Головна Новини Політика президент Зеленський прокоментував скандал з офшорами: що думають експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський прокоментував скандал з офшорами: що думають експерти

Зеленський зазначив, що, побачивши розслідування, він відчув дежавю, тому що щось схоже вже доводилося бачити на каналах, які пов'язують з Петром Порошенком

18 жовтня 2021, 11:33 comments1175
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський вперше прокоментував розслідування Pandora Papers щодо офшорів, які використовував він і його соратники. Глава держави зазначив, що розслідування не містить нічого нового, запевнивши, що відмиванням грошей він не займався.

Зеленський прокоментував скандал з офшорами: що думають експерти

Володимир Зеленський - фото: Офіс Президента

Експерти проаналізували для порталу "Коментарі" такого роду реакцію на скандал з боку Зеленського.

Пояснення президента були схожі на виправдання. А якщо людина виправдовується, значить, вона хоча б внутрішньо відчуває, що не має рації

Фінансовий експерт, економіст Олексій Кущ вважає пояснення Зеленського щодо офшорів — хорошою міною за поганої гри.

"Що, враховуючи бекграунд Зеленського, не дивно, — зазначає експерт. — Його пояснення були схожі на виправдання. А якщо людина виправдовується, значить, хоча б внутрішньо відчуває, що не має рації. Причому пояснення абсолютно нелогічні. Офшори застосовуються в двох випадках: перший — мінімізувати оподаткування в свій країні (платити менше податків до держбюджету), другий — приховати імена реальних бенефіціарів одержуваних доходів (щоб залишитися інкогніто). І перший, і другий варіанти сумнівні з точки зору моральних принципів ".

На думку Олексія Куща, пояснення, що так можна було захиститися від "злочинного режиму" Януковича, що так діє мало не весь бізнес в Україні, також не витримують критики.

"Якби Зеленський створив офшори для ведення реального бізнесу в Україні, який могли відняти (завод, готель, ресторан, бізнес-центр), щось матеріальне, що можна рейдернути, забрати, — це мало б якусь логіку. І те, в таких випадках користуються, як правило, корпоративними хабами — такими як Нідерланди або Кіпр. Але навряд чи хтось хотів у Зеленського "рейдернути" 95 Квартал. Адже той без самого Зеленського втрачає сенс. Тим більше, таке виправдання жодним чином не пов'язане з отриманням грошей на цей офшор. Адже, судячи з оприлюднених документів, той створювався не для того, щоб не втратити бізнес в Україні, а — з метою отримати певну суму на відповідні рахунки. І про який-небудь захист від рейдерства тут не йдеться ", — пояснює експерт.

Олексій Кущ вважає, що куди більш правильним рішенням з боку Зеленського було б визначити ту суму податку, який він повинен був заплатити до держбюджету. І створити на ці близько 8 млн інвестиційний фонд в Україні. Спрямувавши кошти, наприклад, на підтримку молодих вчених або на соціальні проекти.

"Це б стало непоганим виходом із ситуації. Але не ті виправдання, які ми почули від Зеленського ", — резюмує експерт.

Зеленський намагався убезпечити свій бізнес, пов'язаний із висміюванням влади, від упереджених "наїздів" податківців

Політтехнолог, керівник Центру політичної розвідки Олег Постернак називає позицію Зеленського і його Офісу щодо офшорів абсолютно грамотною і сумірною ситуації.

"Офшорна справа стосується діяльності Зеленського як бізнесмена, причому не вимірюється порушенням закону і не стосується його президентства. Тому абсолютно логічно було б взагалі не коментувати "знахідки" журналістів. Нічого сенсаційного і сверхскандального в ньому немає. Так, воно не прикрашає Зеленського як морального авторитета, але показує як звичайного підприємця тих років, чия поведінка збігається зі звичною бізнес-культурою", — пояснює Олег Постернак.

На його думку, Зеленський намагався убезпечити свій бізнес, пов'язаний із висміюванням влади, від упереджених "наїздів" податківців, що давно є політичним інструментом розправи над бізнесом непровладними орієнтації.

Швидше за все, таким чином Офіс президента запускає темник про те, що в усьому, що вже було, винен "Петро П'ятий"

На думку політтехнолога, політичного консультанта Анне Бикової, ключовий момент полягає не в тому, що Зеленський сказав, що не знайшли нічого нового. А в тому, що він послався на "гріхи" свого попередника.

"Швидше за все, таким чином Офіс президента запускає темник про те, що в усьому, що вже було, винен" Петро П'ятий ". А в тому, що буде — ковідні обмеження. Судячи з публічних заяв прем'єра Шмигаля, саме на пандемію COVID-19 і нові прийдешні обмеження Кабмін буде вішати відповідальність за невиконання бюджетних зобов'язань, зростання імпортозалежності, падіння ВВП та інші економічні та неекономічні показники ", — зазначає Анне Бикова.

Раніше "Коментарі" писали, що у Зеленського оцінили ймовірність дострокових виборів президента.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Виктор Тор

18 жовтня 2021, 11:18

Оффшоры-аморально,подло,мерзко,низко,что не дает права претендовать на положение ведущего в стране. И не важно,было это до 2019 года или позже.Человек(не обязательно Зеленский) продемонстрировал,что он склонен к обману,манипуляциям для личной выгоды. Все. Точка."Зашквар"И навсегда.А если человек придя к власти(вот тут о Зеленском и о Порошенко)) абсолютно ничего не сделал , чтобы принять законодательство о наказании крадущих деньги из бюджета страны через оффшоры,то это только подтверждает,что все эти "слепые трасты" и советники без деклараций-ширма для того ,чтобы продолжать красть через подставных лиц. А реакция Президента на скандал просто удручает своим цинизмом,попыткой сделать нас тупыми идиотами,и наглостью.


Новини