Головна Новини Політика зовнішня політика Запуск «Північного потоку-2»: програш США чи України
commentss НОВИНИ Всі новини

Запуск «Північного потоку-2»: програш США чи України

Америка, навіть відмовившись від санкцій щодо російського газопроводу, може отримати якісь преференції, кажуть експерти

21 травня 2021, 13:46
Поділіться публікацією:

В українському політикумі переконані, що американські санкції проти скандально відомого газопроводу "Північний потік-2" скасовувати не можна. На думку глави держави Володимира Зеленського, подібні зміни стануть програшем для Штатів і особисто президента Джозефа Байдена. У подібному ключі пізніше висловився і керівник МЗС України Дмитро Кулеба.

Запуск «Північного потоку-2»: програш США чи України

США не програють через скасування санкцій проти ПП-2. Колаж: "Коментарі" / Д.Романюк

Втім, інформація про відмову від частини санкцій усе ж просочилася до преси. Мало того — серед американських законодавців вже піднялася хвиля невдоволення. Відреагувала і Україна: народні депутати проголосували за звернення до Сенату і Палати представників Штатів. У документі міститься прохання зупинити Росію в її будівництві СП-2.

"Коментарі" запропонували експертам розповісти, чи дійсно США можуть програти від запуску російського газопроводу. Також фахівці спробували пояснити, чи може Україна (яка точно програє в разі запуску СП-2) виторгувати собі хоч якісь преференції в подібному випадку.

"Національні інтереси України стали розмінною монетою у великій грі"

Директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський впевнений, що від запуску СП-2 США не програють — ні політично, ні економічно. Експерт підкреслює, що це все спочатку було великою геополітичною грою, де Україна, на жаль, виступала  як об'єкт.

"СП-2 — вельми зручний важіль для тиску як на Москву, так і на Берлін, для вирішення більш широкого і глобального кола завдань. Ніхто не збирався заміщати російський газ на європейському ринку, що на сьогодні неможливо ні ресурсно, ні технічно. Доставка зрідженого газу завжди буде програвати трубопровідному. Тобто, це була ставка Вашингтона у великій геополітичній грі. І вона принесла відповідні дивіденди для американської адміністрації. Які саме — стане зрозуміло після зустрічі президентів США і РФ", — зазначає Землянський.

Експерт підкреслює, що для Києва втягування у цей конфлікт спочатку було програшним варіантом. Як політично, оскільки це лише загострювало конфлікт з Москвою, так і економічно.

"Ми не тільки втрачаємо доходи від транзиту, про що вже встиг повідомити глава оператора ГТС Сергій Макогон. Ми втрачаємо позиції на європейському газовому ринку в якості серйозного гравця, який реально може забезпечити енергобезпеку Європи, — пояснює експерт. — Ще десять років тому була актуальна тема створення Східно-Європейського газового хабу на базі українських підземних сховищ".

За словами Валентина Землянського, тоді навіть були прийняті відповідні зміни до українського законодавства, які дозволяли створити митний склад, для зберігання в режимі транзит російського газу, купленого європейськими компаніями. Але без досягнення тристоронніх домовленостей між Україною, РФ і ЄС, запевняє фахівець, далі перевалочної бази справа точно не зрушиться.

Крім того, ми зіткнемося із серйозними проблемами всередині країни щодо забезпечення стабільної роботи всієї української газотранспортної і газорозподільної (ГРС) систем, прогнозує Валентин Землянський.

"Перш за все, мова йде про її технічний стан. Останні кілька років триває практика хронічного недофінансування інвестиційних програм для модернізації ГТС і ГРС. Крім того, зміна технологічних режимів роботи ГТС за мінімальних обсягів або відсутності транзиту призведе до значного подорожчання транспортування газу і позначиться на тарифах для всіх категорій споживачів. І це також визнає глава ОГТСУ, — зазначає Валентин Землянський. — Тому для української влади на чільне місце необхідно ставити не "профіт" Вашингтона чи Москви від протистояння щодо СП-2, а національні економічні інтереси, котрі, як показує поточна ситуація, стали розмінною монетою у великій геополітичній грі, що не дала Україні ніяких вигод".

Преференції для України від запуску СП-2 малоймовірні через позицію РФ

Колишній голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації, екс-заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і ВПЛ Георгій Тука вважає, що говорити про програш США через можливий запуск СП-2 навряд чи доречно.

"Я б не брав на себе відповідальність робити подібні однозначні заяви, — зазначає він. — Все буде залежати від того, в яку ціну Штатам обійдеться зміна своєї позиції щодо СП-2. Це може бути поліпшення відносин з Німеччиною і Францією, якісь спільні енергетичні проекти в Європі. Не виключені поступки з боку РФ в Сирії, в ракурсі ізраїльсько-палестинського конфлікту. Не думаю, що по Україні. Загалом, США цілком можуть отримати політичні чи економічно преференції, послабивши тиск на СП-2".

Україна, на думку Георгія Туки, теж могла б виторгувати якісь преференції при запуску "Північного потоку-2". Експерт нагадує, що канцлер Німеччини Ангели Меркель не раз заявляла, що в разі запуску СП-2, потрібно, щоб був збережений певний потік російського газу через українську ГТС.

"Але такі гарантії, навіть якщо вони будуть, не факт, що стануть виконуватися Росією. Ми на гіркому досвіді знаємо ціну подібним обіцянкам", — підкреслює Георгій Тука.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, як експерти оцінюють рішення американського уряду щодо послаблення санкцій проти СП-2. Більше деталей — у нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися, які висновки роблять фахівці після зустрічі високопоставлених чиновників Росії та Штатів — Лаврова і Блінкена.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини