Головна Новини Політика зовнішня політика Пристрасті щодо «Північного потоку-2»: чи можуть США скасувати санкції проти РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Пристрасті щодо «Північного потоку-2»: чи можуть США скасувати санкції проти РФ

Експерти припускають, що американці зараз шукають оптимальний баланс у відносинах із Європою та Росією

19 травня 2021, 12:34
Поділіться публікацією:

В американському уряді існує намір відмовитися від санкцій проти компанії Nord Stream 2 AG. Це підприємство є оператором скандально відомого російсько-європейського проекту "Північний потік-2". Також санкцій може уникнути один із директорів компанії Маттіас Варніг. Таку інсайдерську інформацію, отриману відразу із двох джерел, повідомляють представники новинного порталу Axios.

Пристрасті щодо «Північного потоку-2»: чи можуть США скасувати санкції проти РФ

США можуть відмовитися від санкцій проти "Північного потоку-2". Колаж: "Коментарі" / Д.Романюк

"Коментарі" вирішили поцікавитися в експертів, чи дійсно США змінюють курс. Чи може адміністрація Білого Дому спочатку підтримувати Україну, проголошуючи додаткові санкції проти Росії та ПП-2, а після кардинально змінити своє ставлення? Фахівці спробували пояснити, що зараз відбувається у високій міжнародній політиці та чому.

"Відмова від атак на "Північний потік-2" могла стати одним із пунктів "малої угоди" між США і Росією"

Судячи з непрямих дипломатичних сигналів, США не будуть перешкоджати добудові "Північного потоку-2", вважає народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов.

"Однією з причин є бажання пом'якшити напруженість у відносинах з Німеччиною, яка чітко заявила про готовність працювати з новим газопроводом. Друга причина — комунікація між США і Росією, яка була проведена після перекидання російських військ до українських кордонів", — пояснює експерт.

На його думку, санкції проти окремих кораблів чи окремих персон будуть мати символічний характер і спрямуються на пом'якшення критики з боку "партії жорсткої лінії".

Відмова від атак на "Північний потік-2" могла стати одним із пунктів "малої угоди" між США і Росією, припускає Ігор Попов. Другим пунктом є гальмування інтеграції України в структури НАТО.

"На червневому саміті НАТО це може бути підтверджено відсутністю рішень по розробці ПДЧ для України. Члени Альянсу можуть обмежитися лише загальними деклараціями про цінності", — прогнозує експерт.

Попов не виключає, що виконання умов "малої угоди" стане сигналом до готовності провести двосторонню зустріч Байден-Путін і можливою підготовкою "великої угоди".

Резюмуючи, Ігор Попов підкреслює, що в короткостроковій перспективі компроміс із Росією зменшує ризики військової інтервенції.

"Але в довшій перспективі запуск "Північного потоку-2" може привести до падіння транзитних доходів України і втрати ексклюзивності в газовому транзиті, а це був наш головний геополітичний козир. Певну надію для України можуть принести результати осінніх виборів до Бундестагу. Якщо партія "Союз-90" / "Зелені" отримає перемогу і канцлером стане Аннелена Бербок, то вона може створити нові проблеми для функціонування "Північного потоку-2", який послідовно критикує", — припускає експерт.

"Санкції, швидше, не скасовані, а лише відстрочені"

Політолог, глава платформи Єдиний координаційний центр Олег Саакян вважає, що адміністрація Байдена шукає складний баланс між взаємовідносинами з європейськими партнерами, зокрема Німеччиною, і тиском на Росію.

"В цьому випадку частина санкцій пакета щодо ПП-2 є компромісом. Санкції, швидше, не скасовані, а лише відстрочені. Але з України це виглядає як якась "зрада". При цьому важливо розуміти, що США переслідують свої національні інтереси — у тому їх трактуванні, яке приводить Байден і його команда", — пояснює експерт.

Олег Саакян зазначає, що українському керівництву потрібно було бути готовим до такого повороту подій, тому що відповідні сигнали надходили — і не раз.

"Інформація про те, що санкції за ПП-2 можуть бути пом'якшена, ще кілька місяців тому курсувала в кулуарах Конгресу США. Це, зокрема, було одним з каменів спотикання при кадрових призначеннях в нову адміністрацію. Республіканці виступали різко проти пом'якшень санкцій, — каже політолог. — Але демократи провели свій порядок денний".

На думку Олега Саакяна, катастрофи не сталося і ПП-2 не буде добудований галопуючими темпами.

"Але контекст змінюється, і нам у зовнішній політиці необхідно це враховувати, — попереджає експерт. — І зарубати себе на носі, що не варто сліпо сподіватися на допомогу ззовні, на те, що наші проблеми будуть вирішені кимось іншим. І це не тільки про ПП-2".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що найближчим часом відбудеться зустріч представників російського і американського урядів. Які прогнози на діалог Блінкена та Лаврова роблять вітчизняні експерти, дізнайтеся в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, які доходи і майно має глава американської держави Джозеф Байден.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини