Головна Новини Політика президент Зеленський пишається своєю війною з олігархами: хто і кого може переграти у цій боротьбі
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський пишається своєю війною з олігархами: хто і кого може переграти у цій боротьбі

Президент не приховує, що пишається своїм рішенням розпочати боротьбу проти олігархів. Експерти дали свої оцінки такому прагненню Володимира Зеленського

17 грудня 2021, 14:47
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський написав колонку для спецпроекту НВ та The Economist Світ попереду 2022. У ній, зокрема, заявив, що вважає початок роботи антиолігархічного закону (у травні) однією з найважливіших подій наступного року. Чи згодні з таким твердженням? Хто і кого може переграти у цій боротьбі – і чому? Відповіді на ці запитання знайшли в інтерв'ю порталу "Коментарі" наших експертів.

Зеленський пишається своєю війною з олігархами: хто і кого може переграти у цій боротьбі

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

На наступному етапі прийматимуться закони, які зобов'яжуть олігархів комусь продати свої медіа-ресурси, які для влади дуже небезпечні

Заступник директора Українського інституту політики, політичний експерт Кирило Молчанов зазначає:

"З урахуванням відсутності соціально-економічних досягнень, на тлі зростання тарифів, інфляції, цін на все і вся, іміджево Зеленським кейс боротьби з олігархами був обраний як тактика для підтримки свого рейтингу в суспільстві. Тема, безумовно, популярна у народі. Олігархів ніхто не любить, можна сказати, що вони присвоїли народне добро в 90-х роках, яке створювалося нашими предками. І Зеленський максимально намагатиметься відкривати цю карту. Наскільки вдало – побачимо. Поки що можна сказати, що він цим законом ополчив проти себе всю бізнесову та майже всю політичну еліту".

При цьому, наголошує експерт, де-факто закон олігархам не загрожує, жодних активів забиратися не буде.

"Але іміджево він битиме: вносять до реєстру, таврують ганьбою, забороняють зустрічатися з чиновниками, з політиками, – зазначає Кирило Молчанов. – До того ж, судячи із заяв Зеленського, – це лише перший крок. На наступному етапі прийматимуться закони, які, ймовірно, зобов'яжуть олігархів комусь продати свої медіа-ресурси, які для влади дуже небезпечні, оскільки є інформаційною зброєю. І не виключено, що порушуватиметься питання через РНБО про націоналізацію певних активів, наприклад, пов'язаних з енергетикою".

Експерт не виключає, що конфлікт Зеленського з Ахметовим, який триває вже більше місяця, пов'язаний із тим, що у Ахметова зрозуміли – Медведчук не єдиний, кого відправили під санкції. Наступними можуть бути вони.

"Прикриваючись енергокризою, влада може якщо не експропріювати ті чи інші підприємства, то вводити тимчасові адміністрації на, наприклад, Ахметові активи, що належать, включаючи ДТЕК. Загалом олігархи задумалися. За умови відсутності інших досягнень, влада робить ставку на боротьбу саме з ними, з бізнес-елітою. І в цьому сенсі 2022 рік справді може бути вирішальним, – вважає Кирило Молчанов. –Олігархи будуть змушені ситуативно об'єднуватись проти Зеленського. На жаль, все це навряд чи позитивно вплине на пересічних українців".

Влада розповідатиме, що бореться з олігархами. Але слабка ланка у Зеленського завжди – це питання щодо Коломойського

Економічний та політичний експерт Тарас Загородній акцентує, що держава має можливість боротися з монополістами, з олігархами існуючими методами.

"Для цього існує Антимонопольний комітет, до того ж у самого Зеленського – монополія на силові структури. Справжнє завдання "антиолігархічного закону" – переобрання Зеленського на другий термін, – упевнений експерт. – Саме тому у законі прописано питання контролю за медіа, фінансування виборчих кампаній. А нижній поріг 80 млн для визначення олігарха виглядає безглуздо. Це не олігархи, це середній бізнес. Завдання закону – не дозволити фінансувати альтернативу чинній владі. Тому так багато уваги приділяється цій "деолігархізації", суть якої – дозволити Зеленському переобратися за будь-яку ціну".

Тарас Загородній запевняє, що не бачить реальної боротьби з усіма олігархами. Показовим у цьому сенсі, за його словами, є "ресурсний" закон №5600.

"Він приймався нібито з метою підняти ренту для структур, які експортують залізну руду (Жеваго та Ахметов). При цьому до нього повернули низку податків для всіх українців. А за марганцевою рудою (Коломойський) там нічого немає. Тож тут – суто інструментарій міжолігархічної боротьби, – вважає експерт. – Щоб президенту вплутуватися в таку війну, у нього має бути керований державний апарат, висока легітимність, а також задоволений і підтримуючий ініціативи влади народ. Нічого цього Зеленський не має. Держапарат не просто некерований, а й частково знищений. Явні проблеми з легітимністю – рейтинги падають і будуть падати через бардак в енергетиці, зростання тарифу і так далі. Народ в нас, звісно, багатіїв не любить. І хотів би "забрати та поділити" добро олігархів. Але ж про це не йдеться. І той самий закон №5600, який також називали "антіолігархічним", де-факто, обкладає податками якраз звичайних громадян. Особливо тих, хто має невеликі земельні наділи. І навіть Мінфін визнає: дай Боже, щоб від ренти отримали 4 млрд, а все інше – додаткові 15 млрд – будуть видавати з малого та середнього бізнесу, зі звичайних громадян. Передумов, щоби все при владі пройшло гладко, я не бачу. Звичайно, вони розповідатимуть, що борються із олігархами. Але слабка ланка у Зеленського завжди – це питання щодо Коломойського".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Володимир Омелян розкритикував тезу Зеленського про те, що "олігархи інвестують у дітей".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини