Головна Новини Політика президент Володимир Зеленський дав велику пресконференцію: Головні меседжі
commentss НОВИНИ Всі новини

Володимир Зеленський дав велику пресконференцію: Головні меседжі

Сьогодні, 24 лютого в роковини повномасштабного вторгнення Росії в Україну Володимир Зеленський дав пресконференцію

24 лютого 2023, 21:30
Поділіться публікацією:

Під час довготривалої пресконференції для українських та іноземних ЗМІ “Лютий. Рік незламності” Володимир Зеленський зробив низку заяв, пишуть "Коментарі".

Володимир Зеленський дав велику пресконференцію: Головні меседжі

Майже 2,5 години Президент України відповідав на запитання українських і закордонних медіа

"Ніхто не любить лузерів, треба пахати — це єдиний шанс перемогти, — одна з перших заяв Президента. — Хоч би як це звучало, але це правда, всі хочуть бути переможцями. Ось і все. І треба всім пахати всередині країни і зовні, це єдиний шанс перемогти", — додав Зеленський.

Розповідаючи про те, що Україна та Британія домовилися про постачання ракет дальністю до 300 км, Президент вкотре пояснив для чого така зброя.

"У світі є уявлення, що далекобійна зброя потрібна для ударів по Росії. І цей наратив поширюють різні інституції і не тільки в Росії... Росія поставила спеціально свою зброю на такій відстані, щоб вбивати цивільне населення. І нам потрібно вражати ці цілі, захищаючи наших людей. Цілі, які стоять на наших окупованих територіях", — уточнив він.

На думку Зеленського, війна в Україні почала перезавантаження НАТО, адже недоліки в цьому альянсі треба негайно виправляти, бо світ виявився незахищеним.

"Всі перевірили і зрозуміли, що системи недосконалі, потрібні потужніші речі. Я не про снаряди говорю, багато грошей виділяється на кіберпростір, дрони, IT і так далі... Я вважаю, що йдеться реформування стану оборонних систем, тому що всі побачили, чого чекати від Російської Федерації", — аргументував Президент.

Звучало чимало слів вдячності країнам, які підтримують Україну в титанічній боротьбі з агресором.

"У питанні спецтрибуналу ми бачимо лідерство Нідерландів. Ми працюємо з Ріші Сунаком, з Великобританією та іншими країнами. Працюємо за механізмом компенсацій, вже є перші кроки в США. І наші балтійські друзі — дуже потужні. Чесно кажучи, балтійська трійка та Польща у всьому нас підтримують, щоб ми не попросили. Але ми дурниць не просимо, це правда", — узагальнив Зеленський.

Говорив і про те, як схилятиме інших великих світових гравців на свій бік. Тут чимало уваги приділив Китаю, та й питань стосовно цієї країни було кілька.

"Передусім я планую зустрітися з Сі Цзіньпіном, це буде на користь нашим країнам та світовій безпеці. Китай поважає територіальну цілісність, а отже, має зробити все, щоб РФ пішла з нашої території. Тому що в цьому і є повага до суверенітету та територіальної цілісності", — зазначив Зеленський.

Постачання ж китайської зброї Росії призведуть до Третьої світової війни. Президент висловив сподівання й віру в те, що Китай не постачатиме зброю Росії ні за яких умов. Що ж до "мирного плану" Китаю, то тут у Зеленського теж є своє бачення.

"Мені здається, що це був не "мирний план", не резолюція, не декларація та не інфраструктура для чогось. Мені здається, що Китай показав свої думки. Я вже говорив, що Китай почав говорити про Україну, я вважаю, що це дуже непогано. Питання в тому, що є за словами?" — заявив Володимир Зеленський.

Висловлюючи слова вдячності американцям за підтримку, Президент України тих, хто сумнівається застеріг, що США втратять НАТО, якщо перестануть підтримувати Україну.

"Якщо вони не будуть підтримувати Україну, вони втратять НАТО. Вони втратять впливовість США, вони втратять лідерські позиції у світі і вони втратять підтримку країну, в якій 40 млн людей, в якій мільйони дітей", — сказав Зеленський.

Не оминув теми й про вкиди, що стосувалися нібито наступу України  на Придністров'я. Наголосивши, що Росія провокує постійно. Щобільше, країна-терористка може відправити війська й далі. Наприклад, до Молдови

"На жаль, так, я вважаю, що це можливо. Чому? Дивіться, президенту Путіну потрібно показувати перемоги. Успіху на полі бою в Україні не буде, масового реваншу не вийде, принаймні ми боротимемося. І всі розуміють, що успіх можливий, там, де є слабке місце і бажано, щоб це були ті країни, які були під впливом Москви ще за радянських часів, конфлікти та сепаратні інституції. І тут приклад Молдови", — зазначив Зеленський.

Що ж до компромісів та переговорів з Росією, то тут в керівника держави позиція незмінна, зважаючи на кількість та жахливість воєнних злочинів Росії.

"Перший пункт — поважайте наше право жити на нашій землі, вийдіть з нашої землі, припиніть нас бомбити і припиніть вбивати громадянське населення, вбивати всю нашу інфраструктуру, енергетику, питну воду. Припиніть бомбити міста, села, вбивати собак, котів, палити ліси. Все це ви припиняєте, і тоді ми вам скажемо, в якому форматі ми дипломатично ставитимемо крапку", — пояснив Зеленський.

Задля цього потрібно бути сильними. Україна має бути сильною на полі бою. Тоді лише можна дійти до справедливого миру.

"Це найголовніше... Давайте дійдемо до цього, давайте деокупуємо по максимуму, що ми можемо. Це для нас важливо, ми будемо більш сильними", — відзначив Президент.

Окремо, відповідаючи на запитання журналістів, зупинився й на питанні повернення Криму.

"Відповідаючи на терміни та кроки, я можу сказати тільки одне. Це залежить від всіх нас. Є військові кроки, ми до них готуємося, ми готові морально, ми готуємося технічно — зброєю, посиленням, формуванням бригад наступу, різної категорії, ми відправляємо людей на навчання... Ми повинні бути готові, а далі будуть справедливі кроки деокупації. І дай Бог, щоби вони були вдалими", — заявив Зеленський.

Коли ж зайшла мова про спроможність Ердогана може посадити Путіна за стіл переговорів, аби шляхом переговорів все ж завершити війну, то тут Президент вдався до визначення важливості лідера Туреччини.

"Я вдячний за ініціативи Ердогана, зернові тощо. Я знаю, як він допомагав з "азовцями", і я вдячний за це. Ердоган зробив кілька речей, важливих для України. Він знає мою позицію, ми говорили про це ще до війни. Я говорив йому — посадіть Путіна за стіл переговорів, не можна допустити ризику повномасштабної війни. Але він не зміг цього зробити і не тільки він. А зараз він вважає, що зможе. Зараз ми не можемо. Путін не та вже людина і там вже нема з ким говорити", — зазначив Президент.

Не минулося й без незручних питань. Репортерка "5 каналу" запитала, чи не шкодує він про те, що запевняв українців у відсутності загрози нападу Росії та чи бачить він проблеми у своєму оточенні. Президент розцінив це як претензії на особистий рахунок.

"У нас є натівська зброя і ми боремося, а не підписуємо зрадницькі договори, мінські угоди і так далі. Напевно, вам це неприємно чути, проте я вдячний за те, що ви є... Але в чому сенс? У тому, що ми переможемо з таким президентом, який є. А з тим, що було, ми не перемогли. Ось така моя відповідь", — заявив Зеленський.

Цікавилися медійники і подальшою долею Росії у баченні Президента України. Тут його відповідь була теж емоційною.

"Чесно, мені все одно. У них є своя держава і вони повинні думати про свою державу. Якби вони думали про свою країну, не було б війни. Якби вони просто думали про свою свободу слова, демократію, економічні реформи, про людей, щоб вони не були жебраками, щоб у них не було рабства і так далі, вони були б багатою державою", — заявив Президент.

Так чи інакше, рано чи пізно Україна має вийти на дипломатичну фіксацію кінця війни. Володимир Зеленський дуже просто змалював і цей процес.

"Підхід дуже простий, щоб було менше ризику зниження кількості країн, які нас підтримують. Та чи інша країна може підтримати якийсь один пункт "формули миру"… Там є фіксація миру чи кінця війни, там є цей пункт. Нам потрібні гарантії безпеки ... для всієї Європи. І тоді, коли є виконання та повага до людей, до України, якщо це буде виконуватися, все одно ми дійдемо до дипломатичної фіксації кінця війни. Але до цього потрібно виконати всі пункти поваги", — сказав Гарант, принагідно запросивши до "формули миру" й Індію та Китай, представників Африканського континенту.

За словами Зеленського, Україна протистоїть Росії не сама, їй допомагають друзі, втому числі й задля того, щоб агресія не поширилася далі. Україна має все для перемоги у 2023 році.

"Якщо всі ми виконаємо свої завдання, на нас чекає перемога. Я впевнений, що перемога буде. Я дуже хочу, щоб цього року. У нас все для цього є — мотивація, впевненість, друзі, дипломатія. Ми об'єднали всі сили проти цієї навали", — заявив Президент.

Читайте також на порталі "Коментарі" — другий рік повномасштабної війни: які очікування-прогнози.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини