Головна Новини Політика президент Економічний паспорт українця: що ховається за ініціативою президента
commentss НОВИНИ Всі новини

Економічний паспорт українця: що ховається за ініціативою президента

Президент України Володимир Зеленський до 10 грудня внесе до Верховної Ради законопроект про економічний паспорт українця, яким передбачено відкриття персональних рахунків для дітей, де накопичуватимуться платежі від використання надр

1 грудня 2021, 12:46
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський анонсував запровадження "економічного паспорта українця" – рахунків для дітей громадян України, на яких накопичуватимуться кошти від сплати за використання надр. Наскільки ця ініціатива є реальною і чи вдасться її реалізувати? У цьому під час інтерв'ю порталу "Коментарі" розбиралися з нашими експертами.

Економічний паспорт українця: що ховається за ініціативою президента

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Із прив'язкою "економічного паспорта українця" до ресурсного закону №5600 президент помилився

Економічний експерт Данило Монін нагадує, що ця ініціатива фігурувала у передвиборчій програмі Володимира Зеленського. Але активно почала рухатися лише цього року.

"У результаті Нацрада реформ підготувала законопроект про економічний паспорт. Його суть в тому, що частина доходів від надр буде використана під спеціальну бюджетну програму: кошти перераховуватимуть на рахунки новонароджених та індексуватимуть. Але зняти їх можна буде лише при досягненні 18 років. Втім, – зазначає експерт, – подивимося 10 грудня на фінальну версію законопроекту. Можливо, вона буде іншою по суті".

Щодо прив'язки цієї ідеї до ресурсного закону №5600, то тут президент помилився, вважає Данило Монін.

"Кабмін прив'язав до ухвалення цього закону будівництво та реконструкцію аеропортів, залізниць і навіть підготовку до перепису. Таким низькосортним шантажем проштовхували збільшення податків у законі №5600, де крайніми залишаться фермери, яким підняли податки вп'ятеро", – резюмує експерт.

В Україні йдеться про диджилізацію, трансформацію економіки, але при цьому дітей готуватимуть платити за своє навчання за рахунок використання природних надр

Голова Директорату Асоціації франчайзингу України, віце-президент Асоціації інвесторів в Україні Андрій Кривоніс наголошує, що з ідеєю економічного паспорта нічого глобального поки що не сталося.

"Так, на перший погляд, уточнено формулювання у презентації. Але наскільки це відображено у проекті закону, поки що оцінити неможливо. Проблема полягає в іншому. А навіщо країні, яка намагається позбавитися статусу продавця ресурсів та бачить себе серед лідерів Індустрії 4.0, орієнтуватися на ресурсну складову? В Україні йдеться про диджиталізацію, трансформацію економіки, але при цьому дітей готуватимуть платити за своє навчання за рахунок використання природних ресурсів. У такому формулюванні ми закладаємо дисонанс стратегій розвитку", – вважає експерт.

Андрій Кривоніс також зазначає, що самого проекту ще в публічному просторі немає, тому передбачити текст неможливо.

Читайте на порталі "Коментарі" — Зеленський анонсував відкриття накопичувальних рахунків для дітей українців.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини