Головна Новини Політика президент Які очікування від новорічного звернення Зеленського: про що має сказати президент
commentss НОВИНИ Всі новини

Які очікування від новорічного звернення Зеленського: про що має сказати президент

Українське суспільство відчуває невпевненість у майбутньому, тому вкрай важливо почути від президента те, що, як і 2022-го, зробить нас єдиними

30 грудня 2023, 14:12 comments1211
Поділіться публікацією:

За оцінками експертів, 2024 рік може стати одним із найскладніших в історії України. Тим важливіше зарядити народ позитивом та вірою у краще. Бажано – виправданими. Які очікування від новорічного звернення президента Володимира Зеленського на другий рік повномасштабної російської агресії? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Які очікування від новорічного звернення Зеленського: про що має сказати президент

Володимир Зеленський. Фото: сайт Офісу президента

Ключовим меседжем від Зеленського має бути заклик до єдності

Політолог, партнер міжнародного комунікаційного агентства Good Politics Максим Джигун вважає, що новорічне звернення президента може відбуватися з якогось прифронтового населеного пункту. Особливо з огляду на те, що днями Зеленський побував у тій же Авдіївці.

"Правильним було б звернення спільно з військовими. Тому що єдина причина, чому ми можемо відносно спокійно почуватися у тилових містах – це мужність українських військовослужбовців. Сама наша держава існує на другий рік широкомасштабної російської агресії завдяки їм", – наголошує експерт.

На його думку, ключовим меседжем від Зеленського має бути заклик до єдності.

"Минулий рік показав, що війна затягуєтьсяЗникли ілюзії про швидку перемогу. Українське суспільство відчуває невпевненість у майбутньому, втому. І критично важливо не повторювати своїх помилок минулого, коли роз'єднаність не давала нам довгі роки здобути незалежність. У переломні для державності, для історії моменти не можна починати внутрішніх чвар, мірятися рейтингами, ділити владу, мародерствувати. Усі зусилля слід зосередити на тому, як підтримати людей, які нині на різних ділянках фронту відстоюють наше право життя. Решта – потім", – упевнений Максим Джигун.

Саме про це, на його думку, має говорити (і не лише говорити, а й демонструвати діями) президент.

"Також слід робити акценти на тому, що Україні є, чим пишається. Ми майже два роки боремося з однією з найсильніших армій світу, – наголошує політолог. — І демонструємо чудеса на полі бою проти сил, що набагато нас перевершують. Росія хотіла повного захоплення, підкорення нашої країни. Але зуміла окупувати лише 20% територій. За визволення яких ми продовжуємо бій. Головне – не втратити можливості до опору та зберегти віри у свої сили".

Хочеться почути слова підбадьорення, але куди краще були б відповідні справи

Адвокат, кандидат юридичних наук, громадський діяч Сергій Войченко звертає увагу, що Україна до кінця року очікує відповіді на багато питань, які гостро стоять у суспільстві. І під час підсумкової прес-конференції президента чимало важливих питань, на жаль, не пролунало.

"Звичайно, треба говорити про війну. Як сказав мені знайомий політолог – одні загинули, інші втомилися, треті не хочуть воювати. І це, звісно, на руку російській агресії. Цікаво почути, що скаже із цього приводу глава держави у новорічному зверненні. Особисто я від нього якихось кардинально нових меседжів не чекаю. Особливо на фоні останніх новин про намір посилити мобілізацію, про те, що за кордон нібито не випускають навіть інвалідів третьої групи. Про паніку серед українців, які перебувають за кордоном (знову ж таки в ракурсі посилень, які намагаються прописати у змінах до закону про мобілізацію). І це все при тому, що майже через два роки вторгнення, війна так і не оголошена жодною зі сторін. Ми перебуваємо у ситуації юридичної невизначеності, що створює простір для маніпуляцій", – вважає експерт.

Сергій Войченко припускає, що президентові просто нема чого сказати. Рік, зазначає він, ми завершуємо з черговими скандалами та протистояннями між собою, з роздмухуванням внутрішньоукраїнських скандалів (у тому числі за участю представників влади, у тому числі – т.зв. "активістами"). І це – на тлі безперервних бойових дій, з віддаленням від України закордонних партнерів.

"Нам стає все важче. І, звісно, хочеться почути слова підбадьорення. Але значно кращими були б відповідні справи", – констатує Сергій Войченко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — сценарії розвитку подій: чому 2024-й може стати одним із найскладніших в історії України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

ufo

30 грудня 2023, 15:20

Жду, что эта скотина принесет извинения за все, что она натворила и застрелится в прямом эфире вместе со всем своим окружением . И пусть так же со своей стороны поступит хуйло. Это будет лучшим подарком всем нам.


Новини