Головна Новини Політика зовнішня політика Зустріч двох диктаторів: про що можуть домовитися Путін і Лукашенко
commentss НОВИНИ Всі новини

Зустріч двох диктаторів: про що можуть домовитися Путін і Лукашенко

Експерти вважають, що Путін і далі продовжить затягувати Білорусь до «павутиння» Союзної держави

28 травня 2021, 12:27 comments1998
Поділіться публікацією:

Особисті зустрічі високопоставлених політиків Білорусі та Росії у 2021 році відбуваються із завидною регулярністю. Так, наприклад, уже в п'ятницю, 28 травня, планується проведення чергового "саміту" між Володимиром Путіним і Олександром Лукашенком. "Коментарі" вирішили дізнатися в експертів, про що ж можуть домовитися два диктатори.

Зустріч двох диктаторів: про що можуть домовитися Путін і Лукашенко

Лукашенко та Путін зустрінуться 28 травня у Сочі. Колаж: "Коментарі" / Д.Романюк

Трохи деталей

Варто зазначити, що цього разу зустріч політиків має відбутися в Сочі. Нинішній діалог буде проходити на тлі чергового загострення відносин між Мінськом та цивілізованим світом. Причина, звичайно, у примусовій посадці одного із пасажирських авіалайнерів на території РБ і подальший арешт білоруського опозиціонера Романа Протасевича.

Україна разом із низкою інших європейських країн жорстко відреагувала на подібну зухвалість режим Лукашенка і, крім припинення авіасполучення, планує заборонити літакам з Білорусі будь-які переміщення над країною. Лукашенка подібна позиція не дуже влаштовує, про що він прямо заявляв під час спілкування із журналістами.

"Коментарі" попросили експертів спрогнозувати, чи варто очікувати від зустрічі Лукашенка і Путіна певних доленосних рішень. Фахівці розповіли, чи можуть політики підписати документи, які б привели до "поглинання" Білорусі путінською Росією, і які ризики вся ця ситуація несе для України.

"Лукашенко і Путін грають у різні ігри"

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко називає цей, вочевидь, далеко не останній візит Лукашенка на зустріч із Путіним "човниковою дипломатією" білоруського диктатора.

"Він гарячково "петляє" у відносинах з Росією, прагнучи зберегти свою одноосібну владу і отримати підтримку від РФ, не потрапляючи від неї в надмірну залежність. Це об'єктивний інтерес Лукашенка. Путін же буде і далі затягувати свого білоруського колегу в павутину Союзної держави. Але підписувати щось серйозне із Лукашенком саме зараз, напередодні зустрічі з Байденом, і після нещодавніх авантюрних спецоперацій білоруського диктатора з примусовою посадкою цивільного літака, не дуже зручно і не цілком доцільно", — вважає Володимир Фесенко.

На його думку, Лукашенко і Путін грають у різні ігри.

"Путін поступово плете свою павутину навколо Лукашенка, а "бацька" гарячково смикається, намагається послабити ці пута, заодно воюючи з усіма явними і уявними ворогами. Тому я не очікую підписання якихось "доленосних" документів між Путіним і Лукашенком саме зараз", — зазначає політолог.

"Саме Путін відповідає за те, що відбувається в Білорусі"

Політтехнолог, експерт Центру протидії інформаційним агресіям "AM&PM" Олександр Курбан впевнений, що Лукашенко, повільно, але впевнено рухається шляхом, який у 2014 році пройшов колишній президент України Віктор Янукович.

"Лукашенко втрачає владу, все більше занурюючись в болото "русского міра", перетворюючи свою країну на провінцію РФ. Попри те, що нинішній білоруський лідер на порядок розумнішій і хитріший за Януковича, у нього немає ні найменших шансів викрутитися. Кремль зробив усе, щоб від Білорусі відвернувся Захід. А недавні події з літаком перетворили цю країну в геополітично токсичну зону відчуження, над якою навіть пролітати небезпечно", — підкреслює експерт.

На його думку, те, що де-юре союзну державу РФ і Білорусі (договір підписаний 2 квітня 1997 року) стало таким де-факто — це великий тактичний програш Заходу.

"У боротьбі з путінським режимом США і ЄС втратили можливість використовувати Білорусь як сіру зону для просування своїх інтересів. При цьому слід зазначити, що така "перемога" РФ в стратегічному плані є для неї серйозною проблемою. Кремль остаточно повісив собі на шию непідйомну в фінансовому плані ношу — і взяв на себе весь негатив правління Лукашенка. Відтепер і до повного позбавлення влади білоруського диктатора (а воно, думаю, не за горами), саме Путін відповідає за те, що відбувається в Білорусі", — зазначає Олександр Курбан.

Експерт упевнений, що все це позначиться і на Україні, якій доведеться зміцнювати сотні кілометрів кордону. Також Курбан прогнозує різного роду провокації в прикордонній зоні та пунктах перетину кордону.

"Знову ж таки, транзитні, економічні проблеми в нових умовах не забаряться позначитися. Безумовно, додасться головного болю у керівництва країн Балтії та Польщі, які тепер будуть в прямому і безпосередньому контакті із РФ", — говорить експерт.

При цьому Олександр Курбан вважає, що сама по собі, російська загроза була б не так катастрофічна для сусідніх країн Східної Європи, якби не одна важлива геополітична обставина.

"У нинішньому американо-китайському протистоянні РФ, а відповідно і Білорусь, будуть союзниками Китаю. Це дасть можливість істотно поповнити матеріальні ресурси Кремля і отримати політичну підтримку з боку Пекіна. Одним словом, геополітичний вузол проблем в Східній Європі туго затягується, а в повітрі все виразніше починає пахнути порохом", — резюмує фахівець.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, яким чином офіційний Кремль став на бік Білорусі в "літаковому кейсі Лукашенко". Більше деталей — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, як в Україні відреагували на "тролінг" Олександром Лукашенком американського президента Джозефа Байдена. Чому таку поведінку білоруського політика вважають проявом слабкості, дізнайтеся в нашій публікації.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Тетяна

28 травня 2021, 19:35

Зустріч двох диктаторів-ідіотів. Вони так досі і не зрозуміли; що вже 21 століття і таким чином "правити" вже не можна.


Новини