Головна Новини Політика зовнішня політика «Літаковий кейс Лукашенка»: експерти про плюси і мінуси ситуації для України
commentss НОВИНИ Всі новини

«Літаковий кейс Лукашенка»: експерти про плюси і мінуси ситуації для України

Україна зробила правильно, запропонувавши міжнародним партнерам використовувати свій повітряний простір, говорить експерт

25 травня 2021, 20:11
Поділіться публікацією:

Білорусь (РБ) знову опинилася в центрі загальної уваги через  ситуацію із опозиційним журналістом Романом Протасевичем. Багато європейських країн — і Україна в тому числі — відмовилися від перельотів в (і через) Білорусь після примусової посадки пасажирського літака Ryanair.

«Літаковий кейс Лукашенка»: експерти про плюси і мінуси ситуації для України

Лукашенко вимагав зупинки пасажирського літака. Фото: Рідус

"Коментарі" попросили експертів оцінити цю ситуацію з точки зору вигоди (або прорахунків) для України. Фахівці пояснили, що може принести нашій країні "літаковий кейс Лукашенка".

Влада Білорусі могла спеціально домагатися подібного результату

На думку політолога Дмитра Воронкова, Україна з легкістю може отримати із ситуації вигоду для себе.

"У цій ситуації із авіасполученням Білорусь, безумовно, нестиме економічні збитки, — каже експерт. — Також це обіцяє істотне погіршення інвестиційної привабливості і, по суті, політичну ізоляцію. Німеччина, наприклад, вже ініціює розширення санкцій проти РБ".

При цьому Дмитро Воронков передбачає, що і самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко, і Кремль були готові до подібного сценарію, а, можливо, навіть домагалися такого результату.

"Не виключено, що Лукашенко навмисно веде певну провокаційну політику, щоб виключити в очах білорусів євроінтеграційний вектор як альтернативну Союзній державі з РФ зовнішню політику. Лукашенко режисує ворожий настрій Заходу, щоб переконати свій народ у дружності Росії, і його сьогоднішня тактика є чудовим електоральним виправданням", — пояснює експерт.

Також політолог підкреслює, що відповідні дії України не просто адекватні, але й містять елементи перехопленої ініціативи.

"По-перше, закриття авіасполучення через Білорусь демонструє єдність політичних поглядів з Європою (іміджевий плюс нам), — говорить Воронков. — По-друге, Україна швидко зорієнтувалася і запропонувала іноземним партнерам використовувати її повітряний простір замість закритого білоруського, перебудувавши авіаційні маршрути".

Таким чином, стверджує експерт, Україна перемкнула увагу з Білорусі на себе — як цікаву з позиції "повітряного" інвестування державу. Плюс, зрозуміло, альтернативну білоруському маршруту.

"Крім того, група українських нардепів подала законопроект, яким пропонується звернутися до світу з пропозицією визнати Лукашенка міжнародною загрозою. Це дуже амбітно, звичайно, але це також ініціативність, яка в світовій політиці завжди вітається і створює враження суб'єктності України на світовій арені", — стверджує Дмитро Воронков.

Загалом, вважає він, Україна досить гідно відреагувала на події в Мінську.

Реакція України збільшить кількість загроз національній безпеці

Не настільки оптимістичними прогнозами поділився експерт Вадим Трюхан, аналізуючи ситуацію в Білорусі.

За його громадського діяча, чим більше він роздумує над рішенням офіційного Києва зупинити авіасполучення з РБ, тим менше воно йому подобається. Як пояснює Трюхан, на це є відразу кілька причин.

"Перше. В економічному плані програємо. Адже збитки наших аеропортів (шести, до речі!) ніхто не покриє і за рахунок інших напрямків їх не компенсуєш. А це — мільйони!" — стверджує експерт.

Другою причиною Вадим Трюхан називає збільшення витрат на польоти для звичайних українців.

За словами експерта, вартість авіаквитків у ті країни, куди раніше літали через Мінськ (близько 50 напрямків), значно зросте. Усе тому, що "Белавіа" — досить дешева авіакомпанія з пристойним сервісом.

"Третє. Загрози національній безпеці не тільки не зменшаться, а й зростуть. Адже Лукашенко має тепер ще одну "образу" і ще один привід "лягти під Путіна" вже повністю по "українському питанню". Тому загроза вторгнення з білоруського напрямку зросла в рази", — переконаний Трюхан.

При цьому, говорить експерт, білоруси і далі поставляють на український ринок довжелезну номенклатуру продукції — від нафтопродуктів до ковбаси і молочки, а їх специ, у тому числі із дипломатичним імунітетом, повним ходом працюють в інтересах Росії.

"Таким чином виникає одне невеличке питання до Володимира Зеленського: навіщо такий поспіх? Хто підганяв? Адже навіть Вашингтон ніяких різких кроків не зробив. Може, нарешті, варто навчитися спочатку проаналізувати ситуацію, розглянути різні варіанти і наслідки їх впровадження, а потім вже приймати рішення? А то виходить, що хотіли як краще, а вийшло як завжди. Прикро за таким "кризовим", а насправді сумнівним менеджментом спостерігати", — резюмує експерт.

При цьому Вадим Трюхан підкреслює, що Лукашенка не підтримують і не вважають його президентом.

На думку експерта, за операцію під назвою "Як утримати владу, програвши вибори", що коштувала життів десяткам мирних людей, місце цього політика — в суді.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали, яке проміжне покарання чекає на дівчину затриманого білоруськими спецслужбами Романа Протасевича.

Також на порталі ви можете дізнатися про реакцію Білорусі на відмову України співпрацювати в плані авіапольотів і перевезень.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини