Головна Новини Політика рада Євробляхи, старости і КСУ: чого чекати від позачергового засідання Ради
commentss НОВИНИ Всі новини

Євробляхи, старости і КСУ: чого чекати від позачергового засідання Ради

На розгляд депутатів винесено 15 питань, але експерти не у всіх вбачають необхідність

15 квітня 2021, 13:19
Поділіться публікацією:

Політичне життя України продовжує вирувати. Так, надвечір 15 квітня нардепи зберуться у Верховній Раді на позачергове засідання. Вже відомі і питання, які планує розглянути парламент. Експерти поділилися з виданням "Коментарі" думкою про подібні засідання і про актуальність питань, котрі на них розглядаються.

Євробляхи, старости і КСУ: чого чекати від позачергового засідання Ради

ВРУ збереться на позачергове засідання 15 квітня. Колаж: "Коментарі" / Д.Романюк

"Схоже, що питання здоров'я українців для депутатів вторинні"

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала нагадує, що пленарні засідання зараз присвячені розгляду поправок, внесених до проекту закону №2194, пов'язаного із відкриттям ринку землі. Всього було подано близько 3 тисяч, планується розглянути ще близько тисячі.

"У сьогоднішній ситуації позачергові засідання повинні, в першу чергу, стосуватися боротьби із коронавірусом та реагування на військову загрозу з боку Росії. А що у нас? Сьогодні у заявленому порядку денному, поміж іншого, розгляд питання щодо розвитку інституту старост, внесення змін до статті 11 Закону України "Про державні нагороди України"... Серйозно? Це, м'яко кажучи, не ті питання, які зараз повинні бути першим на порядку денному в Україні", — упевнений експерт.

Бала наголошує, що кількість хворих ковідом і померлих від ускладнень — величезна. Бізнес продовжує страждати через карантинних обмежень. Нікуди не поділася і російська загроза. Але акценти на позачергових засіданнях чомусь ставляться не на цьому.

"Варто було б зайнятися перерозподілом коштів з метою придбання вакцин, компенсацією громадянам і бізнесу через карантин, зміцненням обороноздатності. Але, схоже, все, що стосується здоров'я, життя, навіть виживання громадян — для депутатів вторинне. Земельні та інші питання їм куди важливіше", — констатує Віталій Бала.

Через масу поправок депутати не встигають працювати планово

Глава Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков також зазначає, що через поправочний спам ВР гальмує свою роботу. Щоб цього уникнути, вважає експерт, слід впровадити у регламент парламенту рекомендації групи Пета Кокса ще від 2014 року.

"Через абсолютно нерегульовану роботу Ради парламентаріям доводиться проводити позачергові засідання, щоб вести планову роботу. Зокрема, на прийдешніх позачергових засіданнях парламентарії збираються повернути відповідальність за брехню в деклараціях, врегулювати конституційну кризу і ввести пільгове розмитнення і ще цілий ряд інших питань. Однак, парламентаріям доводиться розглядати ці законопроекти за процедурою позачергових засідань, а не планової роботи", — підкреслює Сергій Биков.

На думку експерта, до євроблях (законопроект про тимчасове спрощення митного оформлення транспортних засобів, ввезених на митну територію України) сьогодні справа не дійде, а от прийняти можуть законопроекти по Конституційному суду України (№4533 про конституційну процедуру, яким, зокрема, запропоновано, щоб КСУ ухвалював рішення двома третинами від свого складу) і деклараціям (№4651, який передбачає, зокрема, позбавлення волі за брехню в деклараціях).

Також Биков передбачає, що, якщо депутати встигнуть, то, ймовірно, в КЗпП з'являться зміни стосовно декретної відпустки для батьків.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали, як експерти оцінюють підсумки попереднього позапланового засідання ВР.

Також на порталі ви можете дізнатися про кількість міжфракційних об'єднань у Верховній Раді, а також напрямки, у яких вони працюють. Детальніше — в нашій інфографіці.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини