Головна Новини Політика рада Гучні обіцянки та реальна політика: що сталося зі "слугами" і хто в цьому винен
commentss НОВИНИ Всі новини

Гучні обіцянки та реальна політика: що сталося зі "слугами" і хто в цьому винен

Екс-спікер Дмитро Разумков нагадав своїм колегам зі "Слуги народу", що в 2019 році вони йшли в парламент не за посадам і грошима, а щоб зробити країну кращою

8 жовтня 2021, 12:31
Поділіться публікацією:

Команда президента України Володимира Зеленського кардинально змінилася за два роки. Як, схоже, принципи, з якими Володимир Зеленський йшов до влади. Про це говорить звільнений з поста спікера Верховної Ради Дмитро Разумков. Такої ж думки і Олександр Данилюк, секретар РНБО України з травня по вересень 2019 року.

Гучні обіцянки та реальна політика: що сталося зі "слугами" і хто в цьому винен

Слуга народу - фото з відкритих джерел

Чим обумовлені ці зміни? Чи справді вони є? До чого вони можуть призвести? Відповіді на ці питання видання "Коментарі" шукало разом з експертами.

Сьогодні на обличчя помітне посилення авторитарних тенденцій, управління країною все більше переходить в ручний режим

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченка, політолог Анна Малкіна нагадує, що передвиборні обіцянки Володимира Зеленського — закінчення війни, реальне народовладдя, перемога над корупцією, страхова медицина, податкова реформа — були дуже привабливі для виборців.

"Обіцянки, оформлені в гумористичні гасла -" Прийде весна — саджати будемо", "Ні обіцянок, ні пробачень ", " Слуга народу — президент" підштовхнули багатьох українців повірити новим, здавалося б, щирим політикам. І віддати за них голоси на президентських і парламентських виборах. Але реальна політика виявилася дуже далекою від ідеалістичної картинки квітучої України, намальованої політтехнологами виборчих штабів майбутнього президента і майбутньої монобільшості. Доступ до влади виявився великим випробуванням. "Влада розбещує. Абсолютна влада розбещує абсолютно". Ці слова лорда Актона повністю описують те, що відбувається зараз в українській політиці", — зазначає Анна Малкіна.

За її словами, складається враження, що український президент відірвався від реальності.

"Чистка команди, скандал з офшорами, безпідставне звільнення Дмитра Разумкова з поста спікера, рішення РНБО, які підміняють собою судові інстанції і багато інших великих і дрібних скандальних подій невблаганно налаштовують проти влади — як політичну опозицію, так і колишніх соратників, та й весь український народ . Сьогодні на обличчя помітне посилення авторитарних тенденцій, управління країною все більше переходить в ручний режим. Однак в українському менталітеті неприйняття силових методів здійснення влади стоїть на першому місці. Тому президенту і його найближчому оточенню пора про це згадати ", — вважає Ганна Малкіна.

Йде максимальна концентрація влади в руках саме Єрмака, а не Зеленського

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуація Олексій Голобуцький вважає, що зміни в Зе-команді почалися практично відразу. Але більш-менш все почало вимальовуватися початок з приходом Андрія Єрмака в керівники Офісу президента.

"Думаю, саме Єрмак — архітектор всіх цих змін. І Зеленського, і підходу до роботи. Ти або щось робиш, щоб змінити країну, реформувати (це вимагає балансу інтересів, залучення професіоналів), або — концентрація влади в своїх руках, щоб контролювати всі потоки, робиш ставку на ручне управління. Ми бачимо, що обрано друге", — констатує політтехнолог.

Він підкреслює, що Єрмак — просто продюсер, людина, яка займалася бізнесом, причому не на найвищому рівні.

"І він бачить Україну як прокатну компанію, — пояснює Олексій Голобуцький. — Є кінотеатри, з яких треба максимально вичавити гроші. І з його точки зору, він все правильно робить. Офіс президента ставить всюди своїх людей. Тих, хто більш-менш самостійний, — прибирають".

За словами експерта, коло спілкування Зеленського скорочене до мінімуму, щоб він нічого зайвого не почув. Йде максимальна концентрація влади в руках ОП. Причому, швидше за все, в руках саме Єрмака, а не Зеленського.

"До чого це може призвести узурпація влади? До краху — або режиму і конкретних політиків, або взагалі країни. Адже саме розподіл влади в різних центрах дозволяє бачити картину більш цілісно, реагувати на виклики адекватно, — підкреслює Олексій Голобуцький. — А коли ти оточений людьми, яких не цікавить майбутнє, їм важливо лише витягнути побільше тут і зараз особисто для себе, зализуючи при цьому вищестояще до дірок ... І в таких умовах ти просто не відчуєш момент, коли все накривається мідним тазом".

Те, що ця команда буде поїдати сама себе, було абсолютно прогнозовано

Політичний експерт, консультант з політичного і антикризового PR Тетяна Лупова зазначає:

"На жаль, ніяких принципів і ідеології не було спочатку. Була виборча кампанія, під час якої обіцяли все, що могли вигадати. Це було видно неозброєним оком".

Зараз же, на думку експерта, вибудовується система, в якій повинні бути тільки вірні.

"Це — єдиний критерій, який береться в розрахунок. І вірність враховується зовсім не президенту. Те, що ця команда буде поїдати сама себе, теж було абсолютно прогнозовано. Вкрай складно управляти людьми, яких нічого не об'єднує. Вся історія чинної влади нагадує один детектив Агати Крісті з нетолерантним назвою", — підкреслює Тетяна Лупова.

Вона не бачить приводу співчувати і людям, які втратили посади.

"Помилки потрібно не тільки визнавати, але і виправляти. Так що чекаємо не тільки жалю з виправданнями, а й дій ", — резюмує експерт.

Раніше видання "Коментарі" писало, чи вплине розслідування "Офшор-95" на рейтинг Зеленського і української влади.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

8 жовтня 2021, 11:59

Не здатність до державності протягом 30 років самозакоханого патріотизму.


Новини