Головна Новини Політика рада Офіційний розкол зсередини: що сталося з фракцією «Голосу»
commentss НОВИНИ Всі новини

Офіційний розкол зсередини: що сталося з фракцією «Голосу»

Нардепи від «Голосу» з обох сторін конфлікту сходяться в думках лише стосовно одного — подібні події були передбачуваними

16 червня 2021, 13:24
Поділіться публікацією:

З 16 червня у Верховній Раді почне функціонувати нове депутатське об'єднання під назвою "Справедливість". Таку "організацію" створила половина нинішніх нардепів із фракції "Голос", офіційно заявивши про недовіру керівництву політсили. Парламентська кореспондентка порталу "Коментарі" Марія Гергелюк поспілкувалася з представниками "Голосу" і дізналася, які настрої зараз переважають у депутатів.

Офіційний розкол зсередини: що сталося з фракцією «Голосу»

Депутати із фракції "Голос" прокоментували розкол. Фото: Слово і діло

"Величезні червоні лінії"

Одна з учасниць депутатського об’єднання "Справедливість", нардеп Соломія Бобровська вважає, що останнім часом "Голос" встиг відзначитися вельми неоднозначними діями. Особливо, на її думку, така поведінка є некоректною щодо виборців, які допомагали політсилі пройти в парламент.

"Останньою краплею стало голосування колег за внесення на розгляд Верховної Ради ймовірних змін до "мовного" закону. Це величезна червона лінія, як на мене, — пояснює політик. — Як і підтримка російського проєкту "Бабин Яр" фракцією "Голос" у Київській міській раді".

Останні п'ять місяців, каже Бобровська, в "Голосі" пройшли у переговорах і спробах домовитися одне з одним.

"Але коли глава фракції ігнорує, не проводить збори, це явний показник відсутності командної роботи", — вважає депутат.

Як пояснює Соломія Бобровська, основний конфлікт в "Голосі" триває із січня 2021 року. За словами політика, все почалося з того, що до політради партії (керівний орган партії та фракції в тому числі — ред.) "зайшли" зовсім інші люди, ніж було погоджено раніше.

"Були постійні спроби вибудувати діалог. Але не вдалося. Вважаю, що велике питання — в прагматичних і фінансових групах. Як відомо, фракція в парламенті отримує своє фінансування з держбюджету. Однак ми не бачимо прозорості та звітності, а це нас не влаштовує", — каже нардеп.

В помилку, якою деякі депутати фракції намагаються пояснити попередні голосування за внесення правок до "мовного" закону, Соломія Бобровська не вірить. Політик каже, що в "Голосі" всі ретельно стежать за планом роботи парламенту.

"Голосування за проєкти монобільшості можуть вказувати на існування домовленостей щодо впливу або отримання якихось посад. Як це зазвичай буває в політиці", — резюмує нардеп.

"Зоряних" людей багато, а місць в управлінні — мало"

На думку народного депутата від "Голосу" Андрія Осадчука, те, що відбулося 16 червня в парламенті, не стало для нього (і багатьох інших депутатів) несподіванкою. При цьому він зазначає деякі непривабливі моменти такого вчинку колег.

"Якось один американський сенатор заявив мені, що ліберальна демократія — це складна і жорстока річ. Все тому, що кожен має право на свою думку, але при цьому всі повинні дотримуватися правил, процедур і закону, — зазначає Осадчук. — Зараз законодавство чітко регулює створення партій, фракцій, об'єднань в парламенті. Створити депутатське об'єднання в межах депутатської фракції є прямим порушенням закону".

При цьому, за словами нардепа, питання про виключення цих людей поки не піднімається.

"Фракція знаходиться в тій конфігурації, коли виключити когось буде просто неможливо. Для такого рішення потрібна підтримка більш ніж половини діючих депутатів фракції, а позиції абсолютно рівні, — пояснює політик. — Якщо ж вони самі вийдуть із фракції, то втратять депутатський мандат. А він їм, схоже, дуже дорогий".

Проте, політрада партії збереться ввечері 16 червня і розглядатиме те, що трапилося. Спрогнозувати попередні результати зборів Андрій Осадчук не зміг. Причиною ж конфлікту депутат вважає внутрішню конкуренцію, а не окремі політичні погляди.

"Політпартії повинні базуватися на ідеології. І у нас це є, адже за всіх своїх проблем "Голос" продовжує демонструвати єдність у голосуваннях за більшість проєктів — близько 95% синхронних голосувань. Ми всі за євроінтеграцію, за НАТО, проти корупції. Тому єдиним спірним є питання внутрішньої конкуренції, — запевняє Андрій Осадчук. — "Зоряних" людей, які б хотіли займати провідні позиції і в партії, і у фракції, в "Голосі" досить багато, а місць в управлінні — мало".

Відкидає нардеп і звинувачення до Кіри Рудик, яку депутати, котрі "відкололися", хотіли б позбавити мандата. За словами Осадчука, дуже багато лідерів політсил (як, до прикладу, Юлія Тимошенко чи Петро Порошенко) теж часто пропускають засідання сесій, адже зайняті політичною роботою. При цьому, говорить нардеп, їм чомусь не дорікають за це, на відміну від голови "Голосу".

Також політик закликав не порівнювати фракцію і партію. Друге поняття, зазначив нардеп, є значно ширшим за перше. І проблеми у фракції не обов'язково повинні впливати на відносини всередині партії в локальних організаціях.

До того ж, за словами Андрія Осадчого, на липень заплановано великий з'їзд "Голосу", де планують розглянути багато різних питань, в тому числі можливу зміну статуту партії.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що очікує на Сергія Притулу у "вільному політичному плаванні" після відходу з "Голосу".

Також на порталі ви можете дізнатися, як вітчизняні експерти оцінювали шанси "Голоси" залишитися цілісною партією, без розколів. Подробиці — в нашому матеріалі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини