Головна Новини Політика зовнішня політика Зустріч Блінкена з Лавровим: головні висновки переговорів між РФ і США
commentss НОВИНИ Всі новини

Зустріч Блінкена з Лавровим: головні висновки переговорів між РФ і США

За даними МЗС Росії, зустріч Лаврова і Блінкена була організована для обговорення "ключових питань взаємовідносин та міжнародного порядку денного"

20 травня 2021, 12:51
Поділіться публікацією:

Відбулася перша очна зустріч держсекретаря США Ентоні Блінкена і міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова. Експерти для порталу "Коментарі" зробили головні висновки переговорів.

Зустріч Блінкена з Лавровим: головні висновки переговорів між РФ і США

Ентоні Блінкен і Сергій Лавров - фото: Європейська правда

Росія посилає сигнал знизити градус напруженості

На думку керівника "Агентства міжнародних досліджень" Ігоря Солов'я, важко очікувати чогось конкретного, тим більше проривного, відразу після першої зустрічі. Але навіть перелік порушених питань — дії Росії проти України, здоров'я політика Олексія Навального, конфлікт між Вірменією та Азербайджаном, ситуація в Сирії, іранська ядерна програма, проблеми Корейського півострова і ситуація в Афганістані, а також радіостанція "Радіо Свобода", не обіцяє прориву навіть у віддаленому майбутньому, вважає експерт.

"З іншого боку, Росія посилає сигнал знизити градус напруженості. Лавров раптом "відчув у Блінкена і його команди "націленість" на розбір "завалів" у двосторонніх відносинах, а також назвав бесіду "конструктивною". Почати пропонується з дрібних поступок — віддати конфісковану дипломатичну власність Росії в США", — зазначає Ігор Соловей.

Він підкреслює, що ця зустріч — лише технічна підготовка порядку денного до технічної зустрічі президентів США і Росії.

"США вже публічно визнавали, що незважаючи на прихильність до співробітництва в різних галузях, вони продовжать залучати Москву до відповіді за дії, які завдають шкоди США або союзникам", — нагадує Ігор Соловей.

"Північний потік-2" буде добудований, незважаючи на більш ранні заяви Байдена про те, що "це погана угода"

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі відзначає, що обидві сторони обговорили спільні теми і дійшли консенсусу з питань міжнародної безпеки — Ірану КНДР, Афганістану, а також нагірно-карабахського конфлікту.

"Глава МЗС РФ Лавров зауважив "конструктив", держсекретар США Блінкен очікувано заявив про готовність американського керівництва вжити рішучих дій в разі загострення Росією конфлікту з Україною. Однак якщо відкинути в сторону чергові фрази, головним підсумком і заявою зустрічі для нас стала наступна фраза Блінкена: "Я також вирішив, що в національних інтересах США призупинити виконання санкцій проти Nord Stream 2 AG, його глави Маттіаса Варніга й корпоративних працівників Nord Stream 2 AG ". Це означає, що "Північний потік-2" буде добудований, незважаючи на більш ранні заяви Байдена про те, що "це погана угода". Думаю, це було головною умовою з боку Кремля для проведення саміту Байдена з Путіним. Раніше Блінкен заявив, що зустріч президентів відбудеться протягом найближчих декількох тижнів", — підкреслює Максим Ялі.

Він зазначає, що на зустрічі глав зовнішньополітичних відомств якраз і обговорювали порядок майбутнього саміту.

"Так що він, напевно, відбудеться, — каже Максим Ялі. — І тепер вже точно зрозуміло, що ніяких серйозних санкцій проти РФ з боку США до нього не буде. Втім, як і серйозного загострення на Донбасі, не кажучи вже про повномасштабну агресію РФ проти України".

Раніше портал "Коментарі" писав, чи можуть США скасувати санкції проти "Північного потоку-2".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини