Головна Новини Політика рада На що направлений законопроект про мобілізацію: перед яким вибором опинилися нардепи
commentss НОВИНИ Всі новини

На що направлений законопроект про мобілізацію: перед яким вибором опинилися нардепи

Цей проект посилює низку норм, але при цьому більшість найрадикальніших пропозицій до тієї версії, яку запропоновано парламенту для голосування, не потрапили

10 квітня 2024, 10:35 comments5231
Поділіться публікацією:

Багатостраждальний законопроект про мобілізацію дістанеться до голосування у другому читанні у значно урізаному вигляді. Так, демобілізацію звідти прибрали, а закладені жорсткі покарання для ухилянтів – пом'якшили. Які очікування щодо подальшої долі цього законопроекту – та мобілізації загалом? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

На що направлений законопроект про мобілізацію: перед яким вибором опинилися нардепи

Мобілізація в Україні. Фото: з відкритих джерел

Законопроект про мобілізацію до кінця не влаштовує нікого

Політолог, кандидат політичних наук Денис Гороховський розмірковує так:

"Для депутатів цей законопроект, крім іншого, важливий тим, що він ділить електорат на дві сторони, що протистоять одна одній: військові та цивільні. Тому сьогодні кожен, хто голосуватиме (якщо законопроект винесуть до зали, як це було обіцяно), для себе має відповісти на запитання: хто саме його майбутній електорат – цивільні, які хочуть дотримання максимуму своїх прав і свобод та мобілізацію в Light-режимі, або військові, які хочуть демобілізацію для себе, ротацію для товаришів по службі і вважають, що мобілізація має бути більш масштабною".

При цьому кожна зі сторін звинувачуватиме депутатів, які підтримали своїм голосом опонентів, попереджає експерт.

Що ж до самого законопроекту, то він до кінця не влаштовує нікого, наголошує він. І це дає змогу назвати його компромісним.

"Так, цей проект посилює низку норм. Але при цьому більшість найрадикальніших пропозицій до тієї версії, яку запропоновано парламенту для голосування, не потрапили", – констатує Денис Гороховський.

Насамперед – необхідна мотивація та відповідна підготовка військовослужбовців

За словами голови профспілки, Українська незалежна фундація юристів, голови АТ "Кравець і партнери", адвоката Ростислава Кравця, до ухвалення цього законопроекту в цілому вкрай важко передбачати, які норми там залишаться, які нові з'являться.

"Тим більше, – уточнює він, – що в українському парламенті останнім часом прийнято вносити деякі правки з голосу. Як нещодавно зробив нардеп, член комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки та оборони Федір Веніславський щодо виключення з чинного мобілізаційного законодавства категорії "обмежено придатний". Як я казав спочатку, законопроект, що зараз розглядається, ніяк не впливає на мобілізацію або військовий облік. Він спрямований виключно на підвищення штрафів, санкцій, що точно не призведе до збільшення охочих служити".

Тоді як насамперед – необхідна мотивація та відповідна підготовка військовослужбовців, чого в оприлюднених на даний момент нововведеннях не проглядається, наголошує Ростислав Кравець.

"А тотальна мобілізація невмотивованих людей (ні фізично, ні морально не готових воювати) може швидше обернутися підривом обороноздатності, аніж її зміцненням, – вважає експерт. – Особи, які займалися підготовкою мобілізаційного законопроекту, на мою думку, не мають жодного уявлення ні про військовий облік, ні про мобілізацію. А тому пропонують неефективні механізми".

Читайте також на порталі "Коментарі" — в Міноборони хочуть спростити мобілізацію: звідки братимуть інформацію про військовозобов'язаних.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Донбас

11 квітня 2024, 06:55

Чем дольше будет жить одно зеленское ссучье отродье, тем больше Украинцев будет погибать и тем больше будут обогащаться зеленые выблядки. Вся суть этого реалити шоу зеленского ссучьего отродья.


Новини