Головна Новини Політика рада Тарифи, валютні кредити і ліквідація ОАСК: експерти підвели підсумки засідання Ради
commentss НОВИНИ Всі новини

Тарифи, валютні кредити і ліквідація ОАСК: експерти підвели підсумки засідання Ради

Експерти оцінили рішення Верховної Ради України, прийняті на засіданні 13 квітня 2021 року

14 квітня 2021, 12:38
Поділіться публікацією:

Верховна Рада України на вечірніх позачергових засіданнях у вівторок, 13 квітня, прийняла і провалила ряд законопроектів. Експерти проаналізували для "Коментарів" прийняття трьох законопроектів, що стосуються реструктуризації зобов'язань за валютними кредитами, а також провал блоку питань, пов'язаних з мораторієм на підвищення тарифів на енергоносії.

Тарифи, валютні кредити і ліквідація ОАСК: експерти підвели підсумки засідання Ради

ВРУ. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Пропозиція щодо перегляду тарифів у бік зменшення провалили, тому що це була не ініціатива монобільшості"

Директор Департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД), доктор політичних наук Ігор Петренко вважає, що пропозиція щодо перегляду тарифів у бік зменшення провалили, тому що це була не ініціатива монобільшості.

"За перегляд тарифів, за мораторій на їх підвищення виступала опозиція. У правлячій партії це назвали популізмом. Мовляв, і так є заборгованість перед тими, хто генерує електроенергію. І так тарифи притримують. Вирішили, що цих пояснення досить", — зазначає Ігор Петренко.

А ось підтримані рішення щодо валютних кредитів — як раз таки ініціатива "Слуги народу" (СН). Тому знайшла підтримку в залі засідань, вважає представник МЦПД.

"Під час кризи 2008-2009 рр. був бум валютних кредитів. А у 2014-му наклали мораторій, щоб не можна було забирати майно в рахунок погашення боргів. 21 квітня поточного року термін мораторію спливає. Людей, які мають такі кредити, багато. Тому представники СН ініціювали законопроект, щоб за результатами реструктуризації перерахувати всі грошові зобов'язання в гривні, без прив'язки до іноземної валюти, причому — за офіційним курсом, установленим Національним банком на день реструктуризації. А також вирішено продовжити на деякий термін мораторій. У боржників буде можливість підготуватися до процесу виплат. Банки не дуже задоволені, вони втрачають. Але в цілому крок спрямований на розв'язання соціальної проблеми та варіантів її вирішення в і так складній економічній ситуації", — пояснює Ігор Петренко.

Прокоментував він і внесений президентом в Раду як невідкладний законопроект про ліквідацію ОАСК.

"Думаю, з ним не будуть затягувати. Його потрібно включити в позачергове засідання, або окремо позачергове скликати. Найближчим часом, швидше за все, це зроблять, — прогнозує Ігор Петренко. — Можливо, на поточному тижні. З огляду на що проект визначений як невідкладний — комітет може відразу направити його в зал. Не думаю, що з голосуванням буде проблема. Адже ОАСК в цілому і його голова Вовк зокрема вже стали уособленням негативної частини судової системи. Не голосувати може тільки частина опозиції, щоб не давати політичних дивідендів президенту. Але думаю, основна частина СН законопроект підтримає. Швидше за все, дадуть голоси і деякі представники "Голосу", "Батьківщини", "Євросолідарності" і депутатських груп. Підключаться і позафракційні".

"Скоро вичерпаються можливості правлячої партії"

Політолог Володимир Цибулько вважає, що фракція "Слуга народу" у Верховній Раді вкотре зіграла в помилкові цілі.

"Є така стратегія, — пояснює він. — Ми бачимо загострення на фронті, а — нам валютні кредити. Люди збідніли, а замість дешевої електроенергії та енергоносіїв правляча партія соромить опозицію нібито популізмом. Найсмішніше, що опозиція цим поверненням до теми тарифів нагадала владі про відповідну обіцянку Зеленського. Адже це саме він клятвено обіцяв зниження тарифів ще на початку свого правління. Ми знову бачимо шизофренію від влади: коли говориться одне, робиться інше, а думається щось третє".

На думку Володимира Цибулька, правлячій партії слід змінити уряд, якщо вона не хоче позачергових виборів.

"Шмигаль і оточення вичерпали свої можливості. А скоро вичерпаються і можливості самої правлячої партії", — прогнозує політолог.

Нагадаємо, названо кількість, напрямки та учасників міжфракційних об'єднань у Верховній Раді.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини