Головна Новини Політика зовнішня політика Як Лукашенко потролив Байдена та Путіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Як Лукашенко потролив Байдена та Путіна

Україна відреагувала на "жарт" Лукашенка посадити літак Байдена у супроводі білоруських винищувачів

28 травня 2021, 10:31
Поділіться публікацією:

Після примусової посадки літака Ryanair у Мінську, під час якої заарештовували журналіста Романа Протасевича, самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що може за допомогою вищувачів посадити й літак президента США Джо Байдена. Під час ток-шоу "Право на владу" українські посадовці відреагували на "жарт" Лукашенка.

Як Лукашенко потролив Байдена та Путіна

Джо Байден та Олександр Лукашенко. Колаж: "Коментарі"

Заяву щодо літака американського президента Лукашенко зробив під час виступу у парламенті Білорусі. Він запропонував лідерам США та Росії Джо Байдену та Володимиру Путіну обрати для офіційних перемовин Мінськ, а не Женеву, де на 16 червня запланована зустріч президентів.

"Якщо вони хочуть обговорити проблеми Білорусі, нехай приїздять у Білорусь. Я зустріну їх пристойно, обох. Сядемо, обговоримо усі проблеми. Вислухаю навіть усю гидоту, які Псакі йому (Байдену, — ред.) напише, щоб він мені сказав. Відверта буде розмова", — сказав Лукашенко.

Він також пообіцяв зустріти американський борт №1 з білоруськими винищувачами у контексті інциденту з літаком Ryanair у Мінську. "Може ризикне. Ми ж запросто посадити літак можемо", — заявив Лукашенко щодо рішення Байдена відвідати Білорусь.

"Винищувачі піднімемо та будемо супроводжувати від кордону зі Швейцарією. Три винищувачі — два збоку й у хвості один. Для безпеки можемо знизу підстрахувати ще. Тому що якщо з ПЗРК (переносний зенитно-ракетний комплекс, — ред.) на посадці, то винищувач наш підведе лайнер його прямо на злітно-посадкову смугу", — "пожартував" Лукашенко у парламенті.

Офіційної реакції щодо пропозиції провести зустріч у Мінську та на цей жарт ані з боку Білого дому, ані з боку Кремля не було.

Щодо заборони Україною польотів до Білорусі Лукашенко заявив: "Не подобається літати через Білорусь, літайте там, де знищили 300 людей", — натякаючи на авіакатастрофу літака МН-17 на Донбасі. Ці висловлювання Лукашенка прокоментували в Україні.

"Те, що говорить Олександр Лукашенко про Байдена — це вже навіть не смішно. Хтось дивиться й гадає: "Оце він врізав". Насправді це вже не те, щоб падіння. Це вже людина — абсолютно безпорадна. Йому єдине, що залишилось, удавати, що він має якусь силу. Силу, якої в нього вже немає жодної. Це все — бутафорія", — вважає міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Голова МЗС також заявив, що Лукашенко своїми діями позбавив українську владу можливостей вести з ним цивілізований діалог, а його зближення з Росією може закінчитися поглинанням Білорусі Російською Федерацією. Кулеба також наголосив, що в Гаагському суді вже доведено, що літак МН-17 у 2014 році збили російські військові. Тоді загинуло 297 людей.

Перемовини президентів США та Росії Джо Байдена та Володимира Путіна необхідні, проте ризики для України у цій зустрічі є, вважає президент Володимир Зеленський. США та Росія можуть домовитися щодо таких питань, які завдадуть шкоди не тільки Україні, а й Євросоюзу, наголосив український лідер.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини