Головна Новини Політика рада Двадцять відтінків «Голосу»: яке майбутнє чекає на «розколоту» партію
commentss НОВИНИ Всі новини

Двадцять відтінків «Голосу»: яке майбутнє чекає на «розколоту» партію

Експерти вважають, що політичне життя "Голосу" як партії закінчиться за цього скликання парламенту

16 червня 2021, 14:51
Поділіться публікацією:

Однією з гучних політичних новин в Україні середи, 16 червня, стало створення внутрішньофракційного об'єднання "Справедливість" половиною депутатів "Голосу". До того ж керівництво партії почуло про недовіру до себе відразу від десяти нардепів. "Коментарі" попросили експертів оцінити ситуацію і спрогнозувати, що буде далі з "осколками" "Голосу".

Двадцять відтінків «Голосу»: яке майбутнє чекає на «розколоту» партію

Експерти вважають, що розкол "Голосу" був передбачуваним. Колаж: "Коментарі" / Д. Романюк

"Як політсила "Голос" не відбувся"

Політолог Андрій Золотарьов вважає, що "Голос" повторює долю "Самопомочі", яка в Раді минулого скликання швидко внутрішньо розкололася на два табори.

"Один був орієнтований на олігарха Коломойського, другий — на львівського градоначальника Садового. По суті, "Самопоміч" перетворилася в задньолавкову і найскандальнішу фракцію в Раді. Та сама доля спіткала і "Голос", який довго мучився — чи примкнути до "Європейської солідарності", чи стати молодшим партнером "Слуги народу". У результаті ідеологічно зрушили помітно.
Важко знайти різницю між "Євросолідарністю" і "Голосом". З одного боку. У той же час бачимо, що відносини між ЄС і "Голосом" далеко не райдужні. Але і зі "слугами" не склалося. В результаті сталося те, що сталося — фракція внутрішньо розколота", — підкреслює політолог.

На його думку, спроби сформувати окрему групу "Справедливість" — це боротьба представників "Голосу" за свою подальшу політичну перспективу. Але вже поза цією партією.

"Йде боротьба за те, щоб представляти якусь цінність. Сподіваються, що ще кілька років у цій ВР дадуть можливість попрацювати. І думають про те, що далі. Може, хтось і візьме під своє "крило", прийме до своїх лав. Бо зрозуміло, що на цій каденції у ВР політична доля "Голосу" буде завершена.
Соціологія чітко вказує, що "Голос" обнулиться. Він виявився політичним виробом одноразового використання. Не бракувало яскравих персонажів, як і не дурних та компетентних людей. Але як політсила "Голос" не відбувся. Ну, а його "осколки" будуть скитатися, "дрейфуючи" між "правими" та монобільшістю", — прогнозує Андрій Золотарьов.

"Продовження розколу "анонсував" вихід Притули"

Керівник Центру суспільно-інформаційних технологій "Форум", політичний експерт Валерій Димов вважає: те, що відбувається із "Голосом" — закономірний результат.

"Це штучна партія, яка створювалася як проєкт, аби забрати голоси у низки інших політсил і завести групу в парламент. І такий проєкт не міг довго існувати, тому що ідеологічна, електоральна база була орієнтована на більш потужні фігури. А з відходом лідера партії Вакарчука із політики (і з "Голосу", і з Ради), "Голос" став безголосим. Решта почали шукати свою нішу", — зазначає фахівець.

На його думку, вийшло, м'яко кажучи, не дуже.

"Коли Рудик перед місцевими виборами завила, що їхній ворог — Порошенко, "Голос" практично втратив ту електоральну базу, яку позиціонував. Змушені були шукати впізнаване обличчя, щоб підтягти рейтинг. Так вийшли на шоумена Сергія Притулу. Він погодився, виставивши певні ідеологічні умови. Вони не були виконані. А з виходом Притули іншого результату, крім як продовження розколу, я і не чекав", — зізнався Валерій Димов.

За словами експерта, позиціонування "Голосу" таке, що люди просто губляться.

"Рудик і Железняк розуміють, що йти на вибори самостійно або у лавах "Голосу" — безглуздо. Їм треба домовлятися з Офісом президента або йти в опозицію до влади. Железняк, Рудик і їхні люди вирішили домовлятися, в надії повчити десь пости, які можна було б конвертувати у вплив, у ресурси. Або отримати місця в списках в "Слуги народу" на наступних виборах. Причому вже зрозуміло, що отримають набагато менше, ніж у 2019-у, тому конкуренція буде набагато більшою", — зазначає експерт.

Валерій Димов підкреслює, що друга частина "Голосу", та сама половина, яка сьогодні виступила із відповідними заявами, не хоче ставити під сумнів ідеологічну платформу партії (ліберальна і патріотична). А тому не може підтримувати процеси, ініційовані Рудик і Ко.

"Думаю, вони не вийдуть із фракції, адже списочники можуть бути замінені. Але будуть позиціонувати себе інакше. І голосувати проти співпраці частини Рудик-Железняк разом зі "слугами". І вимушено голосувати разом із тією ж ЄС — за ті законопроєкти, які більш ідеологічно близькі Юрчишину й іншим. З огляду на те, що голосуватимуть із ЄС, можуть розраховувати і на якісь кроки назустріч. У тому числі, можливо, на потрапляння у списки ЄС на майбутніх виборах", — припускає експерт.

Також Димов не виключає, що ці нардепи можуть піти разом із Притулою, який нібито має намір створити новий політичний проєкт.

"Однозначно можна сказати лише, що з політичної карти України зникне партія "Голос", якій дехто малював райдужні перспективи, — прогнозує експерт. — Як їхня предтеча "Самопоміч", яка теж "розчинилася". В умовах війни, жорсткого протистояння люди не розуміють спроб "договірняків", не розуміють півтонів. В Україні зараз мислять чорно-білими фарбами, в яких 20 відтінків сірого (якщо з'єднати відомі книгу і фільм із кількістю нардепів від "Голосу") не могли не загубитися".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, як офіційно ситуацію всередині фракції коментують самі нардепи від "Голосу". Думкою Соломії Бобровської і Андрія Осадчука цікавилася наша парламентська кореспондентка.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, що очікує на Сергія Притулу у "вільному політичному плаванні" після виходу з "Голосу".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини