Головна Новини Політика зовнішня політика Загострення на фронті та провокації в ОРДЛО: що задумали у Кремлі
commentss НОВИНИ Всі новини

Загострення на фронті та провокації в ОРДЛО: що задумали у Кремлі

Зокрема, 17 лютого проросійські бойовики вогнем із артилерії накрили мирні квартали Станиці Луганської. Один із снарядів зруйнував стіну дитячого садка

17 лютого 2022, 15:58
Поділіться публікацією:

У ракурсі звернення Держдуми до Путіна із проханням визнати т.зв. "ДНР" та "ЛНР", а також заяв про порушення Слідчим комітетом РФ кримінальної справи за фактом застосування Україною "заборонених методів війни" (нібито в ОРДЛО знайдено масові поховання), а також загострення на фронті (сьогодні, наприклад, обстріляли дитячий садок у Станиці Луганській), куди може хитнутися маятник переговорів щодо Мінських угод? Які варіанти розвитку подій? Як слід діяти Україні, Заходу? Щоб розібратися із цими питаннями, портал "Коментарі" звернувся до експертів.

Загострення на фронті та провокації в ОРДЛО: що задумали у Кремлі

Війна на Донбасі. Колаж "Коментарі" Д.Романюк

Кремль щосили намагатиметься загнати Україну в російське стійло

Координатор у "СтопТерорі" Семен Кабакаєв наголошує, що нам завжди потрібно пам'ятати про існуючий фронт у Донецькій та Луганській областях. Там не потрібно переходити кордон, шукати казус беллі (привід для війни). Там щодня йдуть обстріли.

"А щоби їх посилити – Путіну досить просто зробити один дзвінок російському міністру оборони Шойгу. І той дасть вказівку загострити ситуацію. Що й сталося сьогодні, – пояснює експерт. – А за кілька днів до цього відбулася масована кібератака на сайти українських державних органів та банків. Плюс – саме резонансне звернення Держдуми до Путіна (фактично – колективного Путіна – до Путіна) з проханням визнати "незалежність" створених Росією квазіутворень – так званих "ДНР" і "ЛНР". Всі ці факти підтверджують, що Путін не відмовився від своїх планів щодо повернення України до орбіт РФ. Більше того – він розлючений, що Захід не залишив Україну у цей складний час. Що міжнародні партнери підтримують нас дипломатично, зброєю, фінансово. Що країни НАТО вже підготували пакет санкцій проти Путіна, його оточенні, усієї агресивної політики, яку веде Кремль. І я вважаю, що це чудовий сигнал як для Києва, так і для Москви. Що спроба нового вторгнення обернеться для РФ величезними втратами. І економічними, і людськими, і ресурсними.

Але готуватися, вважає Семен Кабакаєв, нам треба до гіршого. Тому що Кремль усіма силами намагатиметься загнати Україну до російського стійла. У тому числі у вигляді Союзної держави. У тому числі – за допомогою Мінських угод.

"І Україна у військовому розумінні готова до будь-якого розвитку подій. Віддані накази військам бути у боєздатності. Проведено та проводяться відповідні навчання. Головком ЗСУ Валерій Залужний особисто проводив навчання на полігоні в Рівному щодо можливої ескалації. За сценарієм, колона супротивника заходить на територію України – і знищується. Тож, наголошую, Україна готова до будь-якого розвитку подій – на військовому рівні. А ось на політичному рівні, на жаль, – ні. Влада досі не може порозумітися з опозицією. Тоді як у моменти подібних загроз Україні нам треба об'єднуватись, а влада має співпрацювати з усіма", – резюмує Семен Кабакаєв.

Кремль намагатиметься використати Захід, сподіваючись з його допомогою схилити Київ на поступки у виконанні Мінських угод у трактуванні РФ

Політолог Дмитро Воронков зазначає, що на даний момент позиція сторін сходиться в тому, що Мінських угод дотримуватися треба. Питання лише – як.

"Показово, що Путін поки що не підтримав ухвалу Держдуми з проханням визнати т.зв. "ЛНР" та "ДНР" як "самостійні та незалежні". Думаю, сама поява такої ухвали – був навмисний крок. З метою промацати реакцію Заходу. А та була жорстка та оперативна. Захід наголосив, що такий крок РФ означатиме вихід із Мінських угод. Як наслідок, "прилетять" нові санкції. Тому я гадаю, що Путін просто зробив розвідку. Цікаво й те, що було підтримано ухвалу комуністів, а не "єдиноросів", які також виступали з подібною ініціативою, але трохи з іншими нюансами. Путін у цій ситуації хотів ще й зібрати політичні бонуси, показати, що він налаштований на дипломатичне вирішення конфлікту", – пояснює політолог.

На його думку, для Кремля Мінські угоди – важлива дипломатична зброя, адже вони прописані у потрібному РФ трактуванні. А тому російській владі не вигідно їх розривати.

"Втім, не виключаю, що Москва може повернутись до розгляду питання про визнання "незалежності" Л-ДНР. Просто поки що Путін тримає цю карту на крайній випадок. Щодо загострення на Донбасі – це традиційний для Росії прийом. Намагатися шляхом ескалації змусити опонента на умови Кремля, – каже Дмитро Воронков. — Причому робиться все руками маріонеткової армії (т.зв. 1 і 2 Армійські корпуси), що зараз діє в ОРДЛО. Свої руки Путін бравити не буде – небезпечно для іміджу".

Експерт також нагадує, що раніше у відповідь на підтримку України озброєнням із боку Заходу представники Держдуми запропонували направити в ОРДЛО високоточну зброю. Нібито як дзеркальна відповідь на дії Заходу щодо України.

"Ключовий момент у тому, якщо Путін на це піде, факт нібито "громадянської війни" нівелюється. А ось визнаючи Л-ДНР "окремими суб'єктами", РФ може постачати їм зброю абсолютно легально – під "соусом" підтримки та захисту російськомовних, а також громадян РФ (адже паспортів роздали в ОРДЛО сотні тисяч). Але поки що намагатимуться домовитися, – вважає Дмитро Воронков. – У тому числі, Кремль намагатиметься використати Захід, сподіваючись з його допомогою схилити Київ на поступки у виконанні Мінських угод у трактуванні РФ".

Раніше на порталі "Коментарі" Росія нарощує війська на кордоні з Україною замість заявленого відведення: головні ризики.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини