Головна Новини Політика рада Чому у «Слузі народу» не захотіли прощати Тищенку чергову витівку – про що свідчить його покарання
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому у «Слузі народу» не захотіли прощати Тищенку чергову витівку – про що свідчить його покарання

Тищенко вже давно був «на олівці» і було лише справою часу, коли у владі ухвалять щодо нього радикальне рішення

26 січня 2023, 18:10 comments6601
Поділіться публікацією:

Скандальний нардеп-"слуга" Микола Тищенко вирушить до Таїланду, щоб, як він запевняє, зустрітися з українською громадою та провести там депутатський прийом. Голова фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Давид Арахамія заявив, що Тищенка планують виключити із фракції "Слуга народу" (вже зроблено), а також із партії. І це вже зроблено. Чому СН, яка так довго терпіла витівки Тищенко, нарешті, вирішила його покарати? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому у «Слузі народу» не захотіли прощати Тищенку чергову витівку – про що свідчить його покарання

Микола Тищенко. Фото: з відкритих джерел

Таїландська історія стала останньою краплею

За словами керівника політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігоря Рейтеровича, історія з вигнанням Тищенка із "слуг" – дуже проста і складається з двох компонентів.

"По-перше, він давно був на олівці, якщо можна так сказати. Через свої постійні "зашквари", не дуже адекватну поведінку, вчинення якихось вчинків, які розходилися не лише з лінією партії, а й з логікою як такої. До того ж, Тищенко не брав участі у жодних більш-менш значущих проектах, які реалізовувалися фракцією. Він практично не з'являвся в інформаційному просторі як ефективний нардеп партії влади", – пояснює експерт.

Ну, а історія Таїланду стала, за його словами, останньою краплею. Тим більше, що (і це по-друге) це було, по суті, демонстративне порушення указу президента щодо посилення контролю над виїздом чиновників, нардепів, силовиків за кордон.

"І жалюгідна спроба Тищенка подати це як необхідність поспілкуватися з представниками української діаспори – виглядала цинічним плевом в обличчя. Причому я більш ніж впевнений, що він навіть не зрозумів, що зробив. Для нього такі вчинки – гаразд, – зазначає Ігор Рейтерович. – Ну, а оскільки зараз в українському суспільстві – на тлі війни різко загострилося почуття справедливості, "слуги" вирішили зіграти на випередження і вийти навіть у певний плюс для іміджу фракції та партії, оперативно позбувшись Тищенка. І для влади це правильне рішення".

Тепер Тищенко залишиться без партії та фракції, але все ще нардеп, і забрати у нього мандат буде майже неможливо

Політичний експерт Богдан Мірошников розмірковує так:

"Усі ми чудово розуміємо, що Тищенко вирушив до Таїланду не на зустріч, а на відпочинок. Тим більше, що там зараз – самий сезон. За словами речника парламенту Стефанчука, відрядження Тищенка ніхто не підписував, а тому це не відрядження. І невідомо, де він взагалі перебував останнім часом. Імовірно, вже засмагав на тропічних пляжах, коли його застала новина про рішення Зеленського щодо нової політики відряджень. Тому Тищенко у своєму стилі вирішив нашвидкуруч здійснити "відрядження". Причому прямо у готелі на популярному курорті. Ну, хто в це повірить?

Реакція партії СН була симетричною, вважає експерт. Це – політичне покарання.

"Тепер Тищенко залишиться без партії та фракції. Але все ще нардеп, і забрати у нього мандат буде майже неможливо, – наголошує Богдан Мірошников. – Чому його так довго терпіли – питання скоріше риторичне. Після історії з роздачею лимонів біля будинку на Позняках, де 2020 року вибухнув балон із газом, його слід було виключити з фракції. Але сталося, як сталося. Ну хоч зараз на його поведінку звернули увагу. Це вже тішить. Бачимо деякі позитивні зміни у політичній свідомості та відповідальності у партії влади. Подивимося що буде далі".

Рішення партії та фракції по виключенню Тищенка – правильне

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко нагадує, що ми маємо позитивну динаміку в отриманні Україною важкого озброєння. І питання двох-трирічної перспективи (і це активно обговорюється на Заході, зокрема в США) – план відновлення України після нашої перемоги над РФ. Звичайно, виникають питання, пов'язані з інституційними змінами, боротьбою з олігарахтом, корупцією, якісним держуправлінням.

"Майже протягом року ця тема була на Заході та в Україні чимось на кшталт табу (зараз війна, давайте не говоритимемо про неосвічених депутатів та про корупцію), але останнім часом ситуація змінилася. І боротьба із внутрішнім ворогом стає не менш значущою, ніж із зовнішнім", – наголошує Катерина Одарченко.

Вона зазначає, що у Тищенка – образ людини, яка не має досвіду в держуправлінні, яка плює на правила етики (як депутатські, так і загальнолюдські). Не дивно, підкреслює експерт, що партія влади намагається таких позбутися.

"Можна написати будь-що на своїй сторінці в соцмережах, але всі розуміють, що він їздив відпочивати. На тлі зубожіння населення, складного етапу війни, постійних обстрілів та жертв – це відверта підлість. Від депутатів чекають на якісну роботу, в тому числі дипломатичну. А коли це перетворюють на фарс, прикриваючи свій відпочинок – це дуже б'є за іміджем і партії влади, і загалом України, – пояснює Катерина Одарченко. – Тож рішення партії та фракції – правильне. Якщо Зеленський реально зможе "почистити" своє оточення (у хорошому розумінні слова), поставити на відповідні посади компетентних людей, покарати винних за корупцію (не просто звільнити, а притягнути до кримінальної відповідальності), його ще більше поважатиме весь світ".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Володимир Зеленський емоційно висловився про переговори з російським диктатором Путіним.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини