідальність) за недостовірні дані в е-деклараціях. Фактично це спроба виправдати існування НАБУ, САП і Вищого антикорупційного суду. Ніяких особливих гучних справ у них не було по топ-корупціонерам. Зате сотнями знаходили якісь дрібні помилки в деклараціях — і на цьому тлі намагалися виправдати своє багатомільярдне фінансування. Вважаю, що адмінвідповідальності за подібні правопорушення цілком достатньо. Криміналізація ж використовувалася раніше (і може використовуватися, якщо проєкт закону приймуть в цілому) з метою тиску на неугодних владі людей", — підкреслює Сергій Войченко.

Законопроект, пов'язаний із діяльністю Конституційного суду і який регулює ряд питань його роботи (з урахуванням висновків Венеціанської комісії — градацію санкцій стосовно суддів КСУ), експерт вважає продовженням спроб президента Володимира Зеленського вплинути на конституційне судочинство.

"На мою думку, це ставить під загрозу поняття України як правової держави, — говорить Сергій Войченко. — Не будемо забувати, що у нас — парламентсько-президентська республіка. КСУ незалежний від парламенту, від президента. І спроби тиснути на КСУ — неприпустимі!"

Законопроект, що передбачає створення і стимулювання діяльності індустріальних парків в Україні, експерт схвалює. За його словами, важливо поліпшувати інвестиційний клімат, але для цього потрібно, перш за все, захистити бізнес від корупціонерів у погонах. Перш за все — від податківців та правоохоронців, які нерідко зловживають своїм службовим становищем і "тиснуть" на бізнес. Якщо врегулювати ці проблеми, то і інвестор підтягнеться, і індустріальних парків у нас стане більше, упевнений Сергій Войченко.

Вітає він і законопроект про удосконалення механізму протидії рейдерству.

"Рейдерство — серйозна проблема України. Але чи допоможуть її вирішити запропоновані механізми, котрі так або інакше мають відношення до Міністерства юстиції, сказати складно. Адже нерідко саме в Мін'юсті "губляться" скарги на незаконно здійснені реєстраційні дії. І все ж поява такої законодавчої ініціативи — позитивна тенденція", — резюмує експерт.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, чи підтримала Рада відмову від електроенергії, що закуповується у російських і білоруських постачальників.

Також на порталі ми розповідали, які тарифні і пов'язані із судом рішення розглядалися нардепами на минулому засіданні Ради.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини